to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 16.10.2013

Πολιτική

Κωλυσιεργία της Κομισιόν στη διερεύνηση της απαγωγής του Μπουλούτ Γιαϊλά

Ερώτηση - καταγγελία του Ν. Χουντή


Κωλυσιεργεί η Κομισιόν στη διερεύνηση της απαγωγής Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα από την Αθήνα που ξαφνικά βρέθηκε κρατούμενος στην αντιτρομοκρατική της Κωνσταντινούπολης, όπως αποκαλύπτει μέσω ερώτησής του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής. Η πρωτοφανής, γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση του 26χρονου , Μπουλούτ Γιαϊλά, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυή και την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


Για τη διερεύνηση της υπόθεσης απαγωγής του Τ Bulut Yayla που απήχθη από το κέντρο της Αθήνας και  βρέθηκε κρατούμενος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικοινωνήσει με το  Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προκειμένου να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες και στη συνέχεια, εάν το κρίνει σκόπιμο, θα συζητήσει το ζήτημα με τις ελληνικές αρχές». Αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, στις 3/9/2013 η Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Κα. Malmström στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή αλλά, σχεδόν πέντε μήνες μετά την απαγωγή και ενάμιση μήνα μετά την ανωτέρω απάντηση της Επιτρόπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, δεν έχει λάβει κανένα γραπτό αίτημα παροχής πληροφοριών από τις υπηρεσίες της Επιτροπής στις οποίες προΐσταται η κα Malmström. 



Αυτό το γεγονός καταγγέλλει με νέα ερώτησή του ο Ν. Χουντής.  

Πιο συγκεκριμένα στη νέα ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού επισημαίνει ότι υπάρχει απόφαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2006/2200(INI)) που έχει εκδοθεί με αφορμή το σκάνδαλο της πάρανομης κράτησης ατόμων από την CIA σε ευρωπαικό έδαφος και τη μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο με τη σύμπραξη κρατών μελών στο οποίο τονίζονταν ότι «η έκτακτη παράδοση ("extraordinary rendition") και η μυστική κράτηση συνεπάγονται πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής..» επιτίθεται στην Κομισιόν και την κατηγορεί για απαράδεκτη κωλυσιεργία.

Καταλήγοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, ρωτάει την Επιτροπή αν «αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του εν λόγω πρόσφυγα βρίσκεται σε κίνδυνο» και της ζητά να διερευνήσει άμεσα την συγκεκριμένη υπόθεση και στο πλαίσιο αυτό αφενός «να έρθει σε επαφή με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» κι αφετέρου «να επισκεφτεί τον κ. Bulut Yayla στις τουρκικές φυλακές για να διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας του αλλά και να διερευνήσει τις καταγγελίες για την παράνομη παράδοση και μεταφορά του στην Τουρκία». Ταυτόχρονα ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή «να διερευνήσει τις φήμες ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν ανάλογου χαρακτήρα «επαναπροωθήσεις» τούρκων πολιτικών προσφύγων  από την Ελλάδα στην Τουρκία».



Η απάντηση της Κα Malmström και η νέα ερώτηση του Ν. Χουντή έχουν ως εξής:


Απάντηση της Κας Malmström:

«Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη σχετικά με όλες τις περιστάσεις που περιβάλλουν την ειδική περίπτωση που επεσήμανε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, αλλά θα έρθει σε επαφή με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προκειμένου να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες και στη συνέχεια, εάν το κρίνει σκόπιμο, θα συζητήσει το ζήτημα με τις ελληνικές αρχές. Όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται από το δίκαιο της Ένωσης να σέβονται την αρχή της μη επαναπροώθησης και, εάν παραστεί ανάγκη, η Επιτροπή δεν πρόκειται να διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα των συνθηκών.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση (μεταξύ άλλων, μέσω της αντιπροσωπείας της στην Άγκυρα) παρακολουθεί τις δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα της ΕΕ. Υποβάλλει μάλιστα αναφορές σχετικά με την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία όσον αφορά τη συμμόρφωσή της με το κεκτημένο της ΕΕ και τις υπόλοιπες προκλήσεις, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων προόδου.»



Η νέα Ερώτηση του  Ν. Χουντή

«Η Επιτροπή, σχετικά με την υπόθεση απαγωγής του Τούρκου πρόσφυγα κ. Bulut Yayla, στην Αθήνα (αρ. ερώτησης E-006380/2013)  στις 3.9.2013μου απάντησε  ότι «δεν είναι ενήμερη σχετικά με όλες τις περιστάσεις που περιβάλλουν την ειδική περίπτωση που επεσήμανε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, αλλά θα έρθει σε επαφή με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προκειμένου να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες και στη συνέχεια, εάν το κρίνει σκόπιμο, θα συζητήσει το ζήτημα με τις ελληνικές αρχές».

Με δεδομένα ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από την απαγωγή και ενάμισης μήνας  από την απάντηση στην οποία δηλώνετε ότι θα έρθετε σε επαφή με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν απευθύνει κανένα γραπτό αίτημα για παροχή πληροφοριών προς τον εν λόγω οργανισμό,
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου στο ψήφισμα του (2006/2200(INI)) για το σκάνδαλο της παράνομης κράτησης ατόμων από την CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος και τη μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο με την σύμπραξη κρατών μελών  είχε εκφραστεί έντονα κατά των πρακτικών αυτών και τόνισε ότι «η έκτακτη παράδοση ("extraordinary rendition") και η μυστική κράτηση συνεπάγονται πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής».


Ερωτάται η Επιτροπή:
α) Γιατί κωλυσιεργούν οι υπηρεσίες της Επιτροπής; Πότε προτίθενται να παρέμβουν; Αντιλαμβάνεται η Επιτροπή ότι η ζωή του εν λόγω πρόσφυγα βρίσκεται σε κίνδυνο;  Έχει επισκεφτεί τον κρατούμενο η αντιπροσωπία της Επιτροπής στην Τουρκία, ώστε να διαπιστώσει την κατάστασή του και να διερευνήσει τις καταγγελίες για την παράνομη παράδοση και μεταφορά του στην Τουρκία;
β) Έχει ξεκινήσει σχετική δίκη στην Τουρκία, αν ναι την παρακολουθούν εκπρόσωποι της Επιτροπής;
γ) Έχει η Επιτροπή πληροφορίες και για άλλες ανάλογου χαρακτήρα,  «επαναπροωθήσεις» Τούρκων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία;»


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)