to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοίτα ποιος μιλάει

Η Έφη Αχτσιογλου είπε κάτι απλό και κάτι το οποίο ήδη διαπιστώνεται


Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έπιασαν στο στόμα τους την  Έφη Αχτσιόγλου για να διαστρέψουν τον νόημα των όσων είπε σε κομματική διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν θόρυβο, καθώς η επικαιρότητα δεν προσφέρεται για προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων.

Αν παρακάμψει κάνεις τη φτηνιάρικη, κουτοπόνηρη, «κίτρινη» παρουσίαση και παραμόρφωση του θέματος ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για την πανδημία και ότι την εκμεταλλεύεται για κομματικό όφελος, η  Έφη Αχτσιογλου είπε κάτι απλό και κάτι το οποίο ήδη διαπιστώνεται. Ότι δίνεται σήμερα η ευκαιρία στην Αριστερά να μιλήσει για την ανάγκη και τη σημασία κοινωνικών αγαθών, όπως η δημόσια Υγεία, αλλά και τη γενικότερη αντίληψη της κοινωνίας για τον ρόλο του κράτους και της αγοράς.

Η πανδημία είναι μια ατέλειωτη σειρά τραγικών παραδειγμάτων και υπομνήσεις για το γιατί δεν μπορείς να αναθέτεις θέματα ζωής και θανάτου στην αγορά, διότι δουλειά της αγοράς είναι το κέρδος και όχι οι ζωές των ανθρώπων. Κρίνοντας από την εμπειρία τους και τις βίαιες ωριμάνσεις που παράγει η πανδημία, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τείνουν ευήκοο ους στις ιδέες της Αριστεράς, όπως βλέπουμε αναπάντεχα να συμβαίνει στις ΗΠΑ.  Ή ακόμα και στην αρτηριοσκληρωτική Ευρώπη, που όμως έκανε το μεγάλο βήμα να εκδώσει αμοιβαιοποιημένο χρέος.

Από εκεί και πέρα, το να χρησιμοποιεί κανείς τις φράσεις «η κρίση ως ευκαιρία» και «η πανδημία ως ευκαιρία» θα μπορούσε πιθανόν να το σχολιάσει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία όλο αυτό το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει κάνει ακριβώς αυτό. Εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, τα lockdown και την έκτακτη θεσμική δυνατότητα της νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για να προωθήσει το σύνολο της ατζέντας της. Σε άλλες περιπτώσεις αυτό γινόταν και γίνεται στα κλεφτά και σε άλλες περιπτώσεις γίνεται με τρόπο που να μην αφήνει καμία αμφιβολία για τη μεθόδευση. Με τρανό παράδειγμα τους νόμους για τα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Συνεπώς το σχήμα «η κρίση ως ευκαιρία» αξιολογείται κάθε φορά με την απάντηση του ερωτήματος: «Ευκαιρία για ποιον και για ποιο πράγμα;».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)