to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 30.10.2013

Κοινωνία

Το Κολλέγιο Αθηνών δεν βλέπει την ώρα να απολύσει καθηγητές

Tης Χρύσας Βαϊνανίδη


Σε απόλυση εκπαιδευτικού προχώρησε το Κολλέγιο Αθηνών εφαρμόζοντας εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που δεν είχε καν εκδοθεί και που σήμερα έχει ανασταλεί απο το ΣτΕ.   

Το Κολλέγιο Αθηνών με εμφανή κυνισμό, προχώρησε τις 10 Ιουλίου σε καταγγελία σύμβασης εκπαιδευτικού που εργαζόταν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Κολεγίου επικαλούμενο εγκύκλιο του Αρβανιτόπουλου, δύο μέρες πριν καν αυτή εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης πρόκειται να μεταφερθεί από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, δεν θα θεωρούνται εκπαιδευτικοί αλλά θα υπόκεινται στο ιδιωτικό δίκαιο. Με τις ευχές του Υπουργού Παιδείας, ελαστικοποιούνται οι σχέσεις εργασίας, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του σχολάρχη να προχωρά σε απολύσεις χωρίς να «ελέγχεται» από το κράτος.

Όπερ και εγένετο, εφόσον το Κολλέγιο Αθηνών όχι μόνο εφήρμοσε την επίμαχη εγκύκλιο πριν καν εκδοθεί, αλλά εμμένει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στην απόλυση της εκπαιδευτικού, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ, στις 12 Αυγούστου, αποφάσισε την αναστολή της εφαρμογής της εγκυκλίου με αναδρομική ισχύ.

Στις 17 Οκτωβρίου, ημέρα εκδίκασης της αίτησης ακυρότητας που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ, ο εισηγητής της υπόθεσης πρότεινε προς το δικαστήριο την επιβολή προστίμου στο Υπουργείο Παιδείας, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατέθεσαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εγκύκλιος είναι μνημονιακή υποχρέωση. 

Παρόλα αυτά, η διοίκηση του Κολλεγίου - στο οποίο προΐσταται ο αδερφός του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς - αρνείται να συμμορφωθεί και συνεχίζει να επικαλείται μία εγκύκλιο, που ακόμη βρίσκεται στον αέρα.

Η απάντηση της διοίκησης στις εντολές των Περιφερειακών Διευθύνσεων ήταν ότι με τη νέα εγκύκλιο δεν είναι στην αρμοδιότητα του ΠΥΣΔΕ να εξετάζει τη νομιμότητα απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός πριν λίγες ημέρες, μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, κατέθεσε έγγραφα στον ανακριτή που αποδεικνύουν την απείθεια της διοίκηση του Κολλεγίου στην απόφαση του ΣτΕ. Ο Γιώργος Μπουγελέκας, από το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ δηλώνει στο Κόκκινο «ότι το Κολλέγιο Αθηνών λειτουργεί ως κράτος εν κράτη. Πριν ακόμη εκδοθεί η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου, το Κολλέγιο προχώρησε σε απολύσεις και είναι διπλά παράνομο: πρώτον γιατί εφήρμοσε μια εγκύκλιο πριν καν εκδοθεί και δεύτερον γιατί η εφαρμογή της εγκύκλιου έχει ανεστάλη από το ΣτΕ με την απόφαση 380/2013.

Το Κολλέγιο Αθηνών οφείλει επιτέλους να καταλάβει ότι πρέπει να λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά διότι η αντίδραση της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη, καθώς απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ».

Πηγή: stokokkino.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)