to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 01.11.2013

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Κόκκινη κάρτα στην Coca Cola-Μποϊκοτάζ μέχρι τη νίκη

Καμπάνια μποϊκοτάζ των προιόντων της Coca Cola ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που στο πλευρό τους έχουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σωματεία και την τοπική κοινωνία.


  Η “κόκκινη κάρτα” στην Coca Cola βγαίνει έπειτα από 1 μήνα απεργιών και κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων 33 συναδέλφων τους του τομέα της διακίνησης προιόντων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, η επιχείρηση παρουσιάζει κερδοφορία εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περίπου 1.000 απολύσεις με πρόσχημα την κρίση.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρίας με κεντρικούς πυλώνες την παραχώρηση σε εργολάβους κλάδων της παραγωγής και της διακίνησης και την παράλληλη μεταφορά του αρχικού σταδίου παραγωγής των προιόντων στη Βουλαγαρία. Όπως μάλιστα αναφέρει η επιχείρηση στις γραπτές εξηγήσεις που έδωσε στους εργαζόμενους, η ανάληψη της διακίνησης των προιόντων από εργολάβους θα εξοικονομήσει στην επιχείρηση περίπου 1εκ ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι της Coca Cola έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην στάση των ΜΜΕ, καταγγέλοντας ότι έχει επιβληθεί μια άτυπη ομερτά, έπειτα από παρέμβαση της εταιρίας στα εμπορικά τμήματα των εκδοτικών συγκροτημάτων. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι η επικοινωνιακή τρομοκρατία είναι τέτοια που ακόμη και η δημοτική TV100 αρνήθηκε να προβάλει ανακοίνωση των εργαζομένων.

Έπειτα από 1 μήνα κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι προτίθενται να συνεχίσουν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μέχρι τηνν ανάκληση των απολύσεων, ενώ παράλληλα ξεκινούν την καμπάνια του μποικοτάζ των προιόντων. Η στήριξη της κοινωνίας όπως ανέφεραν είναι μεγάλη και οι πρώτες ζημιές στο τζίρο της επιχείρησης έχουν ήδη φανεί.

Κόκκινη κάρτα λοιπόν στην Coca Coca, που μπορεί να διαφημίζει ότι “Πρώτα ο άνθρωπος”, αλλά μάλλον ξεχνά δικούς της ανθρώπους.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΣΟ

Σε μήνυμά του το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας εκφράζει την ταξική του αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Coca-Cola» και χαιρετίζει την απεργία που διεξάγεται αποφασιστικά απέναντι στα αντεργατικά σχέδια της πολυεθνικής εταιρείας.

«Οι καπιταλιστικές και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις καθοδηγούμενες μονάχα από το κυνήγι εξασφάλισης του μεγαλύτερου πιθανού κέρδους επιλέγουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες πληρώνοντας χαμηλότερους μισθούς. Η εξαγωγή κεφαλαίου και των δραστηριοτήτων του είναι στα χέρια των μονοπωλίων ένα ισχυρό όπλο για να διευρύνουν τη δύναμή τους και τους τομείς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Είναι καθαρό ότι σε αυτές τις συνθήκες ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος της ταξικής αλληλεγγύης και του αγώνα μαζί με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα. Μόνο μέσα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τον ταξικό αγώνα μπορούν οι πολιτικές της τρόικας και των πολυεθνικών μονοπωλίων να αντιπαλευθούν και να δημιουργηθεί η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας» σημειώνει η ΠΣΟ.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)