to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 13.02.2014

Διεθνή

«Κοινωνικό τσουνάμι» από την πολιτική της τρόικας «βλέπει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Τερατώδη» ήταν τα μέχρι σήμερα λάθη που έκανε η Τρόικα εις βάρος των τεσσάρων μνημονιακών χωρών τα οποία κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό τους, διαπιστώνει ο Αλεχάνδρο Τσέρκας, εισηγητής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τις επιπτώσεις των μνημονίων


Ο ίδιος  χαρακτηρίζει «χασάπηδες» τους εκπροσώπους των δανειστών και «δικέφαλο τέρας» την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Πρόκειται για την έκθεση που εξετάζει τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας η οποία εγκρίθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται να εγκριθεί και από την ολομέλεια, πλέον, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου το Μάρτιο. Παράλληλα, ακολουθεί το δρόμο της και η άλλη έκθεση της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της Τρόικας και την  ουσία του οικονομικού περιεχομένου των Μνημονίων που εξετάζεται από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Οδυνηρές οι επιπτώσεις των μνημονίων για τον ευρωπαϊκό Νότο

Η σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, είναι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εισηγητής της έκθεσης και ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλεχάνδρο Σέρκας έκανε λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι» που προκάλεσε η πολιτική της τρόικας στις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής κατηγόρησε την τρόικα, αλλά και το Eurogroup ότι περιφρόνησαν την κοινωνική διάσταση της πολιτικής που εφάρμοσαν, «ωσάν η Ευρώπη να ήταν ένα κλαμπ πιστωτών».

Συγκεκριμένα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πολιτική της τρόικας οδήγησε στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, η οποία το 2012 ξεπέρασε το 50% στην Ελλάδα, το 30% στην Πορτογαλία και το 26,5% στην Κύπρο. Επισημαίνει επίσης την «αλλοίωση» βασικών προτύπων εργασίας και τη σημαντική μείωση του κατώτατου μισθού, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου συρρικνώθηκε κατά 22%.

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, ότι στις χώρες του μνημονίου προέκυψαν νέες μορφές φτώχειας που πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, πχ η αδυναμία μιας μερίδας του πληθυσμού να πληρώσει τις υποθήκες και τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι έγιναν μεγάλα λάθη όσον αφορά τον εργασιακό τομέα και το συνταξιοδοτικό.

Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν το γεγονός ότι στον σχεδιασμό των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ζητήθηκε η γνώμη των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, ενώ παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, με αποτέλεσμα το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας να κρίνει αντισυνταγματικά ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν.

 

Χασάπης η τρόικα

«Η τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος», σχολίασε ο εισηγητής της έκθεσης Αλ. Σέρκας.

Η έκθεση καλεί τα κράτη-μέλη και την Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίου και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.

Ο Αλ Σέρκας χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα 6 δισ. ευρώ που παρέχει το ταμείο εγγύησης για τους νέους και υποστήριξε ότι το ποσό αυτό πρέπει να αυξηθεί στα 20 δισ. ευρώ.

Η έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ με 27 ψήφους υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Στρασβούργο(πηγή: ΑΜΠΕ).

 

Το σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες

«Τερατώδη» ήταν τα μέχρι σήμερα λάθη που έκανε η Τρόικα εις βάρος των τεσσάρων μνημονιακών χωρών τα οποία κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό τους,  διαπιστώνει ο Αλεχάνδρο Τσέρκας  ,εισηγητής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τις επιπτώσεις των μνημονίων.

 Ο ίδιος  χαρακτηρίζει «χασάπηδες» τους εκπροσώπους των δανειστών και «δικέφαλο τέρας» την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Πρόκειται για την έκθεση που εξετάζει τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας η οποία εγκρίθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται να εγκριθεί και από την ολομέλεια ,πλέον, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου το Μάρτιο. Παράλληλα, ακολουθεί το δρόμο της και η άλλη έκθεση της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της Τρόικας και την  ουσία του οικονομικού περιεχομένου των Μνημονίων που εξετάζεται από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Τσέρκας χρησιμοποίησε ,στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της Τρόικας βάλλοντας ευθέως και εναντίον του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν . Ο κ. Τσέρκας κατηγόρησε τον κ.Ρεν ότι επέβαλε μια, πρωτοφανή σε σφοδρότητα, λιτότητα, με στόχο την γρηγορότερη δυνατή  δημοσιονομική προσαρμογή  και ,παράλληλα, κατηγόρησε το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την διάλυση του κοινωνικού ιστού των μνημονιακών χωρών μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Και οι δυο πλευρές, τόνισε, έκαναν τερατώδη λάθη με τα μέτρα που επέβαλαν ,χωρίς καμία διαβούλευση με τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα, με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων.

 Για τον κ. Τσέρκας η Κομισιόν και ο ΔΝΤ που μοιάζουν με δικέφαλο τέρας, «ήλθαν και άλλαξαν τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν τίποτε γι αυτές τις τέσσερις χώρες. Έτσι,  έδειξαν ότι δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους, που μοιάζει περισσότερο με δουλειά χειρουργού ο οποίος έχει γνώσεις ανατομίας και ξέρει που θα βάλλει το νυστέρι του, ενώ αυτοί συμπεριφέρθηκαν σαν χασάπηδες γιατί έριξαν κυριολεκτικά στο ψαχνό». Ο ίδιος  είπε με έμφαση ότι η Τρόικα ,με τον τρόπο που έδρασε  αγνόησε, σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικτικά, τα Συντάγματα αυτών των χωρών και δεν άφησε κανένα περιθώριο στις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους πολίτες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φτωχών  να αυξηθεί κατακόρυφα και οι φτωχοί, πριν από την κρίση, να γίνουν ακόμη  φτωχότεροι».

Μας λένε, συνέχισε ο κ.Τσέρκας, ότι η Ιρλανδία έχει πετύχει θεαματικά αποτελέσματα χάρη στο Μνημόνιο, όμως θα έπρεπε να πάνε να ρωτήσουν τους πολίτες αυτής της χώρας τι σκέπτονται ύστερα από  την αναγκαστική θυσία μιας ολόκληρης γενιάς. Στον δημοσιονομικό τομέα τα αποτελέσματα μπορεί να είναι συζητήσιμα ,στον κοινωνικό, όμως, έφεραν μια ιστορική καταστροφή.

 Ο κ. Τσέρκας υπογράμμισε ότι «πρέπει εδώ και τώρα», να πάρουν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών. Λεφτά υπάρχουν, συνέχισε, άλλωστε ,πως βρήκαν τα 700 δις. ευρώ για να σώσουν τις τράπεζες τους?? Αναρωτήθηκε ο ίδιος.

 Ο κ.Τσέρκας κατηγορεί ,στη έκθεση του, την Τρόικα :::1/για την θεαματική απώλεια θέσεων εργασίας, 2/για τα μαζικά λουκέτα  στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης(μείωση μισθών-ημερομισθίων) με συνέπεια τη μείωση της ζήτησης,3/ για την αύξηση της φτώχειας και4/ για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ο ίδιος κατηγόρησε το Eurogroup για συστηματική παραβίαση της Συνθήκης και ιδιαίτερα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και επιπλέον ,επειδή αγνόησε  τις συστάσεις τόσο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ) όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ.Τσέρκας ανέφερε ότι η Επιτροπή του Ευρ. Κοινοβουλίου έλαβε χιλιάδες επιστολές –πολιτών και οργανώσεων των Μνημονιακών χωρών που κατηγορούν της Ευρ. Ένωση ότι αγνόησε τους πολίτες της. Η εμπιστοσύνη έχει κλονισθεί, είπε και αυτό είναι δραματικό για όλους. Τέλος, ο ίδιος κάλεσε την Κοινότητα να αυξήσει τους πόρους για τη στήριξη των νέων υπογραμμίζοντας ότι τα 6 δις. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τα επτά επόμενα χρόνια (2014-2020), είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα 20 δις. ευρώ που ,πραγματικά, χρειάζονται.

Η ΕΚΘΕΣΗ

 Σύμφωνα με την έκθεση του κ.Τσέρκας, που εγκρίθηκε χθες οι περικοπές στην υγεία και στις συντάξεις που επιβλήθηκαν από τα Μνημόνια στην Ελλάδα και τις άλλες μνημονιακές χώρες, παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ένωσης και ιδιαίτερα τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.

Η έκθεση θεωρεί  ότι τα θεσμικά  όργανα της Ε. Ένωσης(Κομισιόν, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup) είναι απολύτως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής(λιτότητα) και για τις  αρνητικές κοινωνικές τους επιπτώσεις. Παράλληλα, επικρίνει το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα σχεδιάστηκαν ,αποφασίστηκαν και εφαρμόσθηκαν χωρίς καμία  εκτίμηση των αρνητικών συνεπειών τους, με τη σύνταξη μελετών αντικτύπου η και με το συντονισμό διαβούλευσης με τα άλλα ευρωπαικά θεσμικά όργανα όπως είναι το Ευ. Κοινοβούλιο.

 Η έκθεση χαρακτηρίζει  την κατάσταση στον  τομέα της ανεργίας των νέων ,σε ποσοστά άνω του 50% στην Ελλάδα και άνω του 30% στην Ιρλανδία και Πορτογαλία, ως «απελπιστική».

Τη τελευταία τετραετία έχουν χαθεί, στις τέσσερις μνημονιακές χώρες, 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αριθμό που αντιστοιχεί στο 15%  των υφισταμένων θέσεων εργασίας.

 Στην έκθεση εκφράζεται η λύπη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου διότι, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ,τα μνημονιακά προγράμματα περιελάμβαναν σειρά λεπτομερών όρων σχετικών με τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας με την αντίστοιχη περικοπή των δαπανών γι αυτά, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 168 παρ.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας απαγορεύει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση  στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας επειδή αυτές συνιστούν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 12 του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη του 1961 και του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου του, περικοπές που δε μπορούν να νομιμοποιηθούν  με την προβολή ότι αυτές αποφασίσθηκαν για την εκπλήρωση απαιτήσεων άλλων νομικών υποχρεώσεων τη χώρας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

 Η έκθεση κάνει μια σειρά συστάσεων ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες, πριν από την οριστική έγκριση της από την ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου.

Μεταξύ αυτών, +καλεί την Κομισιόν να εκπονήσει λεπτομερή μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στις τέσσερις χώρες, για να υπολογισθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζημιά στα συστήματα κοινωνικής προστασίας λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη καταπολέμησης τη φτώχειας και τη  διατήρηση του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου και την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις.+ Καλεί, ακόμη ,την Κομισιόν να ζητήσει από τον Διεθνή Οργάνωση Εργασίας(ΔΟΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης να συντάξουν εκθέσεις για τα πιθανά διορθωτικά μέτρα και κίνητρα για την διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης  της Κομισιόν και του Eurogroup και της ΕΚΤ στις διατάξεις του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη και του σχετικού Πρωτοκόλλου του. Τέλος, καλεί την Ε. Ένωση να στηρίξει και με πόρους,  όπου αυτό απαιτείται, την αποκατάσταση των προτύπων κοινωνικής προστασίας και την προσπάθεια μείωσης της φτώχειας καθώς και την επανέναρξη λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου μέσω ενός σχεδίου κοινωνικής ανάκαμψης με την παράλληλη απόφαση του Eurogroup για σταδιακή κατάργηση των έκτακτων μέτρων λιτότητας που έχει μέχρι σήμερα αποφασίσει. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)