to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 23.10.2012

Κοινωνία

«Kόκκινη κάρτα» σε χιλιάδες ηλικιωμένους

Εκτός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εκτιμάται ότι θα μείνουν φέτος δύο στους τρεις από τους ηλικιωμένους που εξυπηρετούνται από το εν λόγω πρόγραμμα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ


Εκτός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εκτιμάται ότι θα μείνουν φέτος δύο στους τρεις από τους ηλικιωμένους που εξυπηρετούνται από το εν λόγω πρόγραμμα.


Η κατάθεση των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα της «Κατ' οίκον βοήθειας» (έτσι όπως λέγεται αυτό που θα αντικαταστήσει το σημερινό) έχει ήδη αρχίσει. Οι αιτήσεις κατατίθενται πλέον στο ΙΚΑ, στο οποίο περιήλθε η ευθύνη εφαρμογής του νέου προγράμματος. Ωστόσο, οι όροι που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση είναι τόσο περιοριστικοί, που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Χίο, ενώ σήμερα εξυπηρετούνται 2.970 ηλικιωμένοι, μόνο οι... 46 από αυτούς θα εξυπηρετηθούν με τα νέα κριτήρια! Ανάλογες μελέτες διενεργούνται σε όλους τους νομούς από τους περίπου 3.500 εργαζομένους στο «Βοήθεια στο σπίτι», οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη Μαρτίου και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.

Οι δικαιούχοι


Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΙΚΑ, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715,65 ευρώ ετησίως. Επίσης, το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ, που ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65 ευρώ και το οικογενειακό στο διπλάσιο.


Σε επόμενο χρόνο που θα γνωστοποιηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Αντιπροτάσεις της ΚΕΔΕ


Διεύρυνση και ενίσχυση του προγράμματος ζητά με προτάσεις της η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκέων, Σίμος Δανιηλίδης. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να απασχολήσουν και τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.


Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει μείωση του ορίου ηλικίας των μη αναπήρων από τα 78, που είναι τα κριτήρια του προγράμματος, στα 65 έτη, η αύξηση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος από τις 7.700 ευρώ στα 12.000 ευρώ και σε περίπτωση ζεύγους ηλικιωμένων στις 20.000 ευρώ και η μείωση του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50%.


«Το πρόγραμμα αυτό είναι από τα πλέον καταξιωμένα στη συνείδηση της κοινωνίας, και ειδικότερα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας που απολαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον υψηλού επιπέδου, και η συνέχιση και η διεύρυνσή του είναι αναμφίβολα επιβεβλημένη», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ενωσης Προσωπικού Υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό με τους ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς και οφείλουμε οι δήμοι να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη και τις επιζητούν», τόνισε χαρακτηριστικά.


«Περιοριστικά κριτήρια»


«Η αλήθεια είναι ότι τα κριτήρια για ένταξη στο νέο πρόγραμμα είναι αρκετά περιοριστικά. Σήμερα, επισήμως, οι ωφελούμενοι στο ''Βοήθεια στο Σπίτι'' ανέρχονται σε 80.000, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται αρκετοί περισσότεροι», τονίζει στον «Α» η πρόεδρος των εργαζομένων στο πρόγραμμα για την Κεντρική Μακεδονία, Ζωή Ιωακειμίδου. «Οι δικές μας συμβάσεις», προσθέτει, «λήγουν στα τέλη Μαρτίου του 2013, ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, αν και λαμβάνουμε μέρος στις σχετικές συζητήσεις που οργανώνει το υπουργείο. Το θετικό είναι ότι καταγράφεται πλήρης ταύτιση απόψεων με τις θέσεις της Επιτροπής της ΚΕΔΕ».


Πηγή: Αγγελιοφόρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)