to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κομοτηνή: Γυρνούν την πλάτη στον Π. Μαγαλιό η ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων και ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη απόλυση της εργαζομένης και συνδικαλίστριας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Ρυίας Πατσατζή, δεν θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής


Ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου (Ε.Κ.) Κομοτηνής, Π. Μαγαλιό, όπως τονίζαμε και στο πρόσφατο δημοσίευμα του Left.gr, δεν έχει εφαρμόσει την προτροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αρνούμενος να επαναφέρει στην εργασία της την εργαζόμενη και συνδικαλίστρια Ρύια Πατσατζή, το κύμα διαμαρτυρίας, για την πρωτοφανή και παράνομη αυτή απόλυση, μεγαλώνει. 

Μάλιστα, κατά την αυριανή επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων του νομού αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, αρνούνται να βρεθούν στην ίδια συγκέντρωση με τον πρόεδρο που έχει κάνει κουλερόχαρτο κάθε κανόνα του εργατικού και συνδικαλιστικού δικαίου. 

Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, που είναι  ο φυσικός χώρος τιμής των εργατικών αγώνων, «θέλοντας να εκφράσουμε με τον συμβολικό αυτόν τρόπο  την  έντονη διαμαρτυρία  μας για την άδικη, παράνομη και τιμωρητική απόλυση εργαζομένης επί 18 χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής»

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ως συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουμε να προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των οποίων εξάλλου είμαστε εκπρόσωποι. Δεν νοείται λοιπόν, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής να συμπεριφέρεται σαν στυγνός  και άκαμπτος εργοδότης, όταν η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε την εργαζόμενη και ζητά την επαναπρόσληψη της  και η Διοίκηση του ΕΚ να παριστάνει τον "κουφό" και να οδηγεί μια εργαζόμενη  σε οικονομική εξόντωση!».

«Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, τις πρωτόγνωρες και κατάφωρα αντεργατικές πρακτικές της Διοίκησης του ΕΚ που  εφαρμόζει στο ίδιο του το «σπίτι», δηλαδή το «σπίτι» της εργατιάς», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης, στην πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. «για να τιμήσουμε τους αιματηρούς αγώνες  της Εργατικής Πρωτομαγιάς».

«Απίστευτη αδιαλλαξία και εκδικητικότητα»

Στο ίδιο σημείο καλούν σε συγκέντρωση και σωματεία εργαζομένων τα οποία δηλώνουν ότι «δυστυχώς δεν μπορούν να συμμετέχουν στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.».

Όπως τονίζουν αναλυτικά:

«Ο λόγος δεν είναι άλλος από την συμπεριφορά που δείχνει η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο, που αντιγράφοντας τις πρακτικές της πιο σκληρής  εργοδοσίας, απέλυσε  υπάλληλο του Εργατικού Κέντρου και ενεργή συνδικαλίστρια.

Μάλιστα, η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο δείχνοντας απίστευτη αδιαλλαξία και εκδικητικότητα, αδιαφορεί προκλητικά και για την απόφαση του ΣΕΠΕ Ροδόπης που έκρινε την απόλυση της εργαζόμενης  άκυρη, αλλά και την παραίνεση του Υπουργείου Εργασίας και αρνείται να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη.

Για αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην κατάθεση στεφάνων, που θα γίνει στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης,  στην πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. για να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας».

Τα σωματεία:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΝΑΡΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΤΙΑΞΟΝ

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτή η πράξη τους είναι προφανές ότι τους στιγματίζει»

Την απόφαση να μην διαδηλώσει μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελή Μαγαλιό, έλαβε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση της εργαζομένης και συνδικαλίστριας Ρυίας Πατσατζή.

Την απόφαση μετέφερε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακελλίων, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης πήρε απόφαση την ημέρα της Πρωτομαγιάς να καλέσει τον κόσμο να έρθει κατευθείαν στις 10 το πρωί στο ηρώο της Νομαρχίας. Γιατί αρνούμαστε να διαδηλώσουμε μαζί με τον πρόεδρο και την πλειοψηφία του Ε.Κ Κομοτηνής από την στιγμή που απέλυσαν εργαζόμενη του εργατικού κέντρου. Αυτή η πράξη τους είναι προφανές ότι τους στιγματίζει».

Το πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε και το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Ροδόπης, το οποίο εκδόθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου, για την απόλυση της κ. Ρύιας Πατσατζή,  η οποία, εκτός από εργαζόμενη επί 17 έτη στο Ε.Κ., είναι και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής αλλά και Πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που ορίζει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82 και άρα, η εργαζόμενη πρέπει να επιστρέψει στη θέση της. 

Σε διαφορετική περίπτωση, το Σ.ΕΠ.Ε. της συστήνει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της.

Το πόρισμα τονίζει ότι η παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων από τον εργοδότη (εν προκειμένω τον πρόεδρο του Ε.Κ. Κομοτηνής) συνεπάγεται την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Πέμπτη 19/4, ο Ανδ. Νεφελούδης κάλεσε τον Π. Μαγαλιό να συμμορφωθεί με την απόφαση του Σ.ΕΠ.Ε. και του ζήτησε το συντομότερο δυνατόν (εντός της ερχόμενης εβδομάδας) να συγκαλέσει Δ.Σ. μέσω του οποίου θα εισηγηθεί την επαναπρόσληψη της κ. Πατσατζή. 

Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής δεσμεύτηκε να συγκαλέσει το Δ.Σ. αλλά, παρέμεινε ασαφής ως προς την τήρηση της νομιμότητας και την άμεση ανάκληση της παράνομης απόλυσης. 

Μίας, άλλωστε, εκδικητικής απόλυσης, η οποία αποτελεί πρωτοφανές γεγονός που αμαυρώνει το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. 

Το θέμα είχαν φέρει στη Βουλή, με ερώτησή τους προς την Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την αρμόδια υπουργό να “προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποτρέπονται τέτοιες αυθαίρετες πρακτικές στο μέλλον”.

Από το 2013 η αντιπαράθεση

Χαρακτηρίζουμε την απόλυση εκδικητική διότι, όπως έχουμε αναφέρει στα σχετικά ρεπορτάζ του Left.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολυετής αντιπαράθεση της κ. Πατσατζή με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος της επιτίθεται και την υπονομεύει λόγω πολιτικών διαφωνιών (οι οποίες έχουν μεταφερθεί και στις δικαστικές αίθουσες, όπως ανέφερε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Left.gr η εν λόγω εργαζόμενη).

Η κ. Πατσατζή ήταν γραμματέας στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής επί δεκαεπτά συναπτά έτη, ενεργή συνδικαλίστρια από το 2002, εκλεγμένη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και από το 2015 πρόεδρος του νεοσύστατου κλαδικού σωματείου Εμπορίου και Υπηρεσιών ν. Ροδόπης, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 εξελέγη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.

Η ίδια αποδίδει την κόντρα στο γεγονός ότι άρχισε να μην συμφωνεί με τον Πρόεδρο στα συνδικαλιστικά θέματα και διεκδίκησε τα δικαιώματά της, μιας και είχε πρόβλημα με τη μισθοδοσία της, μετά το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας το 2012. Η εργαζόμενη «κέρδισε» τα ασφαλιστικά μέτρα το 2015, όμως τα προβλήματα με τη μισθοδοσία συνεχίστηκαν.

Το 2013 αποφάσισε να περάσει σε διαφορετική συνδικαλιστική παράταξη από αυτή του προέδρου, κάτι που θεωρεί πώς τον εξόργισε, και έτσι κορυφώθηκε η αντιπαράθεση που κατέληξε στην πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά απόλυση.

Όπως έχουμε καταγράψει στο Left.gr, η εργαζόμενη καταγγέλλει ότι το Ε.Κ. Κομοτηνής είναι το μοναδικό Εργατικό Κέντρο στην Ελλάδα που δεν έχει τηλέφωνο, φαξ, ίντερνετ, ενώ η όποια επικοινωνία με το κέντρο γίνεται μέσω του κινητού που Προέδρου, και όχι μέσω της γραμματείας.

Μάλιστα, έχει αναφέρει πώς από την ώρα που άλλαξε παράταξη, της κόπηκε η πρόσβαση τα μητρώα μελών, σε αντίθεση με όλες τις γραμματείς σε όλα τα εργατικά κέντρα της Ελλάδας.

Επίσης, ένα ολόκληρο τρίμηνο το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, είχε μείνει χωρίς υπολογιστή, εκτυπωτή και φωτοτυπικό, με την αιτιολογία ότι χάλασε ο υπολογιστής του ταμία και έπρεπε να μεταφερθεί εκεί, και αυτή έκανε ασφαλιστικά για να μπορέσω να διεκδικήσει τα μηχανήματα, και παραμονή της εκδίκασής τους αυτά επέστρεψαν.

«Πρόεδρος είμαι, όπου θέλω πηγαίνω τον υπολογιστή» το μότο του κ. Μαγαλιού, το οποίο επαναλήφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριμερή του υπουργείου Εργασίας και είναι ενδεικτικό της ιδιοκτησιακής αντίληψης που επικρατεί στο Ε.Κ. Κομοτηνής.

«Σαφέστατα η επικοινωνία και η συνεργασία είναι δύσκολη. Εγώ όμως έχω όλη την καλή διάθεση να συνεργαστώ. Είμαι υπάλληλος και οφείλω να έχω σεβασμό στη διοίκηση, και σεβασμό στον προϊστάμενό μου, απλά ο σεβασμός σταματάει εκεί που καταπατάται η ελευθερία σκέψης και λήψης αποφάσεων, και η ελευθερία της βούλησης» τονίζει η ίδια. 

Το μόνο που περιμένει, είναι η τήρηση της νομιμότητας και η επιστροφή, το συντομότερο δυνατόν, στην εργασία της. 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)