to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 18.12.2021

Ρένα Δούρου

πηγή: Tvxs.gr

Κοινωνία

Κοιτάζοντας το ώτο κιού

Η ακρίβεια μπορεί για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να είναι μια λέξη. Ή μια απειλή για την εξουσία του κ. Μητσοτάκη. Μια αιτία υποχώρησης στις δημοσκοπήσεις. Μια ένδειξη της παροδικής, όπως επαναλαμβάνουν διαρκώς, κρίσης πληθωρισμού. Κάτι τέλος πάντων που το αντιμετωπίζουν όπως πάντα με τόνους επικοινωνίας και ποτέ ουσίας – όπως άλλωστε και την πανδημία...


Όμως για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η ακρίβεια από τα είδη πρώτης ανάγκης, από το ψωμί, το κρέας, τα μακαρόνια, το λάδι, τα φρούτα, τα λαχανικά ως τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου που έχουν εκτοξευθεί, δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου.

Δεν είναι μια πολιτικό-επικοινωνιακή εξίσωση που πρέπει να επιλυθεί με όρους δημοσκοπήσεων, χωρίς να πληγεί η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη. Είναι η ανελέητη καθημερινότητα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ακόμη και στις λεγόμενες “πλούσιες” συνοικίες.

Οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί των πόλεων, δύσκολα κρύβουν μια πραγματικότητα που μόνο εορταστική δεν είναι. Στα διαμερίσματα η θέρμανση κοντεύει να γίνει πολυτέλεια, η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ειδική αποστολή, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί σταυρόλεξα για πολύ δυνατούς λύτες.

Τη ραγδαία φτωχοποίηση των πολιτών επιτείνει ο κυβερνητικός εμπαιγμός. Η επιτελική κυβέρνηση όχι μόνο δεν στέκεται στο πλευρό των πολλών που βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει την τρίτη κιόλας εβδομάδα από την καταβολή του (πενιχρού συνήθως) μισθού, αλλά τους κοροϊδεύει.

Πότε με τις υποσχέσεις Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για στήριξη απέναντι στην αύξηση του ρεύματος – στήριξη με ψίχουλα αφού η ΔΕΗ, που η κυβέρνηση ξεπούλησε αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο, πλέον, αντί να προστατεύει τους πολίτες, προστατεύει τα γαλάζια γκόλντεν μπόις.

Πότε με τις απίστευτες αναλύσεις του υπουργού Ανάπτυξης, που, όπως έκανε το πρωί της Κυριακής, χρησιμοποιεί σουρεαλιστικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η ακρίβεια στην αγορά... εξαφανίζεται από τα προϊόντα, αν από αυτά αφαιρεθεί το κόστος ενέργειας!

Όμως η ακρίβεια δεν είναι “τηλεοπτική” όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος. Δεν είναι παροδική. Δεν είναι εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι η καθημερινότητα που ζουν εκείνοι που ο κ. Μητσοτάκης αποκαλεί εμφατικά στα τηλεοπτικά διαγγέλματά του “συμπολίτες μου”, κοιτάζοντας κατάματα το ώτο κιού.

Οι “συμπολίτες του”, οι εργαζόμενοι – φτωχοί, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι συνταξιούχοι, που όταν γίνονται ενοχλητικοί για τους στόχους του, απλά αγνοούνται. Άλλωστε και για την ακρίβεια φταίει ο Τσίπρας. Γνωστά πράγματα.

ΥΓ: Και βέβαια αν η κυβέρνηση ήθελε, μπορούσε να προστατεύσει τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας. Κρίσιμο ρόλο μπορεί να παίξει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως έκανε η Δύναμη Ζωής στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με το πρόγραμμα “Ρεύμα για όλους”, με τα κουπόνια των Λαϊκών Αγορών για τις ευάλωτες ομάδες, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, κα. Πολιτικές που σήμερα, όχι τυχαία, έχει ακυρώσει η σημερινή, ομογάλακτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη Διοίκηση Πατούλη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)