to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 15.11.2015

Οικονομία

Κυβέρνηση: Στόχος είναι να "κλειδώσει" απόψε η συμφωνία με τους θεσμούς - Πρόοδος σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, σύγκληση EWG την Τρίτη

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το οικονομικό επιτελείο να διακόπτει προσωρινά μετά από επτά ώρες και πήγαν για διαβουλεύσεις στο μέγαρο Μαξίμου. Το επίμαχο θέμα που παραμένει στο τραπέζι είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.


Στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να υπάρξει μια επισκόπηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιστρέψει αργότερα στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους πιστωτές.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος είναι να «κλειδώσει» απόψε η συμφωνία. Παράλληλα, άλλες πηγές κάνουν λόγο για πίεση των εκπροσώπων των θεσμών στα «καυτά» ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς και την πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds.

_________________________________

Νωρίτερα:

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνάντηση των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε λίγες ώρες έτσι ώστε να να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση τόσο της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ όσο και των 10 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Συμφωνία σε πολλά ζητήματα» και «καλή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το κουαρτέτο των πιστωτών διαπιστώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη, δίνοντας επί της ουσίας μικρή παράταση για να υπάρξει συμφωνία στο ανοιχτό μέτωπο των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

«Καλωσορίζω την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών στις συζητήσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και στα μέτρα για τον χρηματοοικονομικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τυχόν εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του κουαρτέτου συνεχίζονται από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς η 14ωρη διαπραγμάτευση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς αποτέλεσμα.

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα ζητήματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (μείωση τιμών στα γενόσημα φάρμακα κ.λπ.).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το βράδυ του Σαββάτου ότι οι συζητήσεις γίνονται πλέον επί της ελληνικής πρότασης, η οποία προστατεύει το 58% έως  60% των δανειοληπτών. 

Προϋπόθεση για να διαμορφωθεί σε τέτοια ποσοστά η «ασπίδα» προστασίας  είναι ο καθορισμός της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας σε επίπεδα έως 180.000 ευρώ. Ως προς το εισοδηματικό κριτήριο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ, για τετραμελή οικογένεια.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το «παρών» έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)