to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 24.09.2013

Διεθνή

Κόντρα σε νεοφιλελεύθερα δόγματα το Αμβούργο ψήφισε υπέρ της επαναδημοτικοποίησης του 100% των δικτύων ενέργειας της πόλης

Μαζί με τις εθνικές γερμανικές εκλογές πραγματοποιήθηκε και δημοψήφισμα


Το "ΝΑΙ" στην επαναδημοτικοποίηση των δικτύων ρεύματος, γκαζιού και ζεστού νερού της πόλης κέρδισε, έστω και με το οριακό 51%. H τοπική Βουλή καλείται να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναδημοτικοποίησης εντός της βδομάδας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά πλήγμα για τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της πόλης Όλαφ Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ταχθεί σθεναρά κατά της επαναγοράς των δικτύων ενέργειας από το δήμο του Αμβούργου, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων όσο και του Συνδέσμου Βιομηχάνων του κρατιδίου του Αμβούργου, οικονομικών επιμελητηρίων, της Ένωσης Φορολογουμένων  και του ενεργειακού κολοσσού Vattenfall. Την πρωτοβουλία για την επαναδημοτικοποίηση των δικτύων είχαν στηρίξει αντιθέτως οργανώσεις και συνδικάτα που έχουν την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων (μεταξύ των οποίων και η Attac), καθώς και η Εκκλησία. 

Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο δήμαρχος της χανσεατικής πόλης δήλωσε πως, μολονότι «ο λαός αποφάσισε διαφορετικά απ’ ό,τι η Γερουσία και το [τοπικό] κοινοβούλιο», τα δύο αυτά όργανα «δεσμεύονται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», που «δεν πρόκειται να πέσει στο κενό».  Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών του κρατιδίου του Αμβούργου Αντρέας Ντέσελ, σήμερα Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης για την επαναγορά των δικτύων ενέργειας από το δήμο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο του ομόσπονδου κρατιδίου ως την Τετάρτη.

Δείτε το εξαιρετικό βίντεο της καμπάνιας υπέρ της επαναδημοτικοποίησης των δικτύων από τη σελίδα των κινήσεων πολιτών που την υποστήριζαν

 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα αγγλικά (στα γερμανικά εδώ)

Referendum on the energy networks 
22 September 2013

Intermediate result

Voting Statistics* Without voting rights who were subsequently included in the voting list   NumberPercentEntitled to vote *1293050100.0Voters881 476-
Presentation of the popular initiative "Our Hamburg - Our Network" NumberPercentInvalid votes15 3401.7Valid Votes866 136100.0 "YES" votes440 69050.9 "NO" votes425 44649.1

Counting as

1677 of 1686

Stand: 1:20 clock / 23 September 2013

What conditions must exist in order for the referendum is successful?

Because the referendum on the day of a general election is conducted, must be met for a successful referendum on the voting result, two conditions:

  1. It must be given more yes than no votes.
  2. The number of affirmative votes must be greater than half of the second votes that were made in the general election in Hamburg on the parties who have received at least one seat in parliament.

Example calculation: If given in Hamburg in the general election 920 000 second votes and accounted for them 20 000 votes on parties that fail at the 5% threshold would have for a successful referendum, at least 450 001 affirmative votes present (900 000: 2 = 450 000 and is majority-450 001). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)