to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 04.03.2014

Διεθνή

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Ουκρανία


Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία. Κάθε πράξη επιθετικότητας ή ενθάρρυνσης μιας στρατιωτικής διαμάχης θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Η δημοκρατία και η ειρηνική λύση παραμένει ο μοναδικός σωστός δρόμος.

Αυτό που επείγει είναι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων – ουκρανικών και ξένων- υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, για να σταματήσει το στρατιωτικό σπιράλ και η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων. Μια τέτοια σύνοδος θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει εκτός της διαδικασίας. Ο διάλογος με τη Ρωσία είναι αναγκαίος για την ειρήνη και την πολιτική λύση από τη μια πλευρά, και για κάθε πολιτική της Ε.Ε. στην περιοχή, από την άλλη. Η συνεργασία πρέπει να πάρει τη θέση του ανταγωνισμού επιρροής.


Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι ο ουκρανικός λαός θα πάρει τον έλεγχο του μέλλοντός του μέσω κοινοβουλευτικών εκλογών, για την εγκαθίδρυση νόμιμης εξουσίας σε ένα ενδυναμωμένο δημοκρατικό πλαίσιο. Ο έλεγχος των φυσικών πηγών της χώρας και οι βασικές επιλογές για διεθνείς συνεργασίες πρέπει να ανήκουν στους Ουκρανούς. Ο διαμελισμός της χώρας μπορεί να αποφευχθεί. Ο κυρίαρχος λαός μπορεί να αποφασίσει, να κάνει την Ουκρανία μια ανεξάρτητη χώρα, απαλλαγμένη από τη διαφθορά, τις ολιγαρχίες και τη βία της ακροδεξιάς.

Το ΚΕΑ καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και τις επιθέσεις των φασιστών και των ακροδεξιών εξτρεμιστών ενάντιον των μελών και των γραφείων του. Οι αρχές πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις και να οδηγήσουν τους υπευθύνους στη δικαιοσύνη.

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)