to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 17.08.2012

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Κονγκό: Τουλάχιστον 60 νεκροί στην εξόρυξη των «ματωμένων μετάλλων»

Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση «Enough Project», με έδρα στην Ουάσινγκτον, σε έκθεσή της τόνισε πως μεγάλες εταιρείες όπως η Nintendo, η HTC, η Sharp, η Nikon και η Canon χρησιμοποιούν «ματωμένα μέταλλα» για την παραγωγή των προϊόντων τους.


Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση που σημειώθηκε σε χρυσωρυχείο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε μια απομακρυσμένη βορειοανατολική περιοχή της χώρας, στο Pangoyi.

Οι ανθρακωρύχοι την ώρα της κατολίσθησης βρισκόντουσαν περίπου 100 μέτρα κάτω από το έδαφος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανθρακωρύχοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν θεμέλια στο παράνομο ορυχείο, ωστόσο αυτά κατέρρευσαν και ακολούθησε κατολίσθηση παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπους.
 
Σύμφωνα με την Guardian η επιχείρηση διάσωσης παρεμποδίστηκε από ενόπλους που ελέγχουν την περιοχή. Τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως το εν λόγω ορυχείο είχε εγκαταλειφθεί μετά από συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί στην περιοχή μεταξύ του στρατού και μιας ένοπλης ομάδας που αποκαλείται Morgan.
 
Στην περιοχή, που είναι πλούσια σε κασσίτερο και χρυσό, δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες όπως η AngloGold Ashanti και Randgold. Χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, απασχολούνται σε μικρά πρόχειρα ορυχεία, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη φτώχεια και της ανεργία. Ωστόσο αυτά τα παράνομα ορυχεία στήνονται άναρχα και πολλές φορές προκαλούνται θανατηφόρα ατυχήματα, όπως σημειώνεται στην Guardian.
 
Πολλοί μεταλλωρύχοι αναγκάζονται και δουλεύουν για ένοπλες ομάδες, αλλά και για κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις που παράνομα καρπώνονται τα κέρδη από τις μαζικές εξορύξεις ορυκτών.  
 
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι πλούσια σε κολτάνιο, το οποίο χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα και σε άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά και σε κασσίτερο.
 
Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση «Enough Project», με έδρα στην Ουάσινγκτον, σε έκθεσή της τόνισε πως μεγάλες εταιρείες όπως η Nintendo, η HTC, η Sharp, η Nikon και η Canon χρησιμοποιούν «ματωμένα μέταλλα» για την παραγωγή των προϊόντων τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)