to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κόμμα διαμαρτυρίας ή κόμμα εξουσίας;

Ο Προσυνεδριακός διάλογος κατά βάση αφορά την πρόταση και την συνεισφορά κάθε μέλους του κόμματος μας, στην προσπαθεια του να ανταποκριθεί και να προτείνει αξιόπιστες λύσεις, στα προβλήματα και σε ότι αφορά και αντανακλά την κοινωνία!! Ο Προσυνεδριακός διάλογος όμως εξ ίσου αφορά και την κατασταση που επικρατεί στο ίδιο μας το κόμμα.


Το ιδεολογικό του αποτύπωμα, τις αξίες, τα πιστεύω, την πολιτική του κατεύθυνση και την αντανάκλαση του στην σημερινή κοινωνία και στην σημερινη πραγματικότητα.
Απλές αυτονόητες απαντήσεις του παρελθόντος, σήμερα βρισκονται σε καθημερινη τριβή και σε ένα διαρκή αγώνα, για την επικρατηση τους!!
Σήμερα ο όρος Αριστερός πρέπει να βρει απαντήσεις σε μια κοινωνια γεματη αντιθεσεις και αντιπαραθέσεις.
Θέλουμε να είμαστε ησυχοι απλά με την συνείδησή μας, περισσότερο ''αμέτοχοι'' σε κάθε προσπαθεια και πιθανά αμετακίνητοι στις ιδέες μας, ανεξαρτήτως του αν αυτές,
έχουν ξεπεραστεί προ πολλού από μόνες τους, ή πάλι όχι??
Σε όλα αυτα βεβαίως θα πρέπει να προστεθεί και το κυρίαρχο ερώτημα ''Είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ή κόμμα Εξουσίας??".
Είμαστε υπέρ της Απλής Αναλογικής υπέρ των συνεργασιών με ξεκάθαρο Προοδευτικό πολιτικό υπόβαθρο πάνω σε ένα απο κοινού συμφωνημένο Πλαίσιο συνεργασίας ή είμαστε υπέρ της Απλής Αναλογικής και θελουμε να κυβερνάμε μόνο με την απόλυτη και καθαρή πλειοψηφία του λαου, με ότι αυτό συνεπάγεται!!
Ο Πρόεδρος πιστεύω έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτα τα ερωτήματα και το συνέδριο καλείται να τις επικρωτίσει ή να τις διαφοροποιήσει με τις αποφάσεις του!!
Το Συνεδριο μας λοιπόν θα πρέπει να δωσει ξεκαθαρες απαντησεις στα ερωτηματα, πριν επισέλθουμε στον τρόπο και την μορφή που θα πρεπει αυτα να μας οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα μας .
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ: ΝΑΙ Ή ΟΧΙ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΝΑΙ Ή ΟΧΙ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗ ΜΑΣ : NAI Ή ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ??
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ.!!
Το κόμμα μας έχει αφήσει μια κοινωνία να βγάζει τα συμπερασματα της για αυτό, με βαση δημοσιευματα που οι ίδιοι φροντιζουμε να δημοσιοποιούνται μεσω κυρίως των social media!!
Η Αριστερα πάντοτε παίρνει οξυγόνο μεσα απο την διαβούλευση, απο την συζήτηση, την ελευθερία της άποψης, της διαφορετικότητας και βεβαίως της διαφωνίας, διαχρονικά!!
Είναι όμως τα social media, ο ενδεδειγμένος τρόπος για ένα κόμμα όπως το δικό μας, για να εκφρασει την αντιρρηση ή την διαφορετική του θέση?? Είναι άλλο το να διαφωνείς και άλλο το να θέλεις μεσα απο την διαφωνία σου να ''ακουστείς'' σε ευρυτερο και εκτός κομματικών διαδικασιών, ακροατήριο. Στα κόμματα υπάρχουν τα εκλεγμένα όργανα σε κάθε επίπεδο, όπου εκεί τα μέλη τους λύνουν ή βρίσκουν λύσεις στα θέματα τους. Όταν θέλεις να λέγεσαι κόμμα εξουσίας αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να τις διευθετείς εσωτερικά και με Δημοκρατικές διαδικασίες, αποδεικνύοντας έτσι και στην πραξη, την διαφορετικότητα μας με τα καθεστωτικά κόμματα εξουσίας κυρίως της Δεξιάς!!
Πρέπει να απαντήσουμε όμως και Πολιτικά!!, Είμαστε με Σοσιαλδημοκρατία ή όχι??
Είμαστε ένα κόμμα που απευθύνεται από την Κεντροαριστερά μέχρι και την Ριζοσπαστική Αριστερά??
Αν σε αυτά συμφωνούμε, τότε θα πρεπει να βγούμε από το Συνέδριο μας όντας ένα κόμμα, ΑΝΟΙΚΤΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ και ΑΡΙΣΤΕΡΟ, προσγειωμένο και κυρίως γειωμένο με την κοινωνία.
Ενα κομμα ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ για τον ΛΑΟ!!
Αν διαφωνούμε με αυτό τότε θα πρεπει ο καθενας και η καθεμία από εμάς, να αναλάβει το Πολιτικό κόστος που μας αναλογεί και ή να προχωρήσουμε συμφωνώντας και ακολουθώντας την πλειοψηφία ή να αποχωρήσουμε διαφωνώντας, σεβόμενοι κυρίως, τον ιδιο μας τον εαυτό.
    Κατα την άποψη μου αυτα θα έπρεπε να έχουν γίνει αντικείμενο διαβούλευσης εσωτερικά σε κάθε Οργάνωση και αυτα τα θέματα να έχουν απαντηθεί με σαφήνεια ώστε όλα μας τα μέλη να
    το γνωρίζουν και να πηγαίνουν συντεταγμένα με αυτό ξεκαθαρο στο μυαλό τους τι ισχύει, στην κοινωνία.
    Όχι να αφήνουμε το κάθε μέλος μας να μεταφραζουν κατά το δοκούν.

    ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΜΑΣ - ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ο προσυνεδριακός διάλογος όμως αφορά και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.
Σήμερα είμαστε ένα κόμμα όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά μεν αλλα αποκλειστικά στα κεντρικά μας όργανα, χωρίς καμία διαβούλευση ούτε με τις καθ ίδην αρμόδιες Επιτροπές του, αλλά και ούτε με τα καθοδηγητικά μας όργανα όπως είναι οι Νομαρχιακές και βεβαίως ούτε και με την βάση μας ,δηλαδή τις Οργανώσεις μελών μας.
Έτσι το κόμμα στην πόλη του, ή στο χωριό του, ή στον Δήμο του, όπως αποφασίστηκε να είναι οι Ο.Μ με βάση αυτα που ισχύουν σημερα, δεν συμμετεχει σε καμία από αυτές τις αποφάσεις.
Οι αποφάσεις ανακοινώνονται και μας μεταφέρονται στην διάρκεια των Συνελεύσεων των Ο.Μ, κυρίως απο μέλη - εισηγητές από Κ.Ε, πάντοτε κατόπιν εορτής και ''καθοδηγούνται'' στην λεπτομέρεια τους αναλογως με το τι πιστευει και σε ταση ανήκει ο ίδιος ο εισηγητής!! Ετσι έχουμε αμέτοχες Οργανώσεις οι οποίες τον μόνο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν είναι
- αυτό της εκλογής των Συντονιστικών Οργανων τους, δηλαδή τα εκάστοτε συντρόφια που τους μεταφέρονται οι ευθύνες της συνολικής καλής ή κακής λειτουργίας τους.
- Την εκλογή μελών και Συντονιστικών στις επιμέρους Νομαρχιακές και βεβαίως
- Την εκλογή για τις συμμετοχές των Συνέδρων στα εκάστοτε Συνέδριά μας.
    - Την συμμετοχή σε κάθε εκλογική διαδικασία είτε αφορά  Αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε εκλογές για την Ευρωβουλή, είτε μιλάμε για Εθνικές εκλογές.
Αυτές λοιπόν είναι οι επιμαχες βασικές εργασίες που επί της ουσίας υπάρχει ενεργός συμμετοχή των Οργανώσεων, έστω και στην μορφή που αναφέρω.
Βασική και κυρίαρχη υποχρέωση των Οργανώσεων λοιπόν είναι η κατόπιν εορτής ενημερωση των προαποφασισμένων ενεργειών του κόμματος, των μελών της και βεβαίως ο εκλογικός μηχανισμός παραγωγής στελεχών ετοιμους να υπηρετήσουν αναλόγως της τάσης που επικρατεί σε κάθε Ο.Μ, ώστε να πλαισιώσουν στην συνέχεια, τα κεντρικά μας όργανα όπως αυτό της Κ.Ε.κλπ....
Γι αυτό λοιπόν οι Οργανώσεις μελών είναι πολύφερνες νύφες τις οποίες οι συνιστώσες παλια και οι τάσεις έτσι όπως εχουν διαμορφωθεί σήμερα, θέλουν να έχουν υπο την επιρροή τους.
Απώτερος στόχος βέβαια είναι και ο ''έλεγχος'' των Νομαρχιακών και βεβαίως κυρίαρχο σε όλα αυτα είναι η διασφαλιση όλων εκείνων των συντροφικών παρουσιών στις λίστες της προς εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, ώστε μεσα απο αυτην να υπηρετήσουν όσο μπορούν καλύτερα τις θέσεις των τάσεων που για την εκλογή τους, τους φρόντισαν και τους στήριξαν αντιστοίχως.
Λιστες λοιπόν συντρόφων και συντροφισσών που κυκλοφορούν σε διαδρόμους και κλειστες αίθουσες με στόχο την εκλογή προθύμων να συμμετεχουν και να ξανα συμμετέχουν (αγνωστο το γιατί τέτοια εμμονή), σε μια τετοια διαδικασία που δεν θα πρεπει σαν Αριστερούς να μας κάνει και ιδιαίτερα περήφανους όλο αυτό.
Ότι και να συζητάμε, ότι και να πιστευουμε λοιπόν, αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα ακόμα και σήμερα που είναι κυρίαρχη σαν διαδικασία αλλα και λογική στις εκλογές των Οργανων μας.
Όσοι δεν θέλουν να την δουν ή να την πιστεψουν, τότε ή είναι οι ρομαντικοί των καιρών και μακάρι να υπαρχουν τετοιοι συντροφοι ή συντρόφισσες αναμεσα μας ή είναι μέρος αυτού ''παιχνιδιού'' και δεν θα θέλουν με τίποτα να αλλάξει αυτή η κατάσταση.....
Προτάσεις κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλές. Βούληση όμως για την εφαρμογή τους φαίνεται δεν υπήρχε.
Όλα αυτά μέχρι τα μεσα του Γεναρη του 2022, όπου ο Πρόεδρος μας, πρότεινε να τα αλλαξει όλα!!
Πρότεινε μια αυτονόητη κατά την άποψη μου αναγκη που αξιολογείται όχι αν είναι σωστή ή λάθος, γιατί αυτό στα μάτια τα δικά μου τουλάχιστον έχει ήδη απαντηθεί, αλλα αν είναι πλέον αρκετός ο χρόνος που απομενει για να την υλοποιήσουμε σωστά.
Τι θέλω να πω και τι εννοώ με την προθεση μου να συμμετεχω σε έναν γόνιμο προσυνεδριακό διάλογο.
Η ειδοποιός διαφορά που πιστεύω ότι έχει το σημαντικότερο μερίδιο στην κατασταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι το μοντέλο του κόμματος που θέλουμε και ο τρόπος διείσδυσης του στην κοινωνία.
Επιμενουμε και καλά κάνουμε να προκρίνουμε το μοντελο με τις Οργανώσεις να ειναι το Κομμα σε κάθε γειτονιά σε κάθε πόλη σε κάθε χωριό.
Επιμενουμε και καλά κάνουμε στο μοντελο της καθοδηγησης μεσω των Νομαρχιακών μας Επιτροπων.
    Επιμενουμε και καλά κάνουμε στην διασύνδεση με την Περιφερειακή μας συγκρότηση και στην από κοινού δράση μας.
Επιμένουμε και καλά (δεν) κάνουμε στην μονομέρεια των αποφάσεων και της διαδικασίας διαβουλεύσεων, αποκλειστικά στα Κεντρικά όργανα.
Για να λειτουργήσει όμως αυτό το μοντέλο θα πρεπει όλοι οι επιμερους κρίκοι αυτής της διαδικασίας να ανταποκρίνονται στον ρόλο και τον λόγο για τον οποιο υπαρχουν.
Τον σημαντικότερο ρόλο τον έχουν οι Ο.Μ και θα πρεπει να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η αναγκη για διείσδυση και απεύθυνση που πρεπει να έχει στην εκάστοτε τοπική κοινωνία.
Ποια είναι τα εργαλεία και η μεθοδολογία που προσεγγίζεις και μιλάς με τους ανθρώπους
    Έχουμε διαφορετικούς αποδέκτες 
- αυτούς που είναι κατ αρχάς μαζί σου, σαν μέλη των Οργανώσεων τους, (ενεργά μέλη)
- αυτούς που είναι κοντά σου, αλλα δεν είναι μέλη των Οργανώσεων τους, (φίλοι)
- αυτούς που δεν είναι ούτε μέλη ούτε καν κοντά σου αλλά είναι έτοιμοι να σε ακούσουν και να στηριξουν την προσπάθεια σου αυτή και είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι σου.
Είναι 3 διαφορετικοί τύποι ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν και αντίστοιχα διαφορετικούς τρόπους προσέγγισής τους.
Πως εκπαιδεύεται όποιος καλώς ή κακώς αναλαμβάνει την ευθύνη να εκπροσωπεί το κόμμα σε τυχόν συζητησεις. Ποιός τον ''μαθαίνει και τον καθοδηγεί'' με τους τρόπους που αυτά γίνονται? Πως συμμετέχεις σε συλλογικότητες, πως δημιουργείς μετωπα στα κοινωνικα προβλήματα, πως γινεσαι μελος στα σωματεία, στις Ομαδες, στους συλλόγους κλπ..... .
Ποια είναι η καθοδήγηση των Οργανώσεων και πως αυτα ορίζονται απο τα καθοδηγητικά μας όργανα, από τις Νομαρχιακές?? Πως ???? !!!!!
    Μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί η ανάγκη για ύπαρξης σχολής στελεχών του κόμματος και του τρόπου συνεχούς εκπαίδευσης τους στον βωμό της διαρκούς παραγωγής
    ικανών στελεχών να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες του κόμματός μας.
    Με την παρούσα τοποθέτηση μου το βάζω στο τραπέζι των συζητησεων και των προτάσεων του Προσυνεδριακού μας διαλόγου.
Εκεί συνοψίζονται τα σοβαροτερα προβλήματα ώστε η θεωρητικά ΦΩΝΗ του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ στην γειτονιά στην πόλη όπως θέλουμε να λέμε ότι είναι οι Ο.Μ, να μπορεί να ακουστεί, να μπορεί να διεισδύσει να μπορεί να πετύχει τον στόχο της.
Τα υπόλοιπα τα φροντίζει ο πρόεδρος Αλέξης προσπαθώντας να τα υπερκαλύψει όλα, δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο Τσίπρας που για πολλούς αντιπαλεύει σχεδόν μόνος του το σύστημα, το καθεστώς και την λαίλαπα που σήμερα μας κυβερναει. Ετσι όμως δεν κερδίζονται οι μάχες συντρόφισσες και σύντροφοι σήμερα. Δεν πεφτουν οι κυβερνησεις μόνο με την μεθοδο του ώριμου φρούτου!!
Χρειάζεται να βάλουμε και το χεράκι μας όλοι μας για να πετύχουμε επιτελους την 2η φορά διακυβέρνηση από την Αριστερά, αυτής της χώρας.
Θα πρεπει λοιπόν όλα τα απλά μέλη των Οργανώσεων μας να συμμετεχουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ζωντανέψουν ξανά τις Οργανώσεις μελών μας.
Θέλουμε ζωντανές, ενεργές και με παρουσία σε κάθε τι Συλλογικό ή Πολιτιστικό ή Αθλητικό γεγονός, γίνεται στην περιοχή τους. Θελουμε να βγαλουμε νεα στελέχη ικανά να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο και να δημιουργήσουν την επομενη φουρνιά συντρόφων και συντροφισσών, που θα αναρριχηθούν και σταδιακά θα αναλάβουν σημαντικότερους ρόλους μέσα στο κόμμα μας.
Θέλουμε πολλά πράγματα και αυτό είναι αλήθεια, αλλα δυστυχώς δεν μπορούμε με το μοντελο και τον τρόπο λειτουργίας των Οργανώσεων μας σήμερα να λέμε ότι αυτά είναι εφικτά από μερικούς γραφικούς ή γραφικές κυριολεκτικά σαν φιγούρες, που εμφανίζονται σε ότι έχει να κάνει με το κόμμα μας, είτε μιλάμε για τηλεφωνα προς τα μέλη μας, είτε για τα μειλ ενημερωσης , ειτε μιλαμε για πρωτοβουλίες προτασεων και εκδηλώσεων, είτε μιλάμε για εξορμήσεις, είτε μιλάμε για περιοδείες, είτε μιλάμε για αφισοκόλληση, είτε μιλάμε για συμμετοχή σε πορείες κλπ........
Σε όλες τις Ο.Μ υπάρχει ακριβώς το ίδιο φαινόμενο και η ίδια παθογενεια της έλλειψης συντροφων ή συντροφισσών που να συμμετεχουν σε αυτό που λέμε Οργανωση μελών Πολιτικού κόμματος και υποχρεώσεις τους. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τα μέλη μας δεν συμμετεχουν απλά. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αν δεν διερευνηθεί η αιτία που το προκαλεί.
Γενικολογοι ''αφορισμοί'' του τύπου, δεν εμπιστεύομαι τους Πολιτικούς, είναι όλοι ψεύτες, είναι όλοι λαμόγια, είναι όλοι τα ίδια δεν μπορεί να έχουν θέση σε ένα κόμμα της Αριστεράς.
Πανελλαδικά λοιπόν με το μοντέλο των Οργανώσεων έτσι όπως είναι σήμερα δεν αντανακλά και δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να λεγεται το κόμμα στην πόλη του!!
Δεν είναι ελκυστικό μεσα στην σημερινή πραγματικότητα μας.
Λειτουργούμε με τον ίδιο ''ξύλινο'' τρόπο όπως και ο ''ξύλινος'' λόγος που εκφέρουν τα περισσοτερα στελέχη μας και ιδίως δυστυχώς και η Νεολαια μας. Με κλισέ με φρασεις του παρελθόντος και με αναγωγές στην υστεροφημία μας δεν θα μπορέσουμε να προσεγκίσουμε νέο κόσμο. Ίσως αυτό να ταιριάζει περισσότερο στους μεγαλύτερους στους συνταξιούχους σε αυτούς δηλαδή που μεγαλωσαν με αυτήν την γλώσσα και τους είναι ευκολότερα αποδεκτή. Αν όμως αυτό δεν γινεται θα πρεπει με κάποιο τρόπο να διορθώνεται.
Εδω λοιπόν το κόμμα είναι κυριολεκτικά απών από κάθε μορφής τρόπου προσέγγισης και εκμάθησης της ''σημερινής'' προσαρμογής
Αν σε αυτά θυμηθείτε και αναλογιστείτε τι ''ξύλο'' φαγαμε την περίοδο της διακυβέρνησης μας και το πόσο απροστατευτοι είμαστε από το ίδιο μας το κόμμα, που όχι μόνο δεν λειτουργούσε σαν κομματικός Πολιτικός φορέας, αλλα είχε μετατραπεί σε ένα κυβερνητικο μηχανισμό, ελλεψει στελεχων, οι οποίοι επι της ουσίας απομακρύνθηκαν απο την κομματική δουλειά για να αναδειχθούν σε κυβερνητικά στελέχη τα οποία ακόμα και σήμερα στόχο έχουν να συμμετεχουν σε κυβερνητικές θέσεις όταν αναλάβουμε εκ νέου την διακυβέρνηση αυτής της χώρας!!
Τότε είχαμε το οξύμωρο να έχουμε ένα κόμμα διαμαρτυρίας να προσπαθεί να μπει στα ''παπούτσια'' ενός κόμματος Εξουσίας!!
Ας κάνουμε όμως ένα βήμα μπροστά και τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε ότι ένα κόμμα ιδίως της Αριστεράς δεν μπορεί να μετατρεπεται όταν είσαι κυβέρνηση της χώρας σε κυβερνητικός βραχίονας και να απεμπολεί το λόγο ύπαρξης του. Πως όμως θα συμβεί αυτό. Εχουμε μαθει από τα λάθη του παρελθόντος??
Η αυτοοργάνωση είναι λύση?? Και αν είναι λύση είναι αυτοσκοπός. Είναι αρκετό??



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
- Το κόμμα μας και ιδίως οι Οργανώσεις μελών, θα έπρεπε να λειτουργεί κάτω απο τα στενά όρια της έννοιας του παραγω Πολιτική στον χώρο μου. Να δημιουργεί προϋποθέσεις για να γίνονται ζυμώσεις πολιτικές με διάφορους προοδευτικούς χώρους ωστε να βρίσκουμε κοινούς τόπους και κοινές στοχεύσεις για μια καλύτερη μέρα για όλους μας.
- Το κόμμα μας θα πρεπει να ''αυτονομηθεί'' από την εξουσία και την κυβερνησιμότητα. Να λειτουργεί με βάση τις αποφασεις του και να με βασει τις καταστατικές του αρχές. Να λειτουργεί σαν μια ισχυρή λογική μέσα στον παραλογισμό μιας ετσιθελικής κοινωνίας όπου ο μεγάλος θα εκβιάζει παντα τον μίκρο και ο δυνατός θα κερδίζει πάντα τον αδύνατο!! Να μην κάνει εκπτώσεις στις αρχές και στις αξίες του και να προσπαθεί πάντα να συνθέτει και όχι να επιμερίζει λύσεις αποφεύγοντας τις ευθύνες που του αναλογούν. Θα πρεπει να απεξαρτηθεί απο την κυβερνητική λογική στην περίπτωση που το κόμμα μας είναι στην διακυβέρνηση της χώρας. Να μην είναι και να μην γίνεται το ''μακρύ'' χέρι της εξουσίας.
- Θα πρεπει να μην επιτρεπει συμπεριφορές αποθάρρυνσης ένταξης στις γραμμές μας νέων μελών και κάθε προσπάθεια προς αυτην την κατευθυνση θα πρεπει να αποκρούεται κατηγορηματικά και χωρίς ενδοιασμούς, απομακρύνοντας τέτοιες λογικές και πρακτικές που μας γυρίζουν σε μια τακτική του παρελθόντος. Οι ονειροπόλοι αυτής της κατάστασης που βρίσκονται αναμεσα μας θα πρέπει να απομονωθούν παραυτα!!
- Το κομμα πρεπει να αναβαθμίσει και τις σχεσεις του με την Περιφερειακή του συγκρότηση. Η κάθε Περιφέρεια μαζι με τον Δήμο θα αποτελέσουν ένα πεδίο πολιτικών συγκρούσεων και παραλληλα στρατηγικών επιλογών.!! Πρέπει λοιπόν να δημιουργησουμε κοινά όργανα παρακολούθησης και ενημερωσης με την Περιφερεια και να ζητήσουμε αυτό να γίνει επιτελους στρατηγική μας επιλογή και απαραίτητο'' στην πραξη''. Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση 1ου & 2ου βαθμού να λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς συνδετικούς κρίκους σε μια περίοδο όπου κάθε προσπάθεια μας θα πρεπει να είναι όχι μόνο στοχευμένη αλλά και συντονισμένη για ένα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
- Δεν μπορεί το κόμμα μας να είναι εκτός της ψηφιακής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού μιας κοινωνίας όπου το ψηφιακό ''άλμα'' θα πρεπει να γίνει αυτονόητη υπέρβαση και απόλυτη προτεραιότητα σαν στόχος του Οργανωτικού μας μοντέλου. Θα πρεπει να δημιουργηθεί μια αυτόνομη δνση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο κόμμα που να φροντίζει για όλα αυτά. Δόξα τον Θεό υπάρχουν πολλά στελέχη που προέρχονται απο αυτόν τον χώρο και θα μπορούσαν να συνδράμουν καθοριστικά.
- Θα πρέπει το κόμμα μας να ορίσει χρονικούς περιορισμούς για την δυνατοτητα συμμετοχής στα όργανα του δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε μια διαρκή ανανέωση του στελεχιακού του δυναμικού αναβαθμίζοντας τους ικανούς και αναθεωρωντας την ''ικανοτητα'' άλλων, αντικαθιστώντας τους μεσα απο Δημοκρατικές διαδικασίες και δομές με βαση την λειτουργία του κόμματος.
Δεν θα υπαρχουν κανένας και καμμία στο κόμμα που θα ξεπερναει σε χρόνο τις 2 ή μαξ. 3 φορές σαν δυνατότητα εκλογής του και συμμετοχής στα ίδια όργανα που είναι ήδη εκλεγμένοι (όσον αφορά Νομαρχιακές και κεντρικά όργανα του) και 4 φορές όσον αφορά τις Οργανώσεις βάσης (Συντονιστικά) δηλαδη τα 4 έως 6 χρόνια συνολικά. Ετσι θα σταματησει το φαινόμενο της πολυθεσίας μελών αλλα και της ισόβιας παρουσίας τους σε θέσεις με ή χωρίς να προσφερουν το απαιτούμενο για το κόμμα αποτελεσμα. Αυτό για να συμβει πρεπει να ενεργοποιήσουμε τα μέλη μας και να τους δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι Οργανώσεις μας. Προϋπόθεση για όλα αυτα είναι η συμμετοχή και η παρουσία των μελών ώστε να μπορεί το μοντελο να ''ανακυκλώνεται'' και να ετοιμαζει νεους σε θέσεις ευθύνης για την επομενη μερα του.
- Θα πρεπει οι Ο.Μ να ανασυγκροτηθουμε με βάση την επαγγελματική, την επιστημονική τους εμπειρία και να εντάσσονται κατευθείαν σε αυτές συγκροτώντας έτσι επιτροπές με συμμετοχές και δρασεις που να στοχευουν στην εξειδίκευση και στην γνώση, στοχευοντας έτσι σε προτάσεις και λύσεις που να έχουν τεκμηριωμένες και άρτιες επιστημονικά θέσεις.
- Τα συντονιστικά θα παίζουν τον ρόλο της ''καθοδήγησης" και θα ενημερωνουν μέσα απο τις συνελεύσεις για τις κεντρικές πολιτικές γραμμές καθοδηγώντας έτσι συγκεκριμένα και στοχευμένα με βαση τις θέσεις και τις προτεραιότητες του κόμματος μας.
Ετσι κάθε μέλος δεν θα είναι μόνο μελος της Οργανωσης αλλα ταυτόχρονα και υποχρεωτικά και μέλος της Επιτροπής που αναλόγως των προσόντων και της εξειδίκευσης εντασσεται.
Να σταματήσουμε τις ατερμονες συζητησεις σε θεωρητικό επίπεδο και ας δημιουργήσουμε ζωντανούς οργανισμούς έτοιμους να συμμετεχουν στην ανασυγκροτηση του κόμματος.
Η κάθε Επιτροπή ανά 4 χρόνια θα εκλεγει και νέο επικεφαλής και αναπληρωτη της, ανακυκλούμενο και δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν και να εκλέγονται σε αυτά.
- Κάθε Οργάνωση μελών θα έχει την υποχρεωση να προγραμματίζει το 3μηνιαίο, 6μηνιαίο και ετήσιο πλανο δρασεων με την ''υποχρεωση'' διοργάνωσης κάθε Επιτροπής τουλάχιστον 2 εκδηλώσεων με την θεματολογία της στην διάρκεια του χρόνου εξασφαλίζοντας έτσι την ''υποχρεωτική'' εξωστρεφη δραση τους σε τουλάχιστον 2 ανά μήνα ώστε να καλύψουν συνολικά το πλάνο 12μηνου.
- Κάθε Οργάνωση μελών και οι επικεφαλής των ομάδων δράσης, θα έχουν την υποχρεωση σε κάθε συνέλευση να παρουσιάζουν το πλανο δρασης τους στα μέλη της και να απολογούνται θετικά ή αρνητικά αναλόγως των τι έκαναν ή δεν έκαναν συνολικά.
- Κάθε Οργανωση μελών θα μπορεί και θα πρεπει να εκλέξει εκπροσώπους που θα συμμετεχουν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας. Θα μπορεί να κατεβάζει υποψηφιότητες για Αυτοδιοικητικές εκλογές 1ου & 2ου βαθμού, θα μπορεί να διεξαγάγει τοπικά δημοψηφίσματα, θα μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε μείζονα τοπικά ή δια δημοτικά θέματα ώστε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να γίνει συνδετικός κρίκος για την κοινωνία, αναλαμβάνοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεκδικήσεις και στα όνειρά του.
- Κάθε Οργάνωση θα πρεπει με ιδίοις δυνάμεις να δημιουργεί δρασεις,εκδηλώσεις, σεμινάρια, σε συνεργασία με διαφορους φορείς, σωματεία, ομάδες και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να
βγάζει νέα στελέχη τα οποία να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και γίνονται ενεργα μέλη της κοινωνίας πραγμα το οποίο είναι και το ζητούμενο για την συνεχεια μας.
- Όλες οι οργανώσεις θα πρεπει να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες και τα νεα μέσα επικοινωνιών, δημιουργώντας υβριδικά σημεία με δυνατότητες προς όλους ώστε να μπορούν όλοι είτε δια ζώσεις, είτε μεσα τηλεδιάσκεψης να μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετεχουν σε καθε δραση και εκδήλωση της.
Ολες αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν στην διαφορετική αντίληψη και τρόπο λειτουργίας των Οργανώσεων και την διαμόρφωση τους σε ένα ενεργό κομμάτι παραγωγή πολιτικής θέσεων και με σκοπό την πραγματική αντιστοίχιση της με την έννοια του κόμματος στην γειτονιά μας.

Με αφορμή και την προταση του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου αλλα και των μελών της Κ.Ε από την βάση του κόμματος, από τα Οργανωμένα μέλη της δηλαδή και  την αναδιοργανωση των Οργανωσεων συμφωνώ ότι είναι μονόδρομος και θα πρεπει να δούμε με ποιον τρόπο θα τις κάνουμε πιο ανθρωπινες, πιο προσιτές, πιό αποτελεσματικές, ώστε να μπορέσουμε με βάση αυτό να προσεγκίσουμε κατ αρχάς την κοινωνία και να φερουμε στις ταξεις μας νέο κόσμο ικανό να βοηθήσει και να συνδράμει στην προσπάθειά μας αυτή.
Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω εναλλακτικά και την πρόταση, τα μέλη της Κ.Ε να εκλέγονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, από την βάση τους δηλαδή από τα μέλη των Οργανώσεων που την απαρτίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα αντιπροσώπευσης από κάθε εκλογική περιφέρεια της Ελλαδος, αναλογικά του πληθυσμού της και των Οργανωσεων που αντιστοιχούν, αλλα και την αναβάθμιση της εκλογικής βάση  του κομματος μας έχοντας πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε υποψηφιότητες γνωστές ώστε να υπάρχουν διαφανεί τα κριτήρια που ορίζει για την δυνατότητα ή μη, ενός υποψηφίου να είναι υποψήφιος - υποψήφια, για τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος μας. Να ψηφίζουν δηλαδή τα μέλη μας συντρόφους και συντρόφισσες που γνωρίζουν την δραση τους και την ικανότητα ώστε να συμμετεχουν στα κεντρικά μας όργανα στελεχη με ικανότητα και αποδοχή και όχι μεσα απο λίστες υποψηφίων όπου γνωρίζεις 1-2 απο αυτούς και για τυς υπόλοιπους δεν έχεις καμία άποψη.!!
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα πρεπει να εχουν και τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, ώστε να γίνουν ενεργός κρίκος μιας συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, ξεφευγοντας απο την τυπική και τις περισσοτερες φορες διαδικαστική δουλειά, από τον ξύλινο λόγο και απο μια σειρά ενημερωτικού καθαρα χαρακτηρα παρεμβάσεις οι οποίες απλά βοηθούν, αλλα δεν προάγουν στην διαμόρφωση ενιαίου Προοδευτικού μετώπου που θα δημιουργησει ρωγμές στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος και την αναβάθμιση του σε μια αξιόμαχη και αξιόπιστη δύναμη στον τόπο μας.
Η ποσόστωση φύλλου είναι ακόμα μια σημαντική παρεμβαση στην λειτουργια του κόμματός μας, τοποθετώντας αυτονόητα κεκτημένα σε μια βάση όπου πλέον το ‘’αυτονόητο’’ θα πρεπει αν εκφραστεί μεσα απο την παραλληλη συμμετοχή και δράση όλων μας ώστε αυτη η πρόταση να έχει και στην πράξη αντανάκλαση και τις ανάλογες πρωτοβουλίες για να έχει και νόημα. Καλό θα είναι λοιπόν η προταση του 50-50% να βρει πραγματική ανταπόκριση και να είναι ένα ακόμα θετικό βήμα προς την αναδιάρθρωση του κόμματός μας.

Ελπίζοντας στην συνδρομή μου στον Προσυνεδριακό μας διάλογο και στην όσο το δυνατόν καλύτερη αποτύπωση των όσων καταθέτω μεσα απο την πολύχρονη παρουσία μου σαν οργανωμένο και ενεργο μέλος του κόμματός μας.

Συντροφικά,

Αριστείδης Ρώτας

Μέλος της Ο.Μ Πάνω Καισαριανής &
στο μέλος του Συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αθήνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)