to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 28.12.2020

Διεθνή

Κολομβία: Πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων στην Odebrecht για υπόθεση διαφθοράς σε ανάθεση δημόσιου έργου

Η Odebrecht, που άλλαξε πρόσφατα την επωνυμία της σε Novonor, τιμωρήθηκε για παράβαση του ελεύθερου ανταγωνισμού κατά την ανάθεση έργων για το δεύτερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Sun Route, 523 χλμ, που συνδέει το κεντρικό με το βόρειο τμήμα της χώρας.


Πρόστιμο περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων επιβλήθηκε στην βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht για μια υπόθεση διαφθοράς στην κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου στην Κολομβία, ανακοίνωσε σήμερα ρυθμιστική αρχή στη χώρα.

Ο βραζιλιάνικος όμιλος καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 175 δισεκατομμυρίων πέσος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εποπτική Αρχή Βιομηχανίας και Εμπορίου (SIC), υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης συμβάσεων και της τήρησης του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, η Odebrecht και οι κολομβιανοί συνεργάτες της, Corficolombiana και Episol, «υπεξαίρεσαν κεφάλαια εκτέλεσης συμβάσεων» για να πληρώσουν 6,5 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες στον Γκαμπριέλ Γκαρσία, κυβερνητικό αξιωματούχο που τους ευνόησε στην ανάθεση των έργων.

Τα γεγονότα αυτά εμπίπτουν στο «πλαίσιο της διαφθοράς που οργάνωνε η Odebrecht σε παγκόσμιο επίπεδο για περισσότερο από μια δεκαετία που είχε ως αποτέλεσμα την καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε δωροδοκίες σε διάφορες χώρες», πρόσθεσε η SIC.

Η έρευνα βασίστηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της βραζιλιάνικης εταιρείας, η οποία παραδέχτηκε την ενοχή της, και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2016, καθώς και στην ομολογία του Γκαμπριέλ Γκαρσία, ο οποίος εκτίει ποινή πέντε ετών σε κατ 'οίκον περιορισμό.

Τρεις αξιωματούχοι της Odebrecht, ο Λουίς Μπουένο, ο Λουίς Μαμέρι και ο Γιεσίντ Αρόχα τιμωρήθηκαν επίσης με πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 900.000 δολαρίων για «συνέργεια» σε αυτή την υπόθεση διαφθοράς, σύμφωνα με τη SIC.

Η Odebrecht, που ιδρύθηκε το 1944, έχει ήδη καταδικαστεί σε πολλές χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου αμερικανικά δικαστήρια έχουν εκδώσει εντολές σε βάρος της εταιρείας να πληρώσει πρόστιμα 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)