to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 12.06.2020

Πολιτική

Υπατη Αρμοστεία και ΔΟΜ καταγγέλλουν τα pushbacks στο Αιγαίο - Πόσο ακόμα θα σιωπά η κυβέρνηση;

Τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης όσο και η Υπατη Αρμοστεία με ανακοινώσεις τους καλούν την ελληνική κυβέρνηση που σιωπά με νόημα, να ερευνήσει τις «άτυπες αναγκαστικές επιστροφές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία»


(Στη φωτ.: Το πιο πρόσφατο περιστατικό Pushback που καταγράφηκε σε βίντεο, την Παρασκευή 5/6, όπου το ελληνικό λιμενικό φορτώνει πρόσφυγες σε βάρκα και τους εγκαταλείπει αβοήθητους)

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ελλάδα να ερευνήσει τις άτυπες αναγκαστικές επιστροφές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο ΔΟΜ «εκφράζει βαθύ προβληματισμό σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες που αφορούν επαναπροωθήσεις και συλλογικές απελάσεις μεταναστών – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και βίαιων – στα σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Απέναντι στις σοβαρότατες καταγγελίες δύο διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σιωπή - τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί Χρυσοχοϊδης, Πλακιωτάκης, Μηταράκης δεν έχουν κάνει καμιά δήλωση επιβεβαίωσης ή, έστω, διάψευσης τέτοιων πρακτικών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, προσβάλλουν του ίδιο το λιμενικό και αποτελούν ντροπή για τη χώρα. 

* * *

Σε αυτά δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση:

Διαρκή pushbacks στο Αιγαίο: Το λιμενικό φορτώνει πρόσφυγες σε βάρκα και τους εγκαταλείπει αβοήθητους (βίντεο)

Με φόντο το εξωφρενικό αίτημα Κουμουτσάκου: Νέo βίντεο από παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Απανωτές μαρτυρίες για επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό (βίντεο) (12/5)

* * *

Υπατη Αρμοστεία: Η κυβέρνηση να ερευνήσει τις πολλαπλές καταγγελίες για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές - pushbacks

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Βabar Baloch, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ζήτημα, λέγοντας ότι «η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ελλάδα να ερευνήσει τις πολλαπλές καταγγελίες για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές -pushbacks- από τις ελληνικές αρχές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, κατά τις οποίες πιθανόν επιστρέφονται μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Τουρκία, αφού έχουν φτάσει σε ελληνικό έδαφος ή σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της προς την ελληνική κυβέρνηση και έχει απευθύνει έκκληση για επείγουσα έρευνα σε μια σειρά από περιστατικά που έχουν καταγγείλει μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις και απευθείας μαρτυρίες. Τέτοιου είδους ισχυρισμοί έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο, με αναφορές ότι αρκετές ομάδες ανθρώπων μπορεί να έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες μετά την άφιξή τους στην ελληνική επικράτεια.

Περίπου 3.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς ή θαλάσσης από τις αρχές Μαρτίου, κάτι που συνιστά απότομη μείωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός των άτυπων επιστροφών που έχουν καταγγελθεί, ιδίως στη θάλασσα, αυξάνεται».

«Η Ελλάδα έχει το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της και να διαχειρίζεται την παράτυπη μετανάστευση σεβόμενη παράλληλα τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσφυγική προστασία», τονίζει ακόμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο έλεγχος των συνόρων και οι πρακτικές θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι δεν θα πρέπει να απομακρύνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο από τα σύνορα».

Επαινεί δε το Λιμενικό για την εξαιρετική αφοσίωση και θάρρος στη διάσωση αμέτρητων προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα, «ωστόσο, οι τωρινοί ισχυρισμοί αντιβαίνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και μπορεί να εκθέτουν ανθρώπους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο».

Και τονίζει: «Το δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει κάποιος άσυλο είναι θεμελιώδους σημασίας και θα πρέπει να παρέχεται σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία από επαναπροώθηση ή άτυπη αναγκαστική επιστροφή. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δυσχεράνει τα δεινά των ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας του πολέμου, των συγκρούσεων και των διώξεων, όμως όσοι αναγκάζονται να διαφεύγουν από τις συγκρούσεις και τις διώξεις δεν θα πρέπει να στερούνται την ασφάλεια και προστασία που δικαιούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Χαστούκι στην κυβέρνηση και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Ηχηρό χαστούκι στις παράνομες πρακτικές των παράνομων και βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και ειδικότερα στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί και η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης την Πέμπτη 11/6

Ο ΔΟΜ επικαλούμενος καταγγελίες μέσων ενημέρωσης και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό «εκφράζει βαθύ προβληματισμό σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες που αφορούν επαναπροωθήσεις και συλλογικές απελάσεις μεταναστών – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και βίαιων – στα σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σχετικές εκθέσεις και πλάνα από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που δείχνουν τη χρήση πλωτών μέσων διάσωσης για την απομάκρυνση των μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

O ΔΟΜ, μαζί με συνεργαζόμενους φορείς, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει λάβει πληροφορίες για περιπτώσεις μεταναστών που συλλαμβάνονται αυθαίρετα και επαναπροωθούνται στην Τουρκία, αλλά και για περιστατικά βίας κατά μεταναστών που φέρεται να έχουν λάβει χώρα από προσωπικό των συνόρων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Ο Οργανισμός καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις κατηγορίες και τις μαρτυρίες που δόθηκαν από άτομα που εξαναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Εν μέσω αυξημένης ανησυχίας αναφορικά με τα ζητήματα υγείας, καλούμε τα κράτη να αποφύγουν την εφαρμογή πρακτικών μετανάστευσης με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, μέσω της κατασκευής τειχών στα σύνορα, της στρατιωτικοποίησης των συνοριακών περιπολιών ή της αύξησης των απελάσεων, μεταξύ άλλων.

Ο ΔΟΜ καλεί επίσης τα κράτη να αναστείλουν τις απελάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, διευκολύνοντας παράλληλα τις εθελούσιες επιστροφές, όταν και όπου είναι δυνατόν, ιδίως για εκείνους τους μετανάστες που, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, αισθάνονταν πιο ασφαλείς στην πατρίδα τους και εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν σ΄αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη διαχείριση του λεπτού ζητήματος διασφάλισης των συνόρων που χρήζουν ιδιαίτερης ανάγκης προστασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς και συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ζητήσουν άσυλο.

Μολονότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – συμπεριλαμβανομένου εκείνου της διατήρησης της ακεραιότητας των συνόρων – πρέπει να είναι σεβαστά, η ισχύς τους παύει σε περίπτωση αλληλεπικάλυψής τους από διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)