to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 05.07.2014

Πολιτική

Κομμένο το ρεύμα στο Μαξίμου

Απομονωμένη η κυβέρνηση και στην κοινωνία. Δεν περνούν τα σχέδια διαβολής των εργαζομένων και υπονόμευσης των κινητοποιήσεων


Σε "μεγάλη ήττα" οδηγεί την κυβέρνηση ο αγώνας των εργαζομένων, της κοινωνίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την περιφρούρηση του δημόσιου αγαθού της ενέργειας και την ακύρωση, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".


Η κυβερνητική προπαγάνδα περί "συντεχνιών" που στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον έχει πέσει στο κενό, καθώς έχει καταστεί πασίδηλο ότι αν κάποιος επιβουλεύεται το κοινωνικό συμφέρον, είναι η κυβέρνηση και οι μνημονιακές πολιτικές.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων προχωρούν παρά την κυβερνητική προσπάθεια να ανακοπούν με διοικητικό - δικαστικό τρόπο. Οι βουλευτές Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να υπερασπισθούν δημοσίως το νομοσχέδιο για τη διάλυση της ΔΕΗ και συντηρούν τα ερωτηματικά για τη στάση τους στη Βουλή. Άκαρπη μένει και η εντεινόμενη τις τελευταίες ημέρες κυβερνητική επιχείρηση να διεμβολιστεί η αντιπολίτευση στο θέμα του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ εάν αυτοί δεν επιστρέψουν στις θέσεις τους.

******

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της ΒουλήςΤο νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές). Η συντριπτική πλειονότητα των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων αξίωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναλύοντας τις πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη εκποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή του Δικτύου, δεν προγραμματίζονται περικοπές στην ηλεκτροδότηση για το μεσημέρι της Παρασκευής, αν η κατάσταση στο δίκτυο παραμείνει ως έχει μέχρι στιγμής. 

Δική του πρόταση θα καταθέσει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ διευκρίνισε χθες πως η πρόταση που θα καταθέσει θα αφορά και τη "μικρή ΔΕΗ", οπότε οι επιμέρους προτάσεις μπορεί να αθροιστούν, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαντώντας στην πρόταση δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζει πως:

«Είναι διατεθειμένη να καταθέσει πρόταση στη Βουλή, ώστε να διεξαχθεί η συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Θεωρεί ότι κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του σχετική πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις».

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε πως το 2008 σε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά τη ψήφιση της Λισαβόνας, υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ +14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ +10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη. 

Κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος - Ρεύμα υπέρ του δημοψηφίσματος

Σε θρυαλλίδα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", καθώς το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού διευρύνεται καθημερινά, με συνέπεια τα μεν σχέδια γενικής εκποίησης να απειλούνται με ακύρωση, η δε κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να μένει χωρίς ζωτικό χώρο. 

Σε επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τους Π. Καμμένο, Φ. Κουβέλη και Δ. Κουτσούμπα, ΑΝ.ΕΛΛ. ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ επανέλαβαν τη ριζική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και κατ' αρχήν συμφώνησαν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, με τον Δ. Κουτσούμπα να εκφράζει επιφυλάξεις για το περιεχόμενο. Ο αναγκαίος αριθμός των 120 βουλευτών για την υποβολή του αιτήματος στην Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να υπερκαλυφθεί, καθώς θετικό κλίμα διαμορφώνεται και στην πολυπληθή (20) ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, ασχέτως της πολιτικής προέλευσης του καθενός.

Σχετικές εξελίξεις:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)