to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Κονόμα» στις πλάτες των ανέργων

Εργασιακός σύμβουλος του ΟΑΕΔ φέρεται να έχει οικογενειακή επιχείρηση που... επιμορφώνει (με το αζημίωτο) ανέργους.


Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ και αφορά τα προγράμματα απασχόλησης, που όπως φαίνεται, με τη διαδικασία που θεσπίστηκε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου, υπάρχουν τεράστια παράθυρα προκειμένου «επιτήδειοι» να πλουτίζουν από τα κοινοτικά χρήματα, διενεργώντας επιπλέον και δη κατ’ εξακολούθηση πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Παράλληλα, αναδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου επιδιώκει να δώσει βορά στους ιδιώτες τα προγράμματα απασχόλησης, απαξιώνοντας τον ίδιο τον ΟΑΕΔ.

Ο «λαβύρινθος» των μεσαζόντων

Ο τρόπος που έχει επιλεγεί για τα προγράμματά του κατευθύνει τουλάχιστον το 40% των πόρων στον «λαβύρινθο» των μεσαζόντων. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ένα 10%, που προκύπτει από το λειτουργικό κόστος της γραφειοκρατίας των υπουργείων και του ΟΑΕΔ, που διαχειρίζονται αυτά τα προγράμματα. Μάλιστα, στο έργο τους φαίνεται να υποβοηθούνται, όχι μόνο από την καθυστέρηση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έχει παραγγελθεί, αλλά και από αυτή καθ’ αυτήν την παράταση για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

Ετσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΑΕΔ, έχει παραταθεί μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 23.59 μ.μ. η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού των ενδιαφερομένων να υποβάλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο παραπάνω πρόγραμμα.

Οπως προκύπτει, λοιπόν, εργασιακός σύμβουλος του ΟΑΕΔ έχει ως οικογενειακή επιχείρηση Κέντρο Διά Βίου Μάθησης που λαμβάνει μέρος και εισπράττει τις επιταγές ανέργων (άρα λαμβάνει αμοιβές). Το θέμα είναι γνωστό στη διοίκηση, ενώ έχει προκηρυχθεί ΕΔΕ, που αργεί ωστόσο χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο άνεργος για να εισέλθει στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώσει υποχρεωτικά το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχει συμφωνηθεί Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Από εκεί και πέρα αρχίζει η περιπέτεια της επιταγής, αφού οι ιδιώτες περιμένουν σαν τα κοράκια να πάρουν την επιταγή αυτή, ώστε να επιμορφώσουν τον άνεργο.

Εδώ λοιπόν εισέρχεται το βορβορώδες περιβάλλον στον ΟΑΕΔ, όπου κάποιοι ελάχιστοι μεν, αλλά που τους ανέχεται η Διοίκηση Αμπατζόγλου δε, στήνουν τη δουλειά ώστε οι άνεργοι να κατεθυνθούν σ’ αυτούς και να επιλέξουν να δώσουν την επιταγή στους ίδιους. Καταγγελίες αναδεικνύουν το νέο πεδίο δραστηριοποίησης κάποιων (επιμένουμε λίγων) υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δημιουργούν φορείς κατάρτισης και κατευθύνουν -μέσα από τη θέση εργασίας που κατέχουν- τους ανέργους σε οικογενειακές επιχειρήσεις.

Κερδοσκοπία

Δεν φθάνει που ως χώρα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, κάποιοι επιτήδειοι κερδοσκοπούν εις βάρος τους αξιοποιώντας ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα που κατέχουν λόγω της θέσης τους. Το θέμα το γνωρίζουν τόσο ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης. Στις συζητήσεις, μάλιστα, έχει πέσει η ιδέα να δημιουργηθεί ένα όργανο που θα ελέγχει περιπτώσεις παρόχων κατάρτισης που στο πλαίσιο της δράσης ακολουθούν επιθετικές παρελκυστικές πρακτικές για την προσέλκυση ωφελουμένων.

Ουδείς γνωρίζει, πάντως, αν και κατά πόσο έχει δημιουργηθεί αυτό το όργανο και αν ποτέ έχει συγκληθεί ή έχει συνεδριάσει…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)