to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοιτάζουν το Πάσχα, αδιαφορούν για το παρόν

Άρση των περισσότερων περιορισμών μέσα στον Μάρτιο για ένα «κανονικό Πάσχα» προανήγγειλε ο Πλεύρης


Με το βλέμμα στραμμένο στα τέλη Απριλίου και στις διακοπές του Πάσχα είναι η κυβέρνηση, αδιαφορώντας πλήρως για τους υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες που παρουσιάζει η πανδημία στην παρούσα φάση. Αυτό έκανε για ακόμα μία φορά σαφές ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο capital.gr (1/3/22), επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες θα πλησιάζουμε συνεχώς την κανονικότητα.

Επανέλαβε δε την πρόθεση της κυβέρνησης για άρση των περισσότερων μέτρων μέσα στον Μάρτιο, για να πάμε «σε ένα κανονικό Πάσχα και καλοκαίρι», τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το φθινόπωρο μοιάζει άγνωστο και δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία.

Η ευθύνη στους πολίτες για τη θνητότητα

Απαντώντας για την υψηλή θνητότητα, ο υπουργός Υγείας ερμηνεύει τους δεκάδες ημερήσιους θανάτους ως αποτέλεσμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού. Παρέλειψε, όμως, να σχολιάσει τις ευθύνες της κυβέρνησης στο κομμάτι της ενίσχυσης του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν.  Άρα «πληρώσαμε ότι καλύψαμε τον πληθυσμό πιο αργά συγκριτικά με άλλες χώρες», υποστήριξε, επομένως φταίνε οι πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν.  Όμως ακόμα και το γεγονός ότι ανέβηκε το ποσοστό εμβολιασμού οφείλεται στις… πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα… υπερκαταγράφουμε τους θανάτους από κορωνοϊό. «Οποιοδήποτε περιστατικό είχε και αιτία Covid, ακόμη κι αν ο θάνατος προήλθε από άλλη αιτία, το καταγράφουμε» επισήμανε, ανοίγοντας εκ νέου μια συζήτηση που δίνει πρόσφορο έδαφος σε θεωρίες συνωμοσίας.

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα νοσοκομεία

Παράλληλα, ο Θ. Πλεύρης εξέφρασε την κυβερνητική πρόθεση για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, καθώς ανέφερε ότι «θέλουμε σιγά-σιγά τα νοσοκομεία να γίνονται Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου». Με πρόφαση την καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τον νέο χάρτη του ΕΣΥ, ο οποίος επιφυλάσσει τη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος, αλλά και τη μετακύλιση του κόστους στους πολίτες. Με λίγα λόγια, όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δεν θα έχει και την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εκτός ΕΣΥ σε έναν μήνα οι ανεμβολίαστοι

Όσον αφορά τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ο Θ. Πλεύρης σημείωσε ότι δύο πράγματα μπορούν να γίνουν. Το πρώτο είναι η εισήγηση του ίδιου του υπουργού, δηλαδή να γίνει τυπικό προσόν ο εμβολιασμός για να υπηρετεί κάποιος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα και εκτός πανδημίας. «Εάν τεθεί ως τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, προφανώς στις 31 Μαρτίου, που λήγει η αναστολή τους, θα κληθούν να επιλέξουν» υπογράμμισε.


Το δεύτερο είναι να μην γίνει ο εμβολιασμός τυπικό προσόν και να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι μετά το τέλος της πανδημίας. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως δεν θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ την 1η Απριλίου. «Ή θα τεθούν εκτός συστήματος Υγείας, ή θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι κάπου να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει πανδημία κορωνοϊού» διευκρίνισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)