to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοίτα ποιος μιλάει!

Υπο κατάληψη από χθες τα γραφεία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας - Αντιδρά η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ στην αντικατάσταση του διευθυντή του "αμαρτωλού" Ταμείου Αλληλοβοήθειας από την υπουργό Πολιτισμού


Υπό κατάληψη βρίσκονται από χθες το πρωί τα γραφεία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, στην οδό Τροίας, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ, και για την ακρίβεια από την πλειοψηφία της διοίκησής της, η οποία πρόσκειται στην πάλαι ποτέ ΠΑΣΚΕ νυν ΔΗΣΥΠ, με αφορμή την απομάκρυνση του επί 15ετίας διευθυντή του ταμείου Γιώργου Βλαντή και την αντικατάστασή του με την Ντιάνα Μέγγενη, ο διορισμός της οποίας δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ στις 26 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η Ντ. Μέγγενη είναι μόνιμη υπάλληλος με Α΄ Βαθμό του κλάδου Π.Ε. Διοικητικού - Οικονομικού του ΥΠΠΟΑ, προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

Ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς

Στην κατάληψη προχώρησε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί απόφαση από το Γενικό Συμβούλιό της και χωρίς τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον των άλλων παρατάξεων, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την απόφαση της κατάληψης. Για σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας καλεί σε συγκέντρωση στα κατειλημμένα γραφεία του ΤΑΥ ΥΠΠΟ στις 9 το πρωί. Σήμερα, ωστόσο, αναμένεται να εγκατασταθεί η νέα διευθύντρια του ταμείου και να συγκαλέσει Δ.Σ. προκειμένου να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, η μισθοδοσία των υπαλλήλων και η τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις.

Πληροφορούμενη τον διορισμό της Ντιάνας Μέγγενη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, σε μια ανακοίνωση με σαφείς υπαινιγμούς για την υπουργό Πολιτισμού, που εξέδωσε τη Δευτέρα, δηλώνει την «αγανάκτησή» της για την «πλήρη αθέτηση της συμφωνίας που είχε πραγματοποιήσει με την υπουργό σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας», κάνοντας λόγο για «καρατόμηση» του Γ. Βλαντή «με μονομερή απόφαση πολιτικής δίωξης».

"Αμαρτωλό" ταμείο

Ουσιαστικά, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, μετά τη διαρροή στοιχείων από το προσωρινό πόρισμα του οικονομικού ελέγχου που πραγματοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, σύμφωνα με τα οποία εντοπίζονται αυθαίρετες και παράτυπες διαδρομές κονδυλίων έως το 2016, αλλά και την αποκάλυψη της έκθεσης του Νίκου Κωνσταντόπουλου, που είχε παραγγείλει η πρώην διοίκηση του ΤΑΥ ΥΠΠΟ και η οποία την «αποκαθάρει» από κάθε μορφής ατασθαλίες, αντιδρά έντονα στην εκπεφρασμένη κυβερνητική βούληση για κάθαρση, διαφάνεια και εξυγίανση του «αμαρτωλού» ταμείου, στο οποίο, από την επανίδρυσή του το 2002 επί υπουργείας Ευάγγελου Βενιζέλου, εισέρρεε δημόσιο χρήμα υπό τη μορφή ποσοστού από τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και με έκτακτες επιχορηγήσεις. Αρχικά, στα ταμεία του ΤΑΥ ΥΠΠΟ ως τακτική επιχορήγηση έμπαινε το 1% από τις εισπράξεις του ΤΑΠ, στη συνέχεια το 2009, επί υπουργείας Αντώνη Σαμαρά, το ποσοστό αυξήθηκε στο 3,5%, για να μειωθεί στο 2,5% το 2014, επί υπουργείας Κώστα Τασούλα. Η μόνη κοινωφελής δραστηριότητα του ΤΑΥ ΥΠΠΟ από την τακτική επιχορήγηση από το ΤΑΠ είναι η λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, ενώ από τις επιπρόσθετες έκτακτες επιχορηγήσεις πληρώνονται οι κατασκηνώσεις των παιδιών των υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια.

Φωτογραφική ρύθμιση

Με αυτή την «αμαρτωλή» περίοδο του ΤΑΥ ΥΠΠΟ συνδέεται η θητεία του Γιώργου Βλαντή ως διευθυντή του ταμείου, του μοναδικού διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος διορίστηκε προ 15ετίας και η θητεία του ανανεώθηκε επί υπουργείας Γερουλάνου με φωτογραφική ρύθμιση, που προέβλεπε ως μοναδικό προσόν για τη θέση 20ετή προϋπηρεσία στο Δημόσιο ή 10ετή συνεχόμενη στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Αυτή εξάλλου η περίοδος ελέγχεται και δικαστικά μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πετάει την μπάλα στην εξέδρα

Η απομάκρυνση του Γ. Βλαντή εκκρεμούσε μετά την αλλαγή του Δ.Σ. του ταμείου τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο δεν άρεσε στη συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη, που αποτελεί την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, η οποία, επιχειρώντας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσα από τον διορισμό κομματικών εκγαθέτων (όπως οι ίδιοι ομολόγησαν) να αλώσει μια κατάκτηση των εργαζομένων», ενώ καταφεύγει στην απειλή απολύσεων, καθώς, όπως σημειώνει, κηρύσσει «'ανεπιθύμητους', αυτούς που λειτουργούν ως κομματικά ενεργούμενα, γιατί απροκάλυπτα οι εντολείς τους μιλούν για εκκαθάριση, που σημαίνει κλείσιμο και απολύσεις των εργαζομένων». Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την κατάργηση του ποσοστού επί των εσόδων του ΤΑΠ για την επιχορήγηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, την πλήρη αναθεώρηση της μορφής και της λειτουργίας του ταμείου καθώς και τη μεταφορά της λειτουργίας του παιδικού σταθμού με ταυτόχρονη απορρόφηση των εργαζομένων του στο ΥΠΠΟ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε

Επιπλέον, έντονη είναι και η αντίδραση του νέου προέδρου του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Θανάση Στεργίου, ο οποίος αντικατέστησε τον επί 15ετία πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. και επιπλέον πρώην πρόεδρο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γιάννη Τσακοπιάκο, και με ανακοίνωση που ανάρτησε χθες στο Διαδίκτυο δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε και ότι οι εποχές που έπρεπε να είναι ‘καλά παιδιά’ για να μη χάσουν τη δουλειά τους και να ψηφίζουν στα συνδικάτα τους εκλεκτούς του αμαρτωλού συστήματος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί». Άλλωστε, όπως μας λέει ο Θ. Στεργίου, «η πρώτη δέσμευση του νέου Δ.Σ. είναι ότι δεν θα πειραχτεί κανένας εργαζόμενος».

Υπό αυτά τα δεδομένα, επείγει από πλευράς υπουργού Πολιτισμού η μεταφορά του παιδικού σταθμού και των εργαζομένων του στο υπουργείο, όπως ορίζει το νέο οργανόγραμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)