to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 03.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Κόλεριτζ και Μολιέρος στην Επίδαυρο

Με Μολιέρο και Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ ξεκινά σήμερα το πλέον αναμενόμενο τριήμερο του Φεστιβάλ Επιδαύρου!


Το πλέον πολυαναμενόμενο τριήμερο του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου ξεκινά σήμερα, καθώς τόσο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (αύριο και μεθαύριο) όσο και στη λεγόμενη "μικρή Επίδαυρο" (σήμερα και αύριο) φιλοξενούνται σημαντικές παρουσίες: στο μεν ο Λευτέρης Βογιατζής, που σκηνοθετεί για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου, με έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών, στη δε η πολυβραβευμένη Ιρλανδή ηθοποιός Φιόνα Σο, που ερμηνεύει, σε σκηνοθεσία της Φιλίντα Λόιντ, το εμβληματικό ποίημα του Άγγλου ρομαντικού ποιητή Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ The Rime of the Ancient Mariner («Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού»).

Πρόκειται για ένα ποίημα γραμμένο το 1798, στο οποίο ένας γερο-ναυτικός αφηγείται τα ταξίδια του στην Ανταρκτική και τις περιπέτειές του σε έναν περαστικό που κατευθύνεται σε έναν γάμο (τον υποδύεται ο Ντάνιελ Χέι Γκόρντον), μέσα από το οποίο ο αντικομφορμιστής Κόλεριτζ (1772-1834) χρησιμοποιεί τις περιπέτειες του ήρωα για να αποτυπώσει την περιπλάνηση του ανθρώπου στον κόσμο και την αναζήτηση νοήματος μέσα σε αυτόν.

Η βραβευμένη θεατρική ηθοποιός, που είχε αποθεωθεί από το κοινό της Επιδαύρου στις Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ, ερμηνεύει τη θεατρική διασκευή του υπό τις οδηγίες της σκηνοθέτιδας του θεάτρου και του κινηματογράφου Φ. Λόιντ και του Δανού χορογράφου Κιμ Μπράντστραπ.

Η Μπαλάντα του γέρου ναυτικού κάνει σήμερα την παγκόσμια "πρώτη" της στην Ελλάδα και παρουσιάζεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Γι' αυτήν την πρεμιέρα, η σκηνοθέτις σημειώνει: "Φέρνοντας αυτό το ποίημα στην Ελλάδα, στον τόπο καταγωγής της απαγγελίας του έμμετρου λόγου σε θεατρικό χώρο, νιώθουμε περήφανοι και ταπεινοί. Ας είναι οι θεοί επιεικείς μαζί μας!».


Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)