to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 25.05.2012

left.gr

Πολιτική

Κον Μπεντίτ: Από το Μάη του ’68 στην πολιτική του φόβου

Με απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπαινιγμούς μέχρι και για ενδεχόμενο πραξικόπημα (!), ο ηγέτης των ευρωπαίων Πρασίνων καταφέρθηκε εναντίον του οικονομικού προγράμματος της Αριστεράς, χαρακτηρίζοντάς το τρελό και γελοίο.


Μικρή λεπτομέρεια: οι κατηγορίες του Κον Μπεντίτ στηρίζονται σε θέσεις που όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα μπορέσει να βρει στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2012...
Στη συνείδηση πολλών ελλήνων, ο ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων, ο πάλαι ποτέ «κόκκινος» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, έχει καταγραφεί ως «σύγχρονος φιλέλληνας», χάρη σε παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της Ελλάδας, κατά των περικοπών κ.ο.κ. Στην τελευταία παρέμβασή του, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε αυτό που σημείωνε κάποτε ειρωνικά ο ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο: «Όταν κάποιος σας λέει ότι δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτός που μιλά δεν είναι αριστερός».

Σε συνέντευξη Τύπου της «πράσινης» ευρωομάδας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, και με προφανή στόχευση ενόψει των εκλογών, ο ηγέτης των Πρασίνων καταφέρθηκε με πρωτοφανή επιθετικότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το πρόγραμμά του είναι τρελό και γελοίο και ότι ισοδυναμεί ουσιαστικά με αυτοκτονία.

«Στο πρόγραμμα της Αριστεράς υπάρχουν δύο πράγματα: Η ακύρωση όλων των αποφάσεων όσον αφορά τους μισθούς, επομένως η ακύρωση της μείωσης των μισθών και δεύτερον, βασικός μισθός 1.300 ευρώ. Αυτό είναι τρελο! Τελείως ηλίθιο! Εάν ζητήσουμε από κάποιον να υιοθετήσει αυτό το πρόγραμμα, καλύτερα να του πούμε: «Θέλεις να αυτοκτονήσεις με πιστόλι ή με τσεκούρι;», ανέφερε χαρακτηριστικά, προς τέρψη των ελληνικών μνημονιακών κομμάτων και ΜΜΕ, που έσπευσαν, όπως αναμενόταν, να αξιοποιήσουν τις δηλώσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί η σύμπτωση της ορολογίας του Κον Μπεντίτ με αυτή του Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τελευταίος, επισύροντας για μια ακόμα φορά το φόβητρο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, κάνει σήμερα λόγο για «αυτοκτονία».

Δυστυχώς, η σύμπτωση αυτή του πρώην «κόκκινου» Ντάνι με την πολιτική του φόβου δεν είναι η μόνη. Στην ίδια ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ηγέτης των Πρασίνων προέβλεψε ότι η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς των 1300 ευρώ (που, σημειωτέον, δεν υπάρχει πουθενά στο πρόγραμμα του 2012…) θα φέρει κοινωνική αναταραχή. «Και ποιος θα επαναφέρει την τάξη; Υπάρχει μια παράδοση στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενος την εμπλοκή του στρατού, όπως έκανε προ μηνών και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δίνει παρόμοια δείγματα γραφής. Στις αρχές του μήνα, σε άλλη παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητούσε να μην αφεθεί η Ελλάδα «στα χέρια των λαϊκιστών». Παρά δε το νεφελώδη «φιλελληνισμό» του, ήταν ο ίδιος που προ μηνών είχε υπερασπιστεί τον Κώστα Σημίτη απέναντι σε έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους που είχαν διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)