to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κόμμα της μεσαίας τάξης

Ο ένας σάς στήριζε, ο άλλος σάς εξαπάτησε. Αυτό είναι το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη


«Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι με το που βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια αρχίσαμε να χαράσσουμε μια νέα οικονομική πολιτική που έδινε σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και στήριξη στη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία εξαπατήθηκε μετά από τον Κ. Μητσοτάκη». Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στη μεσαία τάξη (η μόνη αναφορά) επιχειρεί να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικά στρώματα που ουσιαστικά ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα.


Ο ένας σάς στήριζε, ο άλλος σάς εξαπάτησε. Αυτό είναι το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη - σημείωση: στη μεσαία τάξη αισθάνονται ότι ανήκουν (για διάφορους λόγους) και μεγάλα τμήματα από τα κατώτερα στρώματα. Γι’ αυτό διαχρονικά παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο οι πολιτικές στήριξης των αδύναμων να μην καταγράφουν την αναμενόμενη πολιτική αποτελεσματικότητα.

Η μάχη για την επικράτηση στον χώρο της μεσαίας τάξης θα είναι σκληρή, γιατί και τα δύο κόμματα έχουν κυβερνήσει. Μία πραγματική ιστορία μπορεί να αποτελέσει οδηγό (ο χρόνος, τα κόμματα και τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία).

Νέος επιχειρηματίας στον χώρο της ελαιοκομίας έκανε μια επένδυση στον τόπο του (έβαλε δηλαδή δικά του χρήματα) και περίμενε να ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα για να χρηματοδοτηθεί, καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Ο καιρός περνούσε, ο επιχειρηματίας ανησυχούσε. Πήγε και είδε και τον αρμόδιο υπουργό. Και όντως, χωρίς υπουργική παρέμβαση, η επιχείρηση εντάχθηκε. Μόνο που έγινε ένα λάθος: η υπηρεσία έγραψε λάθος το όνομα της επιχείρησης. Το λάθος ήταν γραφειοκρατικό και ήταν εμφανές, αλλά δεν διορθωνόταν, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην μπορεί να πληρωθεί. Ζήτησε πάλι να δει τον υπουργό, αλλά αυτή τη φορά ανεπιτυχώς. Έμαθε όμως ότι δόθηκε εντολή να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα δεν επιλυόταν...

Ήρθαν οι εκλογές και άλλαξε η κυβέρνηση. Η γραφειοκρατία του υπουργείου συνέχιζε συστηματικά να κωλυσιεργεί. Ο άνθρωπος ζήτησε νέο ραντεβού, αυτή τη φορά από τον νέο υπουργό, τον οποίο δεν γνώριζε. Το ραντεβού κλείστηκε, ο υπουργός άκουσε το πρόβλημα. Φώναξε την αρμόδια υπάλληλο στο γραφείο του και, παρόντος του επιχειρηματία, της έδωσε εντολή να διορθώσει το λάθος εντός δύο ημερών. Και όταν η υπάλληλος αποχώρησε, ο υπουργός γύρισε, έδωσε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και είπε: «Αυτό είναι το προσωπικό μου κινητό. Αν σε δύο-τρεις μέρες δεν έχει λυθεί το θέμα, τηλεφώνησέ μου».

Ερώτηση: Ποιο από τα δύο κόμματα εκπροσώπησε τη μεσαία τάξη;

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)