to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 05.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Κονδύλι 180.000 ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αχαΐας

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε κονδύλι ύψους 180.000 ευρώ, ώστε εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα τον Σεπτέμβριο του 2017.


Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Βασίλης Γκοτσόπουλος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» τόνισε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών μας είχε ζητήσει να υποβάλλουμε τεχνικά δελτία για μελέτες αντιπλημμυρικών έργων, διότι αφού υπήρξαν αυτές οι πυρκαγιές, οι περιοχές ήταν εκτεθειμένες σε πλημμυρικά φαινόμενα. Το Μάρτιο υποβάλαμε αίτημα για μελέτες 350.000 ευρώ και το Υπουργείο μας ενέκρινε 180.000 ευρώ».
 
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που εγκρίνεται κονδύλι στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. «Τον Οκτώβριο του 2015, που είχε κυρηχθεί ο δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πλημμύρες, μας είχαν δώσει πάλι 340.000 ευρώ. Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, όπως το 2011 και το 2012, που δεν είχαμε παρόμοια οικονομική βοήθεια από την τότε κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ;hμασταν σε έκτακτη ανάγκη λόγω πλημμυρικών φαινομένων».
 
Το συγκεκριμένο κονδύλι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών, με τον κ. Γκοτσόπουλο να αναφέρει ότι «εμείς εδώ θα κάνουμε διαγωνισμούς για να αναθέσουμε σε εργολάβους την εκτέλεση αυτών των έργων και οι οποίοι θα πληρωθούν κατευθείαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με βάση του λογαριασμού του υπουργείου».
 
Τα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές (Άρλα, Ελαιοχώρι, Πετροχώρι) θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες (τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεmβρίου). Υπολογίζεται ότι για να ολοκληρωθεί το κάθε έργο θα χρειαστούν 2-3 μήνες ανάλογα με τις δυσκολίες, που πιθανότατα να ανακύψουν κατά την διάρκεια της εκτέλεσής του. «Αυτή την στιγμή πήραμε τις 180.000 ευρώ και επειδή υπάρχουν οι προμελέτες είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να τα αναθέσουμε» επισήμανε ο κ. Γκοτσόπουλος.
 
Το συγκεκριμένο θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δυτικής Αχαΐας (11/7), ώστε να γίνει η απαραίτητη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, όπως θα γίνει και για τις σχολικές μονάδες, καθώς προβλέπεται και εκεί ενίσχυση των σχετικών κωδικών. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι περιοχών της Δυτικής Αχαΐας την 11η Σεπτεμβρίου 2017, όταν η φωτιά, που ξεκίνησε σε αγροτοδασική έκταση κοντά στο Σαντομέρι, απείλησε στη συνέχεια το χωριό Άρλα αναγκάζοντας τους περισσότερους κατοίκους να το εγκαταλείψουν, όταν οι φλόγες έφτασαν κοντά στα σπίτια. Ηλικιωμένοι και άτομα που άνηκαν σε ευπαθείς ομάδες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο και μεταφέρθηκαν σε γειτονικές περιοχές, ενώ όσοι παρέμειναν βοήθησαν τους πυροσβέστες να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις κατοικίες. Οι φλόγες εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου 2017 απείλησαν τις κοινότητες Αρλα, Ελαιοχώρι, Πετροχώρι και Πλανητερέικα, καθώς και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Μαρίτσης. Από την πυρκαγιά είχαν καεί αρκετά στρέμματα στην Ωλενία και την Δύμη. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)