to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 19.10.2013

Πολιτική

Κόλαφος του ΣτΕ για Αρβανιτόπουλο: Δικαιώνεται ο αγώνας τον ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Επιβολή προστίμου από το ΣτΕ στο Υπουργείο Παιδείας (!), λόγω μη κατάθεσης στοιχείων που να τεκμηριώνουν τον υποχρεωτικό μνημονιακό χαρακτήρα της εγκυκλίου για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς - Για «πρώτη μεγάλη νίκη» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρωτόγνωρη για την πολιτική ζωή του τόπου ταπείνωση υπέστη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε δικαστική  αίθουσα. Στην εκδίκαση της αίτησης ακυρότητας που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ στο ΣτΕ κατά της περιβόητης εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου που επιχειρεί να αποσύρει την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις, ο εισηγητής  της υπόθεσης πρότεινε προς το δικαστήριο την επιβολή προστίμου στο Υπουργείο Παιδείας, επειδή οι υπηρεσίες του δεν κατέθεσαν στοιχεία, παρά το γεγονός ότι ζητήθηκαν από το ΣτΕ, που να αποδεικνύουν ότι η εγκύκλιος ήταν μνημονιακή υποχρέωση.  Μέχρι να βγει η απόφαση, ισχύει η αναστολή της εγκυκλίου άρα και το παλιό εργασιακό καθεστώς, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο αγώνας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την Παιδεία»

Για πρώτη μεγάλη νίκη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κάνει λόγο το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που χαιρετίζει τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου δεν επεδίωκε να ικανοποιήσει μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά στενά εργοδοτικά συμφέροντα των ήδη σκανδαλωδώς ευνοηθέντων από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματιών της εκπαίδευσης. Η επιβολή προστίμου από το ΣτΕ στο Υπουργείο Παιδείας, λόγω μη κατάθεσης στοιχείων που να τεκμηριώνουν τον υποχρεωτικό μνημονιακό χαρακτήρα της εγκυκλίου  αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή η εγκύκλιος δεν ήταν μνημονιακή κυβερνητική υποχρέωση, αλλά κομματική εκδούλευση έναντι των σχολαρχών». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκε δυο μέρες πριν την εκδίκαση της συνταγματικότητας της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου, με την οποία σχεδιάζεται η υπαγωγή των εργασιακών σχέσεών τους από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εργασίας. Η απαράδεκτη αυτή εγκύκλιος δεν καταστρατηγεί μόνο συνταγματικά κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα πολλών δεκαετιών, αλλά αφαιρεί ουσιαστικά από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και την ιδιότητα του λειτουργού μετατρέποντάς τους σε απλούς ιδιωτικούς υπαλλήλους παροχής υπηρεσιών. 

Αυτή ακριβώς η εγκύκλιος ήταν εκείνη που πυροδότησε την αντίδραση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα και με τον συντονισμένο αγώνα των συνδικαλιστικών τους οργάνων κέρδισαν μια πρώτη μεγάλη νίκη:  εκείνη της κοινωνικής δικαίωσης και της ηθικής υπεροχής σε αυτήν την μάχη.

Η νομική παρέμβαση των σχολαρχών πριν και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς και η θλιβερή ανακοίνωσή τους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο ΣτΕ αποδεικνύουν ότι η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου δεν επεδίωκε να ικανοποιήσει μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά στενά εργοδοτικά συμφέροντα των ήδη σκανδαλωδώς ευνοηθέντων από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του Πασοκ επιχειρηματιών της εκπαίδευσης. Η επιβολή προστίμου από το ΣτΕ στο Υπουργείο Παιδείας, λόγω μη κατάθεσης στοιχείων που να τεκμηριώνουν τον υποχρεωτικό μνημονιακό χαρακτήρα της εγκυκλίου  αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή η εγκύκλιος δεν ήταν μνημονιακή κυβερνητική υποχρέωση, αλλά κομματική εκδούλευση έναντι των σχολαρχών.

Εξ άλλου, οι λυσσώδεις αναφορές των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων στο ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του καταδεικνύουν επιπλέον την πολιτική καταγωγή και ένταξη της ηγετικής ομάδας του συνδικάτου των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης (ΣΙΕΙΕ).  Καταλαβαίνουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν τον συνεπή υπερασπιστή των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η Παιδεία, και των εργασιακών δικαιωμάτων κάθε κλάδου εργαζομένων και επομένως τον εχθρό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Επέλεξαν την πλευρά της εξυπηρέτησης των ταξικών τους συμφερόντων. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Τα 50 εκατομμύρια ετησίως που τους προσφέρθηκαν από τις κυβερνήσεις των μνημονίων με ταυτόχρονη απώλεια 20 εκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τους ήταν αρκετά. Ήθελαν και θέλουν περισσότερα. Η πείνα δράκου των κεφαλαιοκρατών για υπερκέρδη, όπως περιγράφεται από τον Μαρξ, δεν ικανοποιείται ποτέ.  

Σήμερα η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου είναι σε αναστολή με προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για «λόγους δημοσίου συμφέροντος». Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να στηρίζει τον αγώνα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή μέχρι την τελική τους δικαίωση. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)