to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 13.07.2020

Κοινωνία

Κόλαφος η απόφαση του ΕΔΔΑ κατά της ελληνικής πολιτείας

Ζητά να σταματήσουν αμέσως οι παράνομες εξώσεις Ρομά από τον δήμο Ασπροπύργου


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (13/7/20) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με απόφαση, που εξέδωσε στις 10-7-2020, απαγόρευσε ρητά την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη 52 συνανθρώπων μας από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου και ζήτησε από το Ελληνικό Κράτος να απαντήσει αμελλητί εάν υπήρξε απόφαση του Δήμου Ασπροπύργου για τις εξώσεις και εάν υφίσταται εναλλακτική λύση καθώς και εάν προβλέπεται η παροχή στέγασης για τους προσφεύγοντες.

«Νικήσαμε, λοιπόν, ωστόσο είναι άκρως λυπηρό η Ελλάδα να κατατάσσεται στη λίστα των χωρών που κατάφωρα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή μάλιστα όπου η χώρα μας έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης», τονίζει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η οποία από την πρώτη ημέρα των παράνομων, βάναυσων, ρατσιστικών και απάνθρωπων κατεδαφίσεων εκατό και πλέον παραπηγμάτων Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου και των επαπειλούμενων βίαιων και αυθαίρετων εξώσεων σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων συμπολιτών μας από τη Δημοτική Αρχή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας,  βρέθηκε στο πεδίο με καθημερινές επισκέψεις, αυτοψίες, καταγραφές και συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μέλη του ΔΣ της Συνομοσπονδίας και ο Πρόεδρος, κ. Βασίλης Πάντζος, επιδόθηκαν σε μια υπερπροσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη λύση για τους συμπολίτες μας που εδώ και δύο εβδομάδες ζουν στο δρόμο, πλάι στα ερείπια παραγκών που ήδη κατεδαφίστηκαν, διατρέχοντας άμεσο, σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και για τη ζωή τους. Μωρά, ανήλικα παιδιά, υπέργηροι, έγκυες γυναίκες και ΑΜΕΑ βρίσκονται ανάμεσα στους εκδιωχθέντες και μάλιστα σε καιρό πανδημίας covid - 19.

«Οι απαξιωτικές και ανεύθυνες προφορικές απαντήσεις που λάβαμε από τις αρμόδιες Αρχές του τόπου, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι κανένα περιθώριο δεν υφίσταται ώστε να βρεθεί κάποια κοινά αποδεκτή λύση στο μείζον αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα», τονίζει η Συνομοσπονδία η οποία αναγκάστηκε να προσφύγει, όπως προαναφέραμε, στο ΕΔΔΑ, αλλά και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατάξει τις αρμόδιες Eλληνικές Aρχές να απέχουν από την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη και κατεδάφιση των οικιών των συνανθρώπων μας, έως ότου μεριμνήσει το Eλληνικό Κράτος για μετεγκατάστασή τους σε ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (13/7/20):

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ : ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΖΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Από την πρώτη ημέρα των παράνομων, βάναυσων, ρατσιστικών και απάνθρωπων κατεδαφίσεων εκατό και πλέον παραπηγμάτων Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου και των επαπειλούμενων βίαιων και αυθαίρετων εξώσεων σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων συμπολιτών μας από τη Δημοτική Αρχή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας,  η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ- βρέθηκε στο πεδίο με καθημερινές επισκέψεις, αυτοψίες, καταγραφές και συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μέλη του ΔΣ της Συνομοσπονδίας και ο Πρόεδρος, κ. Βασίλης Πάντζος, επιδόθηκαν σε μια υπερπροσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη λύση για τους συμπολίτες μας που εδώ και δύο εβδομάδες ζουν στο δρόμο, πλάι στα ερείπια παραγκών που ήδη κατεδαφίστηκαν, διατρέχοντας άμεσο, σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και για τη ζωή τους. Μωρά, ανήλικα παιδιά, υπέργηροι, έγκυες γυναίκες και ΑΜΕΑ βρίσκονται ανάμεσα στους εκδιωχθέντες και μάλιστα σε καιρό πανδημίας covid - 19.

Οι απαξιωτικές και ανεύθυνες προφορικές απαντήσεις που λάβαμε από τις αρμόδιες Αρχές του τόπου, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι κανένα περιθώριο δεν υφίσταται ώστε να βρεθεί κάποια κοινά αποδεκτή λύση στο μείζον αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Έτσι, σε σχετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Συνομοσπονδίας και του επικεφαλής κ. Ηλία Γιαννόπουλου, δικηγόρου Αθηνών, προς το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, προτάθηκε η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ -Στρασβούργο) αλλά και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η κατάθεση Αίτησης λήψης Ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Ασπροπύργου καθώς και η χορήγηση σχετικής εντολής και πληρεξουσιότητας στο δικηγόρο Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Τσιάκαλο, διακεκριμένο νομικό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πρωτεργάτη της σύγχρονης προοδευτικής εγχώριας νομολογίας υπέρ των κοινοτήτων Ρομά. Όπερ και εγένετο. Ο κ. Τσιάκαλος υπέβαλε Αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- ΕΔΔΑ. Συγκεκριμένα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατάξει τις αρμόδιες Eλληνικές Aρχές να απέχουν από την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη και κατεδάφιση των οικιών των συνανθρώπων μας, έως ότου μεριμνήσει το Eλληνικό Κράτος για μετεγκατάστασή τους σε ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση, που εξέδωσε στις 10-7-2020, απαγόρευσε ρητά την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη 52 συνανθρώπων μας και ζήτησε από το Ελληνικό Κράτος να απαντήσει αμελλητί εάν υπήρξε απόφαση του Δήμου Ασπροπύργου για τις εξώσεις και εάν υφίσταται εναλλακτική λύση καθώς και εάν προβλέπεται η παροχή στέγασης για τους προσφεύγοντες. Νικήσαμε, λοιπόν, ωστόσο είναι άκρως λυπηρό η Ελλάδα να κατατάσσεται στη λίστα των χωρών που κατάφωρα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή μάλιστα όπου η χώρα μας έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)