to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 31.10.2018

Κοινωνία

Κόκκινα γαρύφαλλα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί - Απουσίαζε η ΝΔ (βίντεο)

Κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών έγινε το πρωί της Τρίτης στην αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944 - Η Νέα Δημοκρατία έλαμψε και φέτος διά της απουσίας της


Κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών έγινε το πρωί της Τρίτης στην αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ανέφερε ότι εκπροσωπεί στην εκδήλωση τον πρόεδρο της Βουλής, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως "μεγάλη μέρα απολύτρωσης της Θεσσαλονίκης από την πανούκλα του ναζισμού" και υπογράμμισε: "ξεθάψαμε στην κυριολεξία αυτή την λαμπρή μέρα από τα αζήτητα της ιστορίας". Αναφέρθηκε, άλλωστε, στην απειλή του ναζισμού και πρόσθεσε: "όποιος αγνοεί την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έκανε λόγο για αποκατάσταση μιας ιστορικής αλήθειας και τόνισε: "στην Ελλάδα έχουμε ένα περίεργο χαρακτηριστικό ότι γιορτάζουμε πάντα την έναρξη του πολέμου και δεν γιορτάζουμε τη λήξη του".

«Γαλάζια» απουσία για ακόμα μία φορά

Στη εκδήλωση τιμής και μνήμης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές Τρ. Μηταφιδης, Ι. Αμανατίδης, Τ. Κουράκης, Κ. Ζουράρις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης Κ. Γούλα, Άννα Αγγελίδου, Ν. Φωτίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αν. Τελίδης, Ρ. Καλφακάκου, Κ. Ζέρβας, το στέλεχος του Ποταμιού Ν. Νυφούδης, οι πρόξενοι Κύπρου και ΗΠΑ και απλοί πολίτες.

Ως εκ τούτου, όπως σχολιάζει και η «Αυγή» στο σχετικό ρεπορτάζ, η ΝΔ έλαμψε και φέτος διά της απουσίας της από τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 30ής Οκτωβρίου 1944 και αυτό εξηγεί και το γιατί το σημαντικό αυτό γεγονός για την πόλη και τη χώρα εξοβελίστηκε από την επίσημη Ιστορία της με την ελπίδα να παραγραφεί και από τη συλλογική μνήμη. 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, με την εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και την ομιλία του κοσμήτορά της Δημήτρη Μαυροσκούφη για το πανεπιστήμιο στα χρόνια της Κατοχής και την «αντίσταση φοιτητών και καθηγητών». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση που διοργάνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, το ΥΜΑ-Θ, τόσο η Κατερίνα Νοτοπούλου όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισαν την ανάγκη να αξιοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί ο ιστορικός πλούτος από το αρχειακό υλικό του ΥΜΑ-Θ.

Ανακοίνωση για την «αγνοημένη» επέτειο εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αναφέροντας τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συμμετέχει στους εορτασμούς για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στις 30 Οκτωβρίου 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους ξένους κατακτητές και τον φασισμό. Επί χρόνια όμως η πραγματικότητα είχε αντικατασταθεί από το μύθευμα περί απελευθέρωσης της πόλης από τους Άγγλους. Μόνον που οι πρώτοι Άγγλοι στρατιώτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 15 μέρες περίπου μετά τη θριαμβευτική είσοδο στην πόλη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ.

Η ‘αγνοημένη’ αυτή επέτειος γιορτάζεται επίσημα πλέον εδώ και τρία χρόνια αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια η οποία κρυβόταν επιμελώς και για ευνόητους λόγους εδώ και δεκαετίες.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως η απελευθέρωση δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση καθώς την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων ακολούθησαν σκληρές μάχες τμημάτων του ΕΛΑΣ (με πολλούς νεκρούς και τραυματίες) εναντίον δωσιλογικών ομάδων οι οποίες κάλυπταν την υποχώρηση των ναζιστών. Μεγάλης σημασίας ήταν και οι μάχες που δόθηκαν για να προστατευτούν βασικές υποδομές της πόλης όπως το υδραγωγείο στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, η Ηλεκτρική Εταιρία (ΔΕΗ) επί της Αγίου Δημητρίου και οι Μύλοι Αλατίνη και οι αποθήκες.

Θεωρούμε πως τέτοιες επέτειοι οι οποίες θυμίζουν τους αγώνες που δόθηκαν εναντίον του φασισμού και του ναζισμού αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στις μέρες μας. Η ιστορική μνήμη μαζί με τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν το αντίδοτο στο τέρας που σηκώνει ξανά το κεφάλι στην χώρα μας, την Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Παράλληλα πιστεύουμε πως πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Κι αυτό θα γίνει όταν ικανοποιηθούν οι ελληνικές απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα όσα υπέστη η χώρα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής.»

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, thessnews.gr, 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)