to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 18.09.2015

Πολιτική

«Κόντρα στις διακρίσεις, συνεχίζουμε τον αγώνα μας»

Η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη


Ενώ αυτές τις μέρες η Ισπανία της κρίσης και των αγώνων της αριστεράς γιορτάζει δέκα χρόνια από τη θέσπιση γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, στη χώρα μας εξακολουθούν να μην αναγνωρίζονται από τον νόμο οι οικογένειες ατόμων του ίδιου φύλου, στερώντας τους βασικά δικαιώματα.

Για την αντιμετώπιση αυτής της διάκρισης ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ήδη από το ιδρυτικό του συνέδριο υπέρ του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια καθώς και υπέρ της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις. Όταν η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα υπερσυντηρητικό κοινοβούλιο, κατέθεσε σχέδιο νόμου για ένα Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Στόχος ήταν να διαμορφωθεί μια ευρεία συναίνεση προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ακόμη κι αυτό όμως αποδείχτηκε πολύ προωθημένο για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις: η ΝΔ και το ΚΚΕ τάχθηκαν κατά της αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ –με την τιμητική εξαίρεση της Μ. Γιαννακάκη– τάχθηκαν υπέρ της τυπικής αναγνώρισής τους χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο αυτό δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή για ψήφιση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πιστεύει ότι προκειμένου να στεριώσουν τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και να ανοίξει ο δρόμος για την άρση των υπολοίπων διακρίσεων χρειάζεται να προσεγγίσουμε το θέμα βήμα βήμα, εξασφαλίζοντας κάθε φορά ουσιαστικές (και όχι συμβολικές) νίκες με ευρείες συναινέσεις απέναντι στο συντηρητικό κατεστημένο. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την άνοιξη του 2015 σε δύο συναντήσεις με τις ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να συζητήσουν από κοινού την επεξεργασία θεμάτων που σχετίζονται με το σύμφωνο συμβίωσης. Στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση παρουσίασε δημόσια την πρότασή της για ένα Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, με αναγνώριση πλήρων ασφαλιστικών, φορολογικών, κληρονομικών κ.λπ. δικαιωμάτων. Παρότι απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, υπεκφεύγοντας για μία ακόμη φορά, εκτιμούσαμε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ όσο και το Ποτάμι και πιθανώς ένα μέρος της ΝΔ και των ΑΝΕΛ θα δυσκολεύονταν να το απορρίψουν όταν θα ερχόταν προς ψήφιση, και έτσι θα διασφαλιζόταν ευρεία συναίνεση.

Δυστυχώς, λόγω των πολιτικών εξελίξεων του καλοκαιριού το νομοσχέδιο δεν πρόλαβε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, παραμένει όμως ενεργό και θα έρθει προς ψήφιση, από τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα με την προετοιμασία για τη θέσπιση του Νέου Συμφώνου Συμβίωσης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην επτάμηνη διάρκειά της, έδωσε και μια σειρά από άλλα δείγματα γραφής σε θέματα για τα οποία η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είχε πάρει σαφή θέση. Συγκεκριμένα:

  • Καταργήθηκε η διάταξη Λοβέρδου (39Α) για τα οροθετικά άτομα

  • Καταργήθηκαν οι διατάξεις για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας» και επαναφέρθηκε το τεκμήριο αθωότητας σε εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους (θυμίζουμε ότι βάσει αυτών η μοναδική καθηγήτρια που υπερασπίστηκε το θύμα στη γνωστή περίπτωση τρανσφοβικής βίας σε εσπερινό σχολείο, είχε τεθεί σε αργία και τώρα επανήλθε στην υπηρεσία).

  • Προσκλήθηκε και μίλησε στην επιτροπή Ισότητας στη Βουλή η πρόεδρος του ΣΥΔ Μαρίνα Γαλανού για τη βία κατά των τρανς ανθρώπων ως μέρος της έμφυλης βίας.

  • Ξεκίνησε να λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ζητήματα των τρανς ανθρώπων, με τη συνεργασία εκπροσώπων της κοινότητας


 

Δυστυχώς όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συνάντησαν την πλήρη αδιαφορία της αντιπολίτευσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πίεσε προκειμένου να γίνουν περισσότερα πράγματα και γρηγορότερα. Είναι προφανές ότι παρότι πολλά παλιά και νέα κόμματα τάσσονται θεωρητικά υπέρ της αναγνώρισης δικαιωμάτων για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στην πράξη τα θέτουν σε χαμηλή προτεραιότητα («δεν είναι η ώρα τώρα» επιμένουν) και αποφεύγουν να τα διεκδικήσουν. Και φυσικά μια κυβέρνηση ΝΔ (όποιους φιλελεύθερους εταίρους και αν έχει) θα μπλοκάρει κάθε αναγνώριση δικαιωμάτων και θα παγιώσει τις υπάρχουσες και νέες διακρίσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο μια νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομβικής σημασίας. Γιατί έχει δείξει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και να αναγκάσει έτσι τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα να αφήσουν τις υπεκφυγές και να υπερψηφίσουν θετικά μέτρα, δημιουργώντας κλίμα ευρείας συναίνεσης. Η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για το διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης, που ήδη έχει καταρτιστεί και δοθεί στη διαβούλευση, αποτελεί ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα, όχι μόνο γιατί θα λύσει πρακτικά προβλήματα των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυρίως γιατί θα σπάσει ταμπού της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, κάνοντας τα επόμενα βήματα πολύ ευκολότερα.

Και ακολουθούν:

  • Αναγνώριση για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου των δύο συντρόφων, του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο. Επίσης και του δικαιώματος της ελεύθερη κυκλοφορίας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στις χώρες της Ε.Ε., καθώς και αυτών που απορρέουν από τη θεσμική αναγνώριση της σχέσης τους σε άλλη χώρα.

  • Τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου με ποινικοποίηση κάθε διάκρισης λόγω βιολογικού ή κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και απαγόρευση της ρητορικής μίσους.

  • Προσθήκη στους νόμους 3304/2005, 3896/2010 και 3769/2009 και των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου στο χώρο της εργασίας και υπηρεσιών.

  • Κατάθεση νόμου που να επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα διεμφυλικά άτομα χωρίς προϋποθέσεις.


Ο δρόμος για την άρση των διακρίσεων έχει ήδη χαραχθεί. Είναι στο χέρι όλων μας να παραμείνει η χώρα σ’ αυτόν.

Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ – Ξεμπερδεύουμε με το παλιό – Κερδίζουμε το αύριο

Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)