to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 16.04.2019

Οικονομία

Κομισιόν: Διάλογος για την κοινωνική πολιτική και τη λήψη αποφάσεων

Την έναρξη διαλόγου προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία λήψης αποφάσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα από το Στρασβούργο η επίτροπος για την Aπασχόληση, Μαριάν Τίσεν.


Συγκεκριμένα,  η επίτροπος για την Aπασχόληση, Μαριάν Τίσεν, αναφέρθηκε σε έναν αριθμό τομέων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ που εξακολουθεί να υπόκειται σε ομοφωνία στο Συμβούλιο και ειδικές νομοθετικές διαδικασίες, στις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαδραματίζει ισότιμο ρόλο με δικαίωμα συναπόφασης. Οι εν λόγω τομείς περιλαμβάνουν την απαγόρευση των διακρίσεων που βασίζονται σε διάφορους λόγους (φύλο, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκεία ή πεποιθήσεις, αναπηρία, ηλικία ή γενετήσιος προσανατολισμός), την κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική προστασία των εργαζομένων (εκτός των διασυνοριακών καταστάσεων), την προστασία των εργαζομένων από την απόλυση, την εκπροσώπηση και συλλογική υπεράσπιση των συμφερόντων εργαζομένων και εργοδοτών και την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ.

«Εντός της πολυμορφίας τους, όλα τα κράτη-μέλη επιδιώκουν εντέλει μια δικαιότερη κοινωνία που βασίζεται στην ισότητα ευκαιριών και μια κοινωνική οικονομία της αγοράς που μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος. Με δεδομένο ότι ο κόσμος της εργασίας μεταβάλλεται, πρέπει να μπορούμε να αξιοποιούμε πλήρως τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων», δήλωσε σχετικά η επίτροπος Τίσεν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το γεγονός ότι σε ορισμένους συναφείς τομείς πολιτικής συνυπάρχουν η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία και η ομοφωνία έχει οδηγήσει σε ανομοιόμορφη ανάπτυξη του κεκτημένου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Μολονότι τα πρότυπα προστασίας είναι συνολικά υψηλά και ολοκληρωμένα, υπάρχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, κενά στην προστασία. Επιπλέον, οι ειδικές νομοθετικές διαδικασίες δεν απονέμουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ρόλο ισότιμο και εξέχοντα, με δικαίωμα συναπόφασης, παρά συχνά του απονέμουν γνωμοδοτικό μόνο ρόλο, παρότι εκπροσωπεί τους πολίτες που επωφελούνται άμεσα από την κοινωνική πολιτική της ΕΕ. «Σε καιρούς ραγδαίων και ενίοτε θεμελιακών αλλαγών, είναι σημαντικότερο από ποτέ η ΕΕ να μπορεί να βρίσκει γρήγορα αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις», υπογραμμίζει η Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή ξεκινά έναν διάλογο με θέμα την επέκταση της χρήσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ώστε, στα θέματα για τα οποία η ΕΕ διαθέτει ήδη αρμοδιότητα, να καταστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο ταχεία, πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική. Οι Συνθήκες της ΕΕ παρέχουν τη δυνατότητα αυτή για διάφορους ειδικούς τομείς, μέσω των λεγόμενων ρητρών «γέφυρας». Οι ρήτρες αυτές επιτρέπουν τη μετάβαση από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία υπό ορισμένους όρους.

Ως πρώτο βήμα, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις κάθε περίπτωσης, η Επιτροπή προτείνει να εξεταστεί η χρήση της ρήτρας «γέφυρας» για να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων στο πεδίο της απαγόρευσης των διακρίσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω η ίση προστασία έναντι των διακρίσεων. Επιπλέον, η χρήση της ρήτρας «γέφυρας» θα μπορούσε να εξεταστεί στο εγγύς μέλλον για την έκδοση συστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά η Επιτροπή πως θα μπορούσε να καθοδηγηθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού και σύγκλισης μεταξύ των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

AΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)