to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κόμμα συμμετοχικό, πιο δημοκρατικό - γειωμένο στην κοινωνία

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για ριζικές αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο κόμμα και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Η υλοποίησή τους είναι δυνατόν να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης για περισσότερη δημοκρατία στο κράτος και στους θεσμούς του.


Οι προτάσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη ενός συνδυασμού διαδικασιών αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας καθώς και της χρήσης των ψηφιακών εφαρμογών ως εργαλείων διαβούλευσης, ψηφοφορίας και δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών.


Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να εξασφαλίσει τη μαζική συμμετοχή των μελών και να αποτελέσει τη βάση για μια ουσιαστική παρέμβαση από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν ισότιμα μεταξύ τους, να εκφράζουν τις απόψεις τους είτε ατομικά είτε μέσα από τάσεις και ρεύματα ιδεών συμβάλλοντας στη διατύπωση των πολιτικών θέσεων για βασικά θέματα αλλά και στην ίδια τη συγκρότηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος. Και τέλος θα έχουν το δικαίωμα και θα μπορούν να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις.


Στη βάση αυτών των προτάσεων θεωρώ ότι κάποια από τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν στο επικείμενο συνέδριο είναι: α) που θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διαδικασίες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και που οι διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας, β) πως μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ και κάτω από ποιες συνθήκες, γ) ποιες θα είναι οι δικλίδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα, δ) πως θα ενισχυθεί η δια ζώσης λειτουργία και επικοινωνία και ε) πως θα αποτυπωθεί οργανωτικά και καταστατικά, με ξεκάθαρο τρόπο και σαφήνεια, η νέα πραγματικότητα.
Η πρόταση να εκλέγεται τόσο η κεντρική επιτροπή όσο και ο πρόεδρος του κόμματος απευθείας από τα μέλη με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα, αποτελεί μια εξαιρετική τομή που θα οδηγήσει σε ένα πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάδειξη νέων στελεχών.


Έχω τη γνώμη όμως ότι η πρόταση για την εκλογή της κεντρικής επιτροπής έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να εξεταστούν. Θα πρέπει αρχικά να απαντήσουμε στο ερώτημα για το τι στελέχη θέλουμε για το ανώτερο πολιτικό όργανο του κόμματος. Θεωρώ ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πρώτα και κύρια πολιτική και κοινωνική δράση στις τοπικές κοινωνίες. Αν λοιπόν το δεχόμαστε αυτό και θέλουμε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των μελών αυτών στις διαδικασίες εκλογής σε κεντρικά όργανα και μην «χαθούν» μέσα σε μια καθολική ψηφοφορία, είναι απαραίτητο να ορίσουμε εκείνους τους συντελεστές βαρύτητας που θα προκρίνουν την εκλογή μελών με αυτά τα χαρακτηριστικά. Με δεδομένο ότι την ύπαρξη ή όχι αυτών των χαρακτηριστικών τη γνωρίζουν καλύτερα  τα μέλη που ανήκουν στην ίδια Νομαρχιακή οργάνωση, θα μπορούσε, η ψήφος των μελών της τοπικής οργάνωσης να έχει μια αυξημένη βαρύτητα σε σχέση με τις ψήφους που δέχεται ο υποψήφιος από μέλη διαφορετικής οργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση τεχνικές και λύσεις υπάρχουν, ώστε η ψηφοφορία να βασίζεται όσο γίνεται περισσότερο σε πραγματικά γεγονότα και να είναι πιο δίκαιη για όλους.


Ο κοινός μας στόχος και η ανάγκη για ένα μαζικό και πιο δημοκρατικό κόμμα, γειωμένο στην κοινωνία, θα μας οδηγήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση στο συνέδριό μας, όπου οι προτάσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα θα εξειδικευτούν και θα μπολιαστούν με άλλες ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Ιστορική ανάγκη να προχωρήσουμε, για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνησης της χώρας. Το χρωστάμε στην κοινωνική πλειοψηφία.

*Σάββας Δημητριάδης
Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)