to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:22 | 18.03.2021

Διεθνή

Το κόμμα του Όρμπαν αποχώρησε και επίσημα από το ΕΛΚ

Το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν, το Fidesz ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του από το ΕΛΚ ενώ ταυτόχρονα συνομιλεί με ακροδεξιές δυνάμεις στο ευρωκοινοβούλιο


Οριστική είναι πλέον η ρήξη του κόμματος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Fidesz.με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η αντιπρόεδρος του Fidesz, Καταλίν Νόβακ, δημοσίευσε στο Twitter μια επιστολή, με την οποία ενημερώνει ότι «ήρθε ώρα να πούμε αντίο». «Ενημερώνω την προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι το Fidesz δεν επιθυμεί πλέον να διατηρήσει την ιδιότητα μέλους και συνεπώς αποχωρεί», τόνισε στη σύντομη επιστολή.

«Το FIDESZ εγκατέλειψε τη χριστιανοδημοκρατία. Στην πραγματικότητα έχει φύγει εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε ο Πολωνός προέδρου του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ. Σημειώνεται ότι στο Fidesz έχει ανασταλεί η ιδιότητα μέλους στο ΕΛΚ επ' αόριστον από τον Μάρτιο του 2019.

Στις αρχές Μαρτίου, το Fidesz είχε ήδη αποχωρήσει από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την έγκριση μιας μεταρρύθμισης του καταστατικού. Ενώ πολλά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ εναντιώνονταν στη συμμετοχή του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ 'Ορμπαν, υποστηρίζοντας ότι αποδυνάμωσε τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και έχει περιορίσει την ελευθερία των ΜΜΕ και άλλες ελευθερίες στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Fidesz αρνείται τις κατηγορίες.

Η τροποποίηση των εσωτερικών κανονισμών στο ΕΛΚ υποτίθεται ότι επιτρέπει την αναστολή ή ακόμα και τον αποκλεισμό ολόκληρων αντιπροσωπειών, και όχι μόνο μεμονωμένων βουλευτών. Το ΕΛΚ επρόκειτο να συγκληθεί σύντομα για να αποφασίσει τον αποκλεισμό του Fidesz, τον οποίο είχε ζητήσει ο πρόεδρός του, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και 13 κόμματα-μέλη, γύρω από έναν σκληρό πυρήνα που αποτελείται από τις χώρες της Μπενελούξ και τις σκανδιναβικές χώρες. Το κόμμα του Όρμπαν χωρίς να περιμένει, ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Ο εθνικιστής ηγέτης Όρμπαν δηλώνει πως το κόμμα του βρίσκεται σε συνομιλίες με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο λαϊκιστής Ιταλός Ματέο Σαλβίνι και με πολιτικούς συμμάχους στην Πολωνία, καθώς αναζητεί μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική οικογένεια για ανθρώπους σαν εμάς που προστατεύουν την οικογένεια, υπερασπίζονται την πατρίδα τους, σκέφτονται με όρους συνεργασίας μεταξύ εθνών κρατών και όχι με όρους μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας», είπε ο Όρμπαν.

Μάλιστα κάλεσε «να οικοδομηθεί χωρίς το ΕΛΚ μια πρόταση για τους Ευρωπαίους πολίτες που δεν θέλουν μετανάστες ή πολυπολιτισμικότητα, που δεν έχουν πέσει στην τρέλα των ΛΟΑΤΚ, που υπερασπίζονται τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)