to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 26.01.2021

Διεθνή

Κολομβία: Συνελήφθη πρώην επικεφαλής ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης

Ο Ερνάν Χιράλδο, πρώην επικεφαλής ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Κολομβία συνελήφθη με τις κατηγορίες να τον βαραίνουν για σφαγές, εξαφανίσεις, βιασμούς ανήλικων κοριτσιών και βασανισμούς


Ο Ερνάν Χιράλδο, τον οποίο βαρύνει σωρεία κατηγοριών στην Κολομβία για σφαγές, εξαφανίσεις, βιασμούς — συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών — και βασανισμούς, συνελήφθη χθες Δευτέρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπου αφίχθη μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, μετά την έκτιση της ποινής κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη για διακίνηση ναρκωτικών, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Ο Ερνάν Χιράλδο Σέρνα, που είναι επίσης γνωστός (...) με το ψευδώνυμο ‘El Señor de la Sierra’, αφίχθη αεροπορικώς στην Κολομβία», ανέφερε στον Τύπο η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης.

Γνωστός ακόμη με το ψευδώνυμο «El Patrón de la Sierra», αυτός ο επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης, 72 ετών σήμερα, προκαλούσε τρόμο όταν διοικούσε ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση που μαχόταν εναντίον των αριστερών ανταρτών στην Κολομβία μέχρι τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της το 2006.

Σε βάρος του Ερνάν Χιράλδο εκκρεμούν πάνω από 40 εντάλματα σύλληψης για εξαιρετικά βαριά εγκλήματα, από τον ίδιο και τους άνδρες του στο Bloc Tayrona των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά την ανακοίνωση της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η οργάνωσή του λυμαινόταν την περιφέρεια Μαγκνταλένα, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ορεινός όγκος Σιέρα Νεβάδα δε Σάντα Μάρτα, που φθάνει τα 5.000 μέτρα υψόμετρο πλάι στην Καραϊβική. Στην περιοχή αυτή αφθονούν οι καλλιέργειες κόκας και μαριχουάνας.

Το 2008, ο πρώην επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου πέρασε δώδεκα χρόνια στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για συνωμοσία με σκοπό την παραγωγή και τη διακίνηση κοκαΐνης.

Ερευνήτρια του Δικτύου Γυναικών στη Μαγκνταλένα, η Νόρμα Σαλασάρ, έχει πάρει συνεντεύξεις από 200 θύματά του, «όλες ανήλικες κάτω των 14 ετών» όταν υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις.

«Πουθενά στον σύγχρονο κόσμο δεν υπήρξε άλλο τέτοιο αρπακτικό», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπερασπίστρια αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας πως τα θύματά του καταλήφθηκαν από «φόβο, άγχος, τρόμο» απλά και μόνο με την ιδέα της επιστροφής του στη χώρα.

Διοικούσε το Bloc Tayrona των AUC μαζί με τον Ροντρίγκο Τοβάρ, που πρόσφατα απελάθηκε επίσης από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για παράγοντα-κλειδί στο σκάνδαλο της συνεργασίας πολιτικών και ακροδεξιών παραστρατιωτικών, οι έρευνες για το οποίο οδήγησαν δεκάδες κολομβιανούς πρώην κοινοβουλευτικούς πίσω από τα σίδερα.

Εγκατέλειψαν την ένοπλη δράση, όπως και περίπου 30.000 άλλοι παραστρατιωτικοί, επί των ημερών του δεξιού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010).

Οι AUC υπήχθησαν βάσει συμφωνίας με την κυβέρνηση σε ειδικό νομικό καθεστώς, το οποίο όριζε πως θα τους επιβάλλονταν ποινές κάθειρξης έως οκτώ χρόνια το πολύ εάν κατέθεταν τα όπλα και ομολογούσαν τα εγκλήματά τους.

Ο Ερνάν Χιράλδο είχε καταθέσει ενώπιον δικαστών όταν η κυβέρνηση του Άλβαρο Ουρίμπε τον εξέδωσε το 2008 στις ΗΠΑ κατηγορώντας τον για υποτροπή στη φυλακή.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ουρίμπε να προχωρήσει στην έκδοση του όπως και άλλων επικεφαλής ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων στις ΗΠΑ είχε επικριθεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κατήγγειλαν πως έτσι εμποδίζονταν τα θύματα να ζητήσουν δικαίωση και αποζημιώσεις στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)