to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 17.06.2016

Πολιτική

Κομισιόν σε Παπαδημούλη για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου: «Πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου»

Απάντηση, εκ μέρους της Κομισιόν, έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.


Συγκεκριμένα, ο Δημ. Αβραμόπουλος, δημοσιοποιώντας την πρόταση που υπάρχει για την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, επιβεβαιώνει την συζήτηση περί μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «η Επιτροπή έχει καθορίσει, σε ανακοίνωση της 6ης Απριλίου 2016, τους διάφορους τρόπους για τη μετάβαση προς μια περισσότερο ανθρώπινη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου».

 

Ο αρμόδιος επίτροπος συνεχίζει λέγοντας πως με βάση τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν σχετικά με την παραπάνω ανακοίνωση «η Επιτροπή παρουσίασε, στις 4 Μαΐου 2016, την πρώτη δέσμη προτάσεων για μια ριζική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου» ενώ σημειώνει πως αυτή η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός «δίκαιου και βιώσιμου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του προς την Κομισιόν και επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου, καθώς και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, είχε ζητήσει πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου καθώς και την κατεύθυνση των προτεινόμενων αλλαγών.

 

 

Ακολουθούν, η ερώτηση Παπαδημούλη και η απάντηση της Κομισιόν:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002211/2016

προς την Επιτροπή

 

Θέμα: Αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου

 

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει επαρκείς λύσεις του προσφυγικού ζητήματος, έχει τροφοδοτήσει τη συζήτηση για την αναγκαία αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προανήγγειλε αλλαγές στην Συνθήκη του Δουβλίνου.

"Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στη χώρα υποδοχής.

Πριν λίγες εβδομάδες επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ είχε δηλώσει πως η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι αναγκαία, γιατί το υπάρχον σύστημα δεν είναι λειτουργικό.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πότε ακριβώς θα καταθέσει η Επιτροπή την πρότασή της για αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου;

2. Ποια είναι η κατεύθυνση των προτεινόμενων αλλαγών και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

3. Με δεδομένο πως η αναθεώρηση της Συνθήκης απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών, υπάρχει σχετική προεργασία και συνεργασία της Επιτροπής με το Συμβούλιο;

 

 

 

EL E-002211/2016 Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής (13.6.2016)

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση, η Επιτροπή έχει καθορίσει, σε ανακοίνωση της 6ης Απριλίου 2016 , τους διάφορους τρόπους για τη μετάβαση προς μια περισσότερο ανθρώπινη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου.

Βάσει των παρατηρήσεων που ελήφθησαν σχετικά με αυτήν την ανακοίνωση, η Επιτροπή παρουσίασε, στις 4 Μαΐου 2016, την πρώτη δέσμη προτάσεων για μια ριζική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ) . Αυτή η δέσμη μέτρων, η οποία αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός δίκαιου και βιώσιμου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, συνίσταται σε μια πρόταση για αναδιατύπωση του κανονισμού του Δουβλίνου, μια πρόταση για αναδιατύπωση του κανονισμού EURODAC, καθώς και σε μια πρόταση για την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο.

 

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν τώρα από τους συνομοθέτες (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο). Στο Συμβούλιο, οι προτάσεις αυτές μπορούν να εγκριθούν με ειδική πλειοψηφία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)