to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κόλπα και τερτίπια

Στήνουν νέο επικοινωνιακό σκηνικό για να καλύψουν την οργή και την αγανάκτηση των πληγέντων ώστε να μείνει στο απυρόβλητο ο βασικός υπεύθυνος, ο πρωθυπουργός


Η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου όσο δυναμώνουν τα μελτέμια- Αύγουστος γαρ- είναι ευθέως ανάλογη με την αγωνία των ντόπιων μην ξαναρπάξουν φωτιά οι μικρές εστίες.  Όμως δεν έχουν την ίδια αφετηρία. Η ψυχή των ντόπιων «καίγεται» βλέποντας ότι πρέπει να δώσουν τη μάχη μόνοι τους για να προστατεύσουν έναν πνεύμονα ζωής και το βιος τους. Ο πρωθυπουργός αγωνιά γιατί δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει την αρνητική «ατζέντα» της επικοινωνίας.

Όσο οι φλόγες καίνε και τα αποκαΐδια φτάνουν στα μπαλκόνια στην Αττική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Δυστυχώς γι’ αυτούς η καταστροφή και η οργή φτάνουν και στον τελευταίο πολίτη και «θολώνουν» το κυβερνητικό αφήγημα της επιτυχούς αντιμετώπισης των πυρκαγιών με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των νεκρών πολιτών.

Στα «πετσοκομμένα» μέσα είναι διάχυτη η αγωνία να «γυρίσουμε» σελίδα και να μην ασχοληθούμε με την καταστροφή 1,2 εκατ. στρεμμάτων δάσους που έγιναν στάχτη, με τα χιλιάδες παραγωγικά δέντρα που έγιναν κάρβουνο, με τους μελισσοκόμους και τους ρητινοσυλλέκτες που μένουν χωρίς δουλειά, με τους νέους ανθρώπους της Εύβοιας, των Βιλίων και της Ηλείας που πρέπει να βρουν εναλλακτική εργασιακή λύση, με τους ιδιοκτήτες της πρώτης κατοικίας που έγινε παρανάλωμα του πυρός και η αποζημίωση είναι ασπιρίνες στο τραύμα τους.

Έτσι γρήγορα - γρήγορα εξαφανίστηκαν από τις τηλεοπτικές οθόνες και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οι φλόγες και άρχισε η διαδικασία των αποζημιώσεων μαζί με το «δράμα των Αφγανών» και τη «μάστιγα των ανεμβολίαστων» της πανδημίας.

Πόσο όμως ειλικρινής είναι η αγωνία τους για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν; Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον Μεσαίωνα που επιστρέφει στο μακρινή ασιατική χώρα, λες και θα έφερνε την Αναγέννηση η πολύχρονη αμερικανική παρουσία. Οι πηχυαίοι τίτλοι πάντως στα συστημικά μέσα εξαντλούνται στο να μην περάσει Αφγανός πρόσφυγας από το «τείχος» του  Έβρου και τα μικρασιατικά παράλια. Ο ανθρωπισμός της κυβέρνησης εξαντλείται σε υποσχέσεις για επέκταση του φράχτη και ενίσχυση του σχεδίου θωράκισης της Ελλάδας από τους «εισβολείς», για τους οποίους όμως χύνουν δάκρυα όσο είναι εντός των αφγανικών συνόρων.

Στήνουν ένα νέο επικοινωνιακό σκηνικό για να καλύψουν την οργή και την αγανάκτηση των πληγέντων ώστε να μείνει στο απυρόβλητο ο βασικός υπεύθυνος των αποτυχιών, ο πρωθυπουργός. Οι επικοινωνιολόγοι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι καλύτερο να εμφανίζεται ο Χρυσοχοΐδης από τον  Έβρο και να μιλάει για το προσφυγικό παρά να παρουσιάζει τον ημερήσιο απολογισμό από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την «επιτυχή» αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Επιστρατεύουν επίσης την απειλή από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού και του κινδύνου των ανεμβολίαστων. Ξεχνούν τις ευθύνες τους στην όλη διαχείριση και δημιουργούν έναν νέο εχθρό. Τους είναι πολύ ελκυστικός και χρήσιμος ο θόρυβος από τους αρνητές για να σκεπαστούν οι ανεπάρκειές τους. Η ζωή όμως δεν γίνεται κατά παραγγελία, όσο ικανό επικοινωνιακό επιτελείο κι αν έχεις.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)