to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:25 | 17.10.2015

Διεθνή

Κολωνία: Απόπειρα δολοφονίας υποψήφιας δημάρχου - Ξενοφοβικό το κίνητρο - Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της πόλης

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης φέρεται να έπεσε υποψήφια δήμαρχος της Κολωνίας (δυτική Γερμανία), η Χενριέτε Ρέκερ, που μαχαιρώθηκε σοβαρά σήμερα στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας - Η περιφερειακή αστυνομία, εκτιμά πως η ενέργεια αυτή έχει "ρατσιστικά" κίνητρα που συνδέονται με την πολιτική υποδοχής των προσφύγων.


Η Ρέκερ, που τραυματίστηκε σοβαρά στον λαιμό από έναν 44χρονο άνδρα, "ήταν υπεύθυνη για τους πρόσφυγες" στη δημαρχία της Κολωνίας, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Άλμπερς, διευθυντής της αστυνομίας της Ρηνανίας της Βόρειας Βεστφαλίας. "Στο πλαίσιο αυτό, ο τόνος βρίσκεται σε μια πολιτική ενέργεια", πρόσθεσε.

Ο επιτιθέμενος, ο οποίος ανακρίθηκε μετά την επίθεση, "είπε πως διέπραξε αυτή την ενέργεια με ρατσιστικό κίνητρο", πρόσθεσε αξιωματούχος της αστυνομίας της Κολωνίας, ο Νόρμπερτ Βάγκνερ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ανεξάρτητη υποψήφια υποστηριζόμενη από τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ, η Χενριέτε Ρέκερ υπέστη "σοβαρά τραύματα", ανέφερε ο Άλμπερς, διευκρινίζοντας πως η κατάστασή της είναι "σταθερή". Κατά την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά άλλη μία γυναίκα, διευκρίνισε ο Βάγκνερ.

Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τον γερμανό δράστη, που είναι μακροχρόνια άνεργος και "μη ενεργός πολιτικά", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, κατήγγειλε "μια αδιανόητη και αποτρόπαιη ενέργεια", ενώ η πρόεδρος της περιοχής στην οποία ανήκει η Κολονία, της Ρηνανίας της βόρειας Βεστφαλίας, Ανελόρε Κραφτ, είδε "μια επίθεση κατά της δημοκρατίας".

Η υποψήφια βρισκόταν σε ένα πληροφοριακό σταντ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Μέρκελ, όταν δέχθηκε την επίθεση.

Η Ρέκερ, ελάχιστα γνωστή εκτός Κολωνίας, θεωρείται από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη δημαρχία της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, που έχει 980.000 κατοίκους, κατά τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Συγκέντρωση πολιτικών έξω από το δημαρχείο της Κολωνίας

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και κάτοικοι της Κολωνίας συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από το δημαρχείο της πόλης μετά την επίθεση με μαχαίρι κατά της υποψήφιας για την δημαρχία Χενριέτε Ρέκερ, σε μία ενέργεια που συνδέεται με την πολιτική του ανοίγματος προς τους πρόσφυγες.

"Η ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίζουμε στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε αλληλέγγυοι", δήλωσε η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Ρηνανίας-Βόρειας Βεσταφαλίας Χανελόρε Κραφτ.

"Η δημοκρατία είναι μία μεγάλη κατάκτηση, την οποία θέλουμε να υπερασπισθούμε. Βρισκόμαστε εδώ ως δημοκράτες για να στείλουμε ένα μήνυμα γι΄αυτήν την αποτρόπαιη πράξη", πρόσθεσε.

Στο πλευρό της βρισκόταν ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών της περιοχής Αρμιν Λάσετ, καθώς και πολλοί πολιτικοί άλλων παρατάξεων, όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.

Την "κατάπληξή της" εξέφρασε η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ "εξέφρασε την κατάπληξή της" μετά την επίθεση που δέχθηκε υποψήφια για τον δήμο της Κολωνίας, η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες και η οποία μαχαιρώθηκε από άνδρα με ρατσιστικά κίνητρα.

"Η καγκελάριος εξέφρασε την κατάπληξή της και καταδίκασε την ενέργεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της Χενριέτε Ρέκερ, η οποία τραυματίσθηκε στον λαιμό σε αγορά της Κολωνίας όπου έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ από την πλευρά του δήλωσε "σοκαρισμένος" από την "τρομακτική και άνανδρη" αυτή επίθεση.

Ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηριζόμενη από το κόμμα της Αγγελα Μέρκελ για τον δήμο της Κολωνίας, η Χενριέτε Ρέκερ δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι εν μέσω του κλίματος έντασης που κυριαρχεί στην Γερμανία εξαιτίας της πολιτικής ανοίγματος της καγκελαρίου προς τους πρόσφυγες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ από την πλευρά του δήλωσε "σοκαρισμένος" από την "τρομακτική και άνανδρη" αυτή επίθεση.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)