to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινωνικό επίδομα: Ο φασισμός και τα συστημικά ΜΜΕ

Λύσσαξαν τις τελευταίες μέρες πολλά από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύοντας ένα στατιστικό στοιχείο που δείχνει ότι το 9% όσων ανθρώπων έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελληνικής καταγωγής.


Πρόκειται για μια πολιτική γραμμή που κανείς θα περίμενε ότι θα την υιοθετήσουν αποκλειστικά, μέσα που πρόσκεινται ανοιχτά στον ακροδεξιό και φασιστικό χώρο, ωστόσο στην Ελλάδα πολλές φορές και ειδικότερα τα τελευταία τρία χρόνια τα αυτοαποκαλούμενα δημοκρατικά και φιλελεύθερα δημοσιογραφικά σαιτ επενδύουν στον ατόφιο φασισμό για τις ανάγκες της αντιπολιτευτικής τους στόχευσης.

Αναμφίβολα για να μπορέσει να διαδοθεί ένα φασιστικό και ξενοφοβικό αφήγημα του τύπου "Οι μετανάστες μας παίρνουν τα επιδόματα" χρειάζεται μπόλικη ημιμάθεια, γενικεύσεις, απόκρυψη στοιχείων- δηλαδή τραγικά ελλιπές ρεπορτάζ  όπως αυτό του Alpha που μας ενημέρωσε για την ανuρωπογεωγραφία όσων έκαναν αίτηση δίχως να διευκρινίσει όπως ήταν δεοντολογικά επιβεβλημένο όλα τα στοιχεία και τους όρους για να είναι ο οποιοσδήποτε δικαιούχος - και φυσικά ένα πρόθυμο και προκατειλημμένο αναγνωστικό κοινό που στην πλειοψηφία του αποτελείται από ηλίθιους, αμόρφωτους φασίστες και νεοναζί (μην ξεχνάμε ότι η νεοναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής λαμβάνει 7%)  αλλά και ανθρώπους που είναι απλώς απογοητευμένοι και βίαια φτωχοποιημένοι λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το πρώτο και βασικό στοιχείο που δεν συμπεριλήφθηκε στο ρεπορτάζ του Alpha και στην ξενοφοβική αναπαραγωγή του από τα μέσα είναι ότι οι μετανάστες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τραπεζικό λογαριασμό συνεπώς φορολογούνται για κάθε τους δραστηριότητα όπως ακριβώς φορολογείται και το σύνολο των πολιτών που βρίσκεται στην Ελλάδα. Το γεγονός βέβαια ότι πρόκειται για νόμιμους- ως προς το κράτος- πολίτες δεν είναι ικανό για να κάμψει τις αντιρρήσεις και τον ρατσιστικό οχετό της πλειοψηφίας των ανθρώπων που αντέδρασαν στην είδηση. Μακάρι η καταπολέμηση του φασισμού και των «φαντασμάτων» του να ήταν μια τόσο εύκολη υπόθεση.

Οι φασίστες δεν ενδιαφέρονται για το αν ένας άνθρωπος διαφορετικής καταγωγής, ζει, δουλεύει, φορολογείται κι έχει τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί εάν τον ενδιέφερε αυτό δεν θα εντόπιζε τον "εχθρό" και τον κίνδυνο στο πρόσωπο ενός μεροκαματιάρη Γερμανού ή Πακιστανού, αλλά στους Έλληνες εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομήχανους που μειώνουν μισθούς, απολύουν εργάτες, ανεβοκατεβάζουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους για να μην πληρώσουν ούτε δράμι στο ελληνικό κράτος. Με αυτούς όμως ο φασίστας δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Τα άρθρα που αφορούν στα δικά τους εξοργιστικά προνόμια και στις υποθέσεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής δισεκατομμυρίων, είναι άρθρα που δεν τα παίζουν ούτε τα ελληνικά φασιστικά μέσα ούτε φυσικά και το σύνολο του συστημικού "φιλελεύθερου" τύπου.

Για τον φασίστα το πρόβλημα είναι φυλετικό. "Είναι δυνατόν να πληρώνει το ελληνικό κράτος τους ξένους;" Ακόμα λοιπόν και αν οι "ξένοι" συνεισφέρουν στο ελληνικό κράτος, για τον φασίστα, στερούν από τον Έλληνα πολίτη και την Ελλάδα. Ποια Ελλάδα; Αυτή που σύμφωνα με ένα άλλο στατιστικό στοιχείο έχει 5.000.000 μετανάστες, σκορπισμένους σε όλον τον πλανήτη. Έχει εν ολίγοις, σύμφωνα με τη λογική του φασίστα, 5.000.000 πολίτες που βρίσκονται σε ξένες χώρες και στερούν από τους γηγενείς θέσεις εργασίας, επιδόματα και πολλά άλλα.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δε- αλλά και πέρα από αυτή- οι Έλληνες μετανάστες, είτε εργάζονται είτε όχι, απολαμβάνουν μια επιδοματική πολιτική αρκετά ποιοτική και ενταξιακή. Από επίδομα ανεργίας, μέχρι επίδομα τέκνων και στεγαστικό, για να μην αναφερθούμε στα φοιτητικά επιδόματα, των οποίων έχουν κάνει χρήση χιλιάδες Έλληνες που επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Σε κάποιες χώρες η επιδοματική πολιτική των μεταναστών περιλαμβάνει μέχρι και επιδότηση για αγορά οικιακών συσκευών, ώστε να διευκολυνθούν οι μετανάστες να χτίσουν το νοικοκυριό τους και τη ζωή τους.

Το αδιέξοδο και η συγκλονιστική ηλιθιότητα στην οποία εδράζεται το μίσος του φασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού εντοπίζεται στο γεγονός ότι και σε αυτές τις χώρες υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτύρονται που οι ξένοι- μεταξύ των οποίων και 5.000.000 Έλληνες- τους παίρνουν τα επιδόματα, καθότι ο φασισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού της ζει μακριά από τη χώρα του, θα περίμενε κανείς τα ρατσιστικά και αντιμεταναστευτικά αφηγήματα να αφορούν και να διαδίδονται από μια τραγική μειοψηφία. Δυστυχώς ωστόσο το φαινόμενο του φασισμού είναι πολύ πιο σύνθετο και δεν αρκούν οι στατιστικές, τα στοιχεία και η απλή λογική. Γιατί η απλή λογική ήταν αυτή που θα επέβαλε το σύνολο των Ελλήνων να πολεμήσει τα ναζιστικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην χώρα μας το 41', η πραγματικότητα και η ιστορία ωστόσο κατέγραψαν τους Χίτες και τους ταγματασφαλίτες που στην καταγωγή ήσαν Έλληνες.   

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα, έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μελετήσουμε και να αναλύσουμε την συμμετοχή και την συνδρομή του ελληνικού συστημικού τύπου στην πλειοψηφία του, στον εκφασισμό μέρους- ευτυχώς για την ώρα μειοψηφικού- της ελληνικής κοινωνίας. Αυτού του συστημικού τύπου που συστηματικά υπερασπίζεται την ελληνική ελίτ, αποκρύβει τις υποθέσεις και τα στοιχεία που αφορούν στον καθοριστικό της ρόλο στη δημιουργία της ελληνικής κρίσης χρέους και στήνει στον τοίχο με παραπλανητικά ρεπορτάζ μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές μετανάστες. Η οικονομική κρίση σιγά σιγά φαίνεται να τελειώνει, η ελληνική κοινωνία θα ανασυνταχθεί με διακύβευμα το τι θα καταφέρουν να επανακτήσουν οι δυνάμεις της εργασίας από όσα η ελίτ τους πήρε. Ένα ακόμα κορυφαίο διακύβευμα είναι και η μάχη απέναντι στον φασισμό, που δυστυχώς υπάρχει και θα απειλεί κάθε προσπάθεια που θα κάνουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.

*Του Θάνου Νασόπουλου, μέλους του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)