to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 24.06.2019

Πολιτική

Κομισιόν προς Κούλογλου: Ανυπόστατες οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Αποδοκιμάζει για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη για τα περί «ανταλλαγής» της Συμφωνίας των Πρεσπών με την μη περικοπή των συντάξεων όπως προκύπτει από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.


Συγκεκριμένα, στη γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή, που ζητούσε να διευκρινιστεί εκ μέρους της Ευρ. Επιτροπής εάν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν ανταλλαγής για την μη περικοπή των συντάξεων, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, και εφόσον υπήρξε ένας τέτοιος συμβιβασμός εάν αυτό συνιστά αλλαγή στον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική από πλευράς Επιτροπής σε σχέση με τα κράτη μέλη, ο Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, απάντησε τα εξής: «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει ανυπόστατες δηλώσεις που γίνονται σε μέσα ενημέρωσης…

Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των περισσότερων από τις περικοπές των συντάξεων που είχαν προνομοθετηθεί το 2017 και επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μεσοπρόθεσμα ούτε για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Η νέα αυτή απάντηση, ήρθε σε συνέχεια της απάντησης του Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου Επίτροπου για τη Διεύρυνση και για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Στην απάντηση προς τον Στέλιο Κούλογλου, ο  κ. Χαν,  εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριπτε τους ισχυρισμούς περί μυστικής συμφωνίας, ενώ επιπρόσθετα υπογράμμιζε πως «Απαιτήθηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές για τη διευθέτηση μιας από τις παλαιότερες διαφωνίες στην περιοχή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)