to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 07.03.2014

Οικονομία

Κομισιόν: Νομικά έωλη η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ

«Να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου το λιμάνι του Πειραιά» δηλώνει ο Ν. Χουντής, κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια


Ενώ χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΛΠ, ο Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, απαντά στον Νίκο Χουντή ότι, «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής σχετικά με τη συμβατότητα της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, προς το κοινοτικό δίκαιο».

Με τη δήλωση αυτή, που αφ’ ενός αφήνει νομικά έωλη τη διαδικασία που ξεκίνησε για την πώληση του ΟΛΠ, αλλά και επιτρέπει στην Κομισιόν να έχει τον τελευταίο λόγο, όποιος κι αν είναι ο αγοραστής του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, απαντά ο ευρωπαίος Επίτροπος στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, ζητούσε από την Κομισιόν να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα που έφεραν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει απορρίψει τον περίφημο φιλικό διακανονισμό μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής εταιρίας της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. («Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.), καθώς και «να αναλύσει το νομικό συλλογισμό της όποιας απόφασης έχει λάβει».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, επιβεβαιώνει ότι «Διεξάχθηκαν συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης τροποποίησης του διακανονισμού μεταξύ ΣΕΠ και ΟΛΠ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, «μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τη συμβατότητα της τροποποίησης αυτής προς το κοινοτικό δίκαιο».

 

Ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι σαφές ότι σε βάρος του ελληνικού λαού παίζονται τεράστια παιχνίδια οικονομικών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων, και ότι ο “ευρωπαϊκός παράγοντας” προσπαθεί να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. 

Συμφέρον του ελληνικού λαού είναι το λιμάνι του Πειραιά και όλα τα λιμάνια της χώρας, να βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου».

ΟΜΥΛΕ: Κινητοποίηση για το ξεπούλημα του ΟΛΠ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία εργαζομένων λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ):

"Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, πιστοί εντολοδόχοι των ξένων μονοπωλιακών ομίλων και των ντόπιων συμφερόντων που τα συνεπικουρούν, ΑΔΙΑΦΟΡΟΝΤΑΣ για τις καθολικές κοινωνικές αντιδράσεις, προχώρησαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ.

Επιχείρησαν με μια διαδικασία “φιάσκο” στην βουλή, χωρίς καν να δεχθούν ακρόαση φορέων να νομιμοποιήσουν το πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης κατά του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών.

Με μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ αποποιείται κάθε ευθύνη και συνέπεια, επιχειρεί να πείσει ότι ο όποιος ιδιώτης η ξένος μονοπωλιακός όμιλος θα δεσμευτεί να εξυπηρετήσει το Δημόσιο και Κοινωνικό συμφέρον.

Βαφτίζουν τον “φιλικό διακανονισμό” σε “Συμβιβασμό” για να δημιουργήσουν νόμιμα συμφέροντα στην πλευρά της ΣΕΠ (COSCO).

Αδιαφορούν για την επιστημονική άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αντίκειται στο Σύνταγμα.

Μοναδικός στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καμία νομική πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Η ΟΜΥΛΕ, οι εργαζόμενοι των Λιμανιών μαζί με όλες τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, προχωρεί σε πολυποίκιλες δράσεις για να ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ το Πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος του ΟΛΠ αλλά και του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών.

Την Τρίτη 11 Μαρτίου, προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια (μέλη της ΟΜΥΛΕ)  από τις 11:00 π.μ έως τις 15:00 μ.μ και συγκέντρωση στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Πειραιά) και πορεία στο ΥΝΑ.

Καλούμε όλους τους φορείς και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις σε συμμετοχή".

 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)