to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 11.05.2017

Οικονομία

Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα εντός του 2017, επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Ανάπτυξη ύψους 2,1% του ΑΕΠ αναμένεται να επιτύχει η ελληνική οικονομία το 2017, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας - «Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα και ομαλά τη δεύτερη αξιολόγηση», επεσήμανε ο Π. Μοσκοβισί - «Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018), τόνισε επίσης ο επίτροπος Οικονομίας


Την επιστροφή της ανάπτυξης εντός του 2017 επιβεβαιώνουν οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής ΕΠιτροπής για την Ελλάδα, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα με τίτλο «Μπροστά ανάκαμψη και καλύτερες από το αναμενόμενο δημοσιονομικές επιδόσεις», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018. Ωστόσο, τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι αναθεωρημένα προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίου (2,7% και 3,1% αντίστοιχα).

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Επιτροπή, η οικονομική ανάκαμψη το 2017 είναι πιο συγκρατημένη, λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017. Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει τις κακές οικονομικές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους του 2016 και οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η βελτίωση του καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης το 2017, στηριζόμενη από την αύξηση στην απασχόληση. Υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2017, το επιχειρηματικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί, προσελκύοντας επενδύσεις.

«Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις συμβάλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Επιτροπή. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η Ελλάδα πέτυχε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016 (με υπεραπόδοση περίπου κατά 3,5% του ΑΕΠ) και παράλληλα ξεπεράστηκε σημαντικά ο στόχος του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018). Η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει υπόψη της το δημοσιονομικό πακέτο που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι όποιοι κίνδυνοι να μην επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι σχετίζονται, σύμφωνα με την Επιτροπή, με το ενδεχόμενο οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν λιγότερο από το αναμενόμενο εξαιτίας μιας μεγαλύτερης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η Επιτροπή για το 2017 προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2018. Το διαρθρωτικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί από 177,4% του ΑΕΠ το 2015 σε 179% του ΑΕΠ το 2016. Το 2017 το χρέος αναμένεται να παραμείνει σταθερό, καθώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από το 2018 και μετά, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να βάλουν το χρέος σε πτωτική πορεία.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους - Ευρεία συμφωνία με διευθέτηση του χρέους

Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, εντός του 2017 επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου σημαντικά (κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής). Ωστόσο, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με τις προβλέψεις της το Φεβρουάριο κάτι το οποίο οφείλεται, κυρίως, στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα και ομαλά τη δεύτερη αξιολόγηση», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομίας.

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018), δήλωσε επίσης ο Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ (3,5% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο), ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράστηκε κατά 0,5%. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και το κλίμα έχει αλλάξει θετικά, μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας στην Αθήνα.

«Ελπίζω και περιμένω να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Έχουμε αφιερώσει πολλή ενέργεια σε αυτό και το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερωτήση. Ο ίδιος χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε, το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πίστευε πως το Grexit δεν έπρεπε να συμβεί και τελικά δεν συνέβη. «Τώρα είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα φέρει επιτέλους την Ελλάδα στο δρόμο για μια συμπαγή και διαρκή ανάπτυξη. Αυτό είναι που αναμένει ο ελληνικός λαός, αυτό που χρειάζεται και αξίζει» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως μόλις οι ελληνικές αρχές «αναλάβουν τις ευθύνες τους και το μέρος των προσπαθειών που τους αναλογεί», πρέπει και οι εταίροι της να δράσουν με «μεγάλη υπευθυνότητα» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλληλεγγύη».

Στο 1,7% ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζωνης θα είναι κατά μέσο όρο το 2017 στο 1,7% του Α.Ε.Π. και το 2018 στο 1,8 % , ενώ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ θα είναι και τα δύο χρόνια κατά μέσο όρο στο 1,9%.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης τον εαρινών εκτιμήσεων της για την πορεία των οικονομιών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτιμά ότι στη ζώνη του ευρώ θα ανέλθει το 2017 στο 1,6% ενώ το 2018 θα πέσει στο 1,3%.

Ως προς την ανεργία η Επιτροπή εκτιμά ότι στη ζώνη του ευρώ θα πέσει το 2017 στο 9,4% και το 2018 στο 8,9%. Πρόκειται για τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας από το 2009, σημειώνει η Επιτροπή. Ανάλογες τάσεις αναμένονται και στο σύνολο των χωρών της ΕΕ με την ανεργία να πέφτει το 2017 στο 8% και το 2018 στο 7,7%.

Ως προς τα δημοσιονομικά στη ζώνη του ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει το 2017 στο 1,4% και το 2018 στο 1,3% κατα μέσο όρο. Ως προς τα δημόσια χρέη αναμένεται ότι στη ζώνη του ευρώ θα βρεθούν το 2017 κατά μέσο όρο στο 90,3% και το 2018 στο 89%.

Η Επιτροπή στη σημερινή οικονομική έκθεσή της προειδοποιεί ότι παρά τις γενικώς θετικές εκτιμήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως για παράδειγμα η αμερικανική οικονομική πολιτική, το πρόβλημα οικονομικής σταθεροποίησης της Κίνας, η κατάσταση της υγείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα καθώς - τέλος - και οι διαβουλεύσεις ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)