to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 17.09.2015

Διεθνή

Κομισιόν: Μια ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα ανήκε στην Ε.Ε.

Προειδοποίηση ότι μια απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία θα σήμαινε αυτομάτως την έξοδό της από την ΕΕ και ότι η Βαρκελώνη θα έπρεπε να υποβάλει αίτημα ένταξης απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Όταν μια περιοχή μιας χώρας-μέλους παύει να αποτελεί τμήμα αυτής της χώρας-μέλους επειδή η περιοχή αυτή μετατρέπεται σε ανεξάρτητο κράτος, οι (ευρωπαϊκές) Συνθήκες δεν εφαρμόζονται πλέον στο έδαφος αυτό», εξήγησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες από την ψήφο υπέρ της ανεξαρτησίας στις περιφερειακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Μια νέα ανεξάρτητη περιοχή, εκ της ανεξαρτητοποίησής της, θα αποτελούσε τρίτη χώρα σε σχέση με την ΕΕ και θα μπορούσε θα υποβάλει αίτημα για να γίνει μέλος της», πρόσθεσε.

Το Φουνταθιόν Αλτερνατίβας, ένα ινστιτούτο που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) υποστηρίζει σε ανάλυσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι μια απόσχιση της Καταλονίας παρά την αντίθεση της Μαδρίτης είναι «αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο» το οποίο αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα των χωρών-μελών.

«Μια μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, που θα γίνει κατά παράβαση του ισπανικού Συντάγματος και των (ευρωπαϊκών) Συνθηκών, καθιστά πρακτικά αδύνατο για μια υποθετικά ανεξάρτητη Καταλονία (...) να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμη και να ξεκινήσει της διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί» γράφει στην ανάλυσή του το ινστιτούτο.

Υπενθυμίζει άλλωστε ότι για να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ απαιτείται ομοφωνία όλων των υπολοίπων μελών, κατά συνέπεια και της Ισπανίας.

Ο Σχοινάς διευκρίνισε ότι η θέση αυτή είχε εκφραστεί για πρώτη φορά από τον Ρομάνο Πρόντι το 2014, όταν η ΕΕ υποδέχτηκε στους κόλπους της πολλές νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια άποψη έχει διατυπώσει εξάλλου και ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ το θέμα είχε τεθεί και πάλι πέρσι, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)