to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 17.10.2013

Διεθνή

Κομισιόν: Εξομάλυνση σχέσεων με την Κύπρο και κράτος δικαίου οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, του Γιώργου Δαράτου


Μόλις η Τουρκία αποφασίσει ν' αλλάξει τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο και αρχίσει να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας, παίρνοντας επιπλέον εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα την μετατρέψουν σ' ένα κανονικό κράτος δικαίου, τότε θα ξαναρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Αυτοί είναι για μιαν ακόμη φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει στην Άγκυρα η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου της γι' αυτή τη χώρα, που δημοσίευσε χθες.

Χαρακτηριστικά, ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε χθες πως αν η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, την επόμενη ημέρα ο ίδιος θα προτείνει στα κράτη-μέλη της Ένωσης το ξεπάγωμα της διαπραγμάτευσης οκτώ κεφαλαίων που είναι σήμερα μπλοκαρισμένα γι' αυτούς τους λόγους.

Στην έκθεση της η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «επείγον» να υλοποιήσει  τώρα η Τουρκία τις υποχρεώσεις της σχετικά με την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης της, με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και την γενικότερη  εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να δώσει με αυτόν τον τρόπο η ίδια μια νέα ώθηση στην ενταξιακή της πορεία.

Η Κομισιόν εμφανίζεται στην ίδια έκθεση της απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αμερικανικές και βρετανικές, κυρίως, θέσεις, για άμεσες διαπραγματεύσεις με τη συμβολή της Τουρκίας, για τη συνολική επίλυση του κυπριακού. Πιστεύει η Επιτροπή ότι τα οφέλη από την επανένωση θα υπερέχουν σε αξία από τους συμβιβασμούς που θα απαιτηθούν από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, προς αυτή την κατεύθυνση.

Θετική πάντως θεωρείται η κριτική που ασκεί στην Άγκυρα που, με δηλώσεις της, αμφισβητεί τα κυριαρχικά  δικαιώματα τη Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική της ΑΟΖ, "προς όφελος όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας".

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)