to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 16.11.2015

πηγή: Alterthess

Κοινωνία

Κόντρα στην καύση απορριμμάτων και την βιομηχανία διώξεων οι κάτοικοι της Ευκαρπίας

Συνεχίζεται η κατασκευή του ΣΜΑ κόντρα στις διατάξεις του νέου ΕΣΔΑ ο οποίος προτάσσει την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και τα τοπικά σχέδια μικρής εμβέλειας απορρίπτοντας τα φαραωνικά σχέδια καύσης των στερεών απορριμμάτων τύπου ΣΜΑ.


Παρ`όλα αυτά εδώ και τέσσερις μέρες στον χώρο του ΣΜΑ δουλεύουν συνεχώς φουρνέλα ισοπεδώνοντας μια πλαγιά 100 στρεμμάτων λίγα μέτρα από σπίτια με τους κατοίκους της Ευκαρπίας να έχουν αναστατωθεί συνειδητοποιώντας πως η κατασκευή του γιγάντιου έργου- παρωδία συνεχίζεται.

«Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλλει ως υποχρεωτική την εφαρμογή του ΕΣΔΑ» τονίζει ο Γ. Μαυρίδης μέλος του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων ενάντια στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων τονίζοντας πως είναι απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση η οποία να απαγορεύει στους δημάρχους και την Περιφέρεια να τον καταστρατηγούν.

Να θυμίσουμε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως κατήγγειλε και σήμερα το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο στέκι του δικτύου απέναντι από το ΣΜΑ, χορήγησε τις απαραίτητες εγκρίσεις για την συνέχιση του έργου.

Παράλληλα, όπως τονίζεται και σε υπόμνημα που έχει κατατεθεί από το Δίκτυο στον Υπουργό, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης  Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε. αντί να υλοποιεί τις δεσμευτικές κατευθύνσεις της Οδηγίας 98/2008 που ενσωματώθηκαν με τον Ν.4042/20012, το πολύ πρόσφατο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) για διαλογή στην πηγή με τέσσερις ξεχωριστούς κάδους (ρεύματα), εκχωρεί το περιεχόμενο των «μπλέ» κάδων της  σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (RDF/SRF) που θα “αξιοποιηθεί ενεργειακά», δηλαδή θα καεί στις τσιμεντοβιομηχανίες με μη αντιμετωπίσιμες εκπομπές  διοξινών και φουρανίων.. 

Πρόκειται για την διαδικασία αδειοδότησης  ιδιωτικού ΚΔΑΥ & μονάδας παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου(RDF/SRF) της ΝΟRDECO AE στο δ/δ Νεοχωρούδας του Δ.Ωραιοκάστρου.

Αυτό σημαίνει ότι τα απορρίμματα των μπλε κάδων θα οδηγούνται τελικά μετά από συμπίεση στο ΣΜΑ προς καύση στο ΤΙΤΑΝ ή ταφή.

Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας προτάσσουν εδώ και καιρό ένα διαφορετικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο υιοθέτησε και ο Δήμος Παύλου Μελά. «Ο ΦΟΣΔΑ όμως θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό είναι μη υλοποιήσιμο και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και να οδηγούνται τα σκουπίδια προς καύση» » σημειώνει ο Μ. Σπάσος μέλος του Δικτύου.

Παράλληλα 49 πολίτες συνολικά οδηγούνται κατηγορούμενοι για άλλη μία φορά στα δικαστήρια της θεσσαλονίκης, σε δίκες που θα γίνουν άμεσα στις 18, 25 και 30 Νοεμβρίου, αλλά και,  μεταγενέστερα, μέσα στον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ενάντια στο ΣΜΑ διοργανώνει μια σειρά κινητοποιήσεων με σκοπό να σταματήσει η κατασκευή του ΣΜΑ αλλά και η βιομηχανία διώξεων εναντίον των κατοίκων της Ευκαρπίας που μάχονται για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων.

Το  Δίκτυο θα ζητήσει από το Δήμο Παύλου Μελά  να καταγγείλει την αυταρχικότητα που επιδεικνύει η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ . Παράλληλα θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας την ανάκληση της άδειας καύσης που έχει δοθεί στο ΤΙΤΑΝ αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή του ΕΣΔΑ.

Επιπλέον καλεί στο γλέντι συμπαράστασης και οικονομικής ενίσχυσης για τους δικαστικούς αγώνες  των αγωνιστών, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι στο κέντρο δεξιώσεων ¨Σταύρος¨ , στην Ευκαρπία αλλά και τις δίκες που θα γίνουν στις 18, 25 και 30 Νοεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νικης από τις 9 το πρωί.

 

Σταυρούλα Πουλημένη

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)