to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 03.03.2013

Διεθνή

Κολομβία: Οι απεργοί του καφέ

Μεγάλα μπλόκα με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και άλλων εργαζόμενων υπάρχουν σε πολλές περιοχές στην Κολομβία


Τον τόνο δίνουν οι εργάτες γης στην παραγωγή του καφέ που βρίσκονται σε απεργία και διαμαρτύρονται για την ανατίμηση του πέσο, τις διεθνείς χαμηλές τιμές του προϊόντος καθώς και του αντιτίμου με το οποίο γίνεται η αγορά της παραγωγής τους, ζητώντας αύξηση των επιδοτήσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώση τιμών του καφέ στην παγκόσμια αγορά. Το μεγαλύτερο μπλόκο με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών αλλά και άλλων εργαζομένων είναι στον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο στην περιοχή Μαντόμο στην επαρχία Κάουκα, στα νοτιοανατολικά της Κολομβίας. Εκεί, έχουν αποκλειστεί πολλοί δρόμοι ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση Σάντος επιχειρεί με διάφορους τρόπους, από τη μία με το μαστίγιο (συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες τις προηγούμενες μέρες) και από την άλλη με το καρότο (νέες προτάσεις διαλόγου) να σπάσει τα μπλόκα.

Η Κολομβία είναι το τέταρτο κράτος παγκοσμίως στην παραγωγή καφέ μετά τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία και η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος έχει πλήξει σοβαρά τους μικροκαλλιεργητές που το εισόδημά τους και συνεπώς η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από την μικρή παραγωγή τους.

Οι καλλιεργητές καφέ στην Κολομβία, την κορυφαία παραγωγό στον κόσμο του υψηλής ποιότητας τύπου Arabica, ζητούν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από τις πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες, τις αρρώστιες, αλλά και τη νομισματική ισοτιμία που δυσχεραίνει τις πωλήσεις.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Κολομβίας αύξησε το ποσό της επιδότησης στους καλλιεργητές καφέ και ζήτησε να σταματήσουν την απεργία, όμως οι αγρότες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, με κλείσιμο δρόμων, καθώς θέλουν οι αγοραστές να πληρώσουν μια ελάχιστη τιμή για τον κόκκο. Η νέα πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση της επιδότησης σε 115.000 πέσος από 60.000 προηγουμένως, για κάθε σακί καφέ βάρους 125 κιλών για τους μικρούς καλλιεργητές. Η επιδότηση αυξάνεται επίσης, σε 95.000 πέσος από 60.000 προηγουμένως για τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μαουρίτσιο Καρντένας.

«Καλώ τους καλλιεργητές καφέ σε όλη τη χώρα να σταματήσουν αμέσως την απεργία... Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την παροχή αυτής της βοήθειας. Πιστεύω ότι η απεργία θα τελειώσει», είπε ο Καρντένας. Όμως οι αγρότες είπαν ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση να ορίσει την ελάχιστη τιμή των 650.000 πέσος για κάθε 125 κιλά καφέ, μια τιμή που θα είναι ανεξάρτητη από τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές του καφέ. Οι καλλιεργητές λαμβάνουν τώρα γύρω στις 521.000 πέσος Κολομβίας (288 δολάρια) για κάθε 125 κιλά καφέ, ενώ το κόστος παραγωγής είναι 650.000 πέσος, δήλωσε ένας από τους απεργούς καλλιεργητές.

Το κύμα αλληλεγγύης προς τους αγρότες συνεχώς διευρύνεται καθώς και άλλοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων (π.χ. βαμβακιού, ρυζιού) και κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους καλλιεργητές καφέ. Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των αγροτών απέστειλε από την Αβάνα και ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στο βορρά της χώρας, που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενώ θέτουν και ζήτημα να σταματήσει η καταλήστευση του ορυκτού πλούτου από τις πολυεθνικές. Το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο της χώρας, το Σερεχόν, παραμένει κλειστό. Μέσα στην προηγούμενη βδομάδα σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν και οι υγειονομικοί. Ακόμη, οι οδηγοί φορτηγών κατέβηκαν σε απεργία το Σάββατο, απαιτώντας χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα. Η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι η απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

Πηγή: 902.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)