to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 04.04.2013

Κοινωνία

Κοινωνικό Ιατρείο στα Εξάρχεια

Της Αφροδίτης Τζιαντζή - Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών


Στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, εθελοντές γιατροί, υγειονομικοί και πολίτες προσφέρουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φάρμακα σε άνεργους και ανασφάλιστους, Ελληνες και ξένους, δωρεάν 

Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας ώς το τέλος της χρονιάς. Οσο καλπάζει η εξαθλίωση τόσο πιο απαραίτητες γίνονται οι δομές αλληλεγγύης που πολλαπλασιάζονται σε γειτονιές και πόλεις. Παράλληλα, όμως, τόσο πιο φανερό γίνεται ότι η αλληλεγγύη από μόνη της δεν αρκεί, αλλά ούτε και θέλει να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» της κατάρρευσης του κράτους πρόνοιας. Το πρώτο που ακούς από όσους συμμετέχουν σε δομές αλληλεγγύης είναι ότι δεν κάνουν φιλανθρωπία, ότι θα προτιμούσαν να είναι αχρείαστοι και ότι παράλληλα παλεύουν για δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες – υγείας, παιδείας, πολιτισμού.

Στο κέντρο της πόλης 

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το νεοσύστατο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) Αθήνας, που λειτουργεί εδώ και δύο μήνες στο κέντρο της πόλης, Κάνιγγος 33 και Στουρνάρη. Στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, εθελοντές γιατροί, υγειονομικοί και πολίτες προσφέρουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φάρμακα σε άνεργους και ανασφάλιστους, Ελληνες και ξένους, δωρεάν και σε καθημερινή βάση. Εκτός από τακτικό τμήμα γενικής ιατρικής, διαθέτει νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, γυναικολογικό τμήμα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και εξοπλισμένο οδοντιατρείο.

«Εμείς δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις κρατικές δομές. Τα κοινωνικά ιατρεία λειτουργούν εξ ανάγκης, για να καλύψουν κάποια από τα επείγοντα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Κανονικά πρέπει κάποια στιγμή να κλείσουν», μας λέει ο Γιάννης Tρουλινός, που στον ελεύθερο χρόνο του βοηθάει στη γραμματεία. «Ομως για να γίνει αυτό πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. Εχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα που, αν το αντιμετωπίσουμε ριζικά, αυτές οι δομές θα είναι άχρηστες».

Η Αθηνά και ο Κώστας είναι ένα νέο ζευγάρι γιατρών και περιμένουν σύντομα το παιδί τους. Τα απογεύματά τους τα αφιερώνουν στο κοινωνικό ιατρείο. Πώς κρίνουν ρατσιστικές πρωτοβουλίες όπως οι «Γιατροί με Σύνορα»; «Αυτό δεν είναι ιατρική, ούτε αλληλεγγύη. Γιατρός είσαι για όλους. Οχι μόνο για Ελληνες», μας λέει η Αθηνά. Μία από τους 15 γιατρούς του κοινωνικού ιατρείου είναι η Χάρις Ματσούκα, αιματολόγος στο Γ.Ν. «Αλεξάνδρα»: “Η προσφορά μας στα κοινωνικά ιατρεία είναι πρώτης προτεραιότητας, γιατί με τις αλλαγές-σοκ που έγιναν στον χώρο της υγείας, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτή τη στιγμή, Ελλήνων και ξένων, δεν έχουν πια πρόσβαση. Ως και 30% των Ελλήνων δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, σε επαγγέλματα που δεν το φανταζόσουν. Μηχανικοί που δεν έχουν πληρώσει το ΤΣΜΕΔΕ, επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ».

Και σε νοσοκομεία

Οσοι χρειάζονται επιπλέον φροντίδα παραπέμπονται σε νοσοκομεία που δέχονται ανασφάλιστους, όπως το «Ελπίς», το «Σισμανόγλειο», το «Αμαλία Φλέμιγκ», η κλινική Παπαδημητρίου, η κλινική Πόνου του Νοσοκομείου Πατησίων. «Ερχόμαστε σε επαφή με ομάδες νοσοκομειακών ιατρών, ώστε να δέχονται έναν αριθμό ασθενών που πρέπει να ελεγχθούν. Η ΟΕΝΓΕ είχε κάνει μια προσπάθεια να δέχονται τα νοσοκομεία δωρεάν τους ανασφάλιστους κάθε Τετάρτη, δυστυχώς δεν ευδοκίμησε. Η ΕΙΝΑΠ προσανατολίζεται σε αντίστοιχες κινήσεις», μας λέει η κ. Ματσούκα. «Το άλφα και το ωμέγα είναι να λειτουργήσουν σωστά οι δημόσιες δομές του ΕΣΥ», συμπληρώνει η Αθηνά.

Με την ευχή και τη διεκδίκηση της αυτοκατάργησής τους σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, που όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια υγεία, οι εθελοντές του ΚΙΦΑ Αθήνας συνεχίζουν ακάθεκτοι. Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση για δωρεές σε φάρμακα, αναλώσιμα, ιατρικό εξοπλισμό αλλά και εθελοντική προσφορά από υγειονομικούς-εξωτερικούς συνεργάτες που θα εξετάζουν χωρίς επιβάρυνση, κατόπιν συνεννοήσεως με το κοινωνικό ιατρείο.

Πληροφορίες: Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας, Κάνιγγος 33 και Στουρνάρη, τηλ.: 210-3802037, Δευτέρα ώς Τετάρτη 11.00-18.00 και Πέμπτη-Παρασκευή 11.00-20.00.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)