to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 14.11.2022

Διεθνή

Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη βασικός ύποπτος για την χτεσινή επίθεση - 21 ακόμα συλλήψεις

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και το άτομο που πιστεύεται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό - Η Άγκυρα «βλέπει» το ΡΚΚ πίσω από την επίθεση


Το τρομερό συμβάν που έλαβε χώρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, άφησε πίσω του 6 νεκρούς και 81 τραυματίες. 

Απο εχθές οι εξελίξεις «τρέχουν», καθώς έχει ήδη γίνει μία σύλληψη υπόπτου.

Το πρόσωπο που άφησε τη βόμβα η οποία προκάλεσε χθες Κυριακή την πολύνεκρη έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη από την αστυνομία, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με ανάρτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο Twitter.

Το ΡΚΚ «βλέπει» η κυβέρνηση πίσω από την επίθεση

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση που διαπράχθηκε χθες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. 

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα», ενώ ο Σοϊλού δεν διευκρίνισε το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. 

Το τουρκικό καθεστώς βρίσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε σύγκρουση με το PKK και μάλιστα, η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία, αφού η πρώτη κατηγορεί την Στοκχόλμη για ανοχή απέναντι στο ΡΚΚ.

Δεκάδες συλλήψεις

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

Η χθεσινή επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης, πέρα από το ότι σκότωσε έξι ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 81, περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 

Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη το «πρόσωπο» που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα, ούτε εάν επρόκειτο για «γυναίκα», όπως διαβεβαίωναν χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε.

«Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν».

Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Τα «βαθύτατα» συλληπητήριά της εκφράζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τη βάρβαρη επίθεση που κόστισε ζωές στην Κωνσταντινούπολη» εξέφρασε σήμερα μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)