to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κόκκινο ποτάμι

Μία εβδομάδα τώρα ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί να δραπετεύσει από την πραγματικότητα, να αποποιηθεί κάθε ευθύνης


Όταν ο Κ. Χατζηδάκης νομοθετούσε στον τελευταίο εργασιακό νόμο υπέρ της e-food δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία στο εξής ο εργαζόμενος που θα προσλαμβάνει (ή θα επαναπροσλαμβάνει μετά τη λήξη της σύμβασης) να είναι "είτε μισθωτός, είτε ελεύθερος συνεργάτης - freelancer", ή δεν μπορούσε να σκεφτεί το "παράθυρο" που άφηνε ανοιχτό σε μια πραγματική καταιγίδα, ή, εμφορούμενος από την αλαζονεία των "αρίστων", του ήταν παντελώς αδιάφορο...

Ωστόσο γνώριζε ότι η εταιρεία θα έσπευδε άμεσα να εξαργυρώσει τη "δωροεπιταγή". Και να στείλει "κανονικά και με τον νόμο" το εκβιαστικό τελεσίγραφο της ντροπής στους 115 εργαζόμενους των οποίων έληγαν οι συμβάσεις. Καλώντας τους να αποδεχθούν να εργάζονται ως "σκλάβοι".

Αυτό που ενδεχομένως υποτίμησε (γιατί φαντάζει δύσκολο να μην το γνώριζε) ήταν η απόρριψη του αντίστοιχου αιτήματος της εταιρείας δύο φορές: η πρώτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και η δεύτερη από τον προκάτοχό του, τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μάλλον σκέφτηκε να μην "μπλέξει"...

Μία εβδομάδα τώρα ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί να δραπετεύσει από την πραγματικότητα, να αποποιηθεί κάθε ευθύνης, σπαταλάει καθημερινά πολλές ώρες επιχειρηματολογώντας για τις καλές του προθέσεις, για τη θωράκιση(!) των συνδικαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων των freelancer αυτοαπασχολούμενων.

Και προσπαθεί να βγάλει όλο τον κόσμο τρελό. Τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους (όσους ελάχιστους ασχολούνται με το θέμα), όλη την αντιπολίτευση, και βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τον υπουργό Εργασίας (και κάθε υπουργό αυτής της κυβέρνησης), κατασκευάζει "fake news".

Αυτό που σίγουρα δεν υπολόγισε o υπουργός Εργασίας είναι αυτό που έζησαν χθες η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας: το "κόκκινο" ποτάμι των εργαζόμενων με τα μηχανάκια, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα που πλημμύρισαν χθες τους δρόμους.

Τώρα λοιπόν που οι αόρατοι εργαζόμενοι έγιναν ορατοί ακόμα και στον ίδιο, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει μόνο μία δυνατότητα. Να αποδεχθεί την ήττα του υιοθετώντας τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας. Συμβάλλοντας, έστω και έτσι, και ο ίδιος στο να θεωρούνται οριστικά και αμετάκλητα οι διανομείς κανονικοί εργαζόμενοι, διατηρώντας όλα τα δικαιώματά τους.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)