to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 27.03.2018

Πολιτική

Κοινωνική συνιδιοκτησία της ΕΥΑΘ μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, πρότεινε ο Π. Σκουρλέτης (βίντεο)

«Αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας η διασφάλιση στρατηγικών εργαλείων όπως τα δίκτυα»


Την ανάγκη επεξεργασιών που θα συνταιριάζουν τη στρατηγική επιλογή του ελέγχου του Δημοσίου στα δίκτυα Κοινής Ωφέλειας με την εμπλοκή τοπικών δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών, επεσήμανε ο  Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην αντίστοιχη  θεματική απογευματινή Συνεδρία, στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη.

 Μιλώντας ειδικότερα για την ΕΥΑΘ, χαρακτήρισε θετική παρακαταθήκη την κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του λαϊκού παράγοντα για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της, αναφορικά με το εξασφαλισμένο ποσοστό 50%+1. Ο Υπουργός Εσωτερικών αναρωτήθηκε εάν για το υπόλοιπο ποσοστό είναι σκόπιμο να επιλεχθεί μια τυπική διαδικασία παραχώρησης για επιχειρηματική εκμετάλλευση ή μια μορφή κοινωνικής αξιοποίησης, με τρόπο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις τοπικές ανάγκες και με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια άλλου είδους κοινωνική ιδιοκτησία που πρέπει να διερευνηθεί, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές. Σε αυτή τη διαδικασία, επεσήμανε ο υπουργός, μεγάλη είναι η σημασία της γενικότερης στήριξης του εγχειρήματος, με την ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, καθώς και με τη συνένωση δυνάμεων ώστε να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας για το ποσοστό που δεν παραμένει στο Δημόσιο.   

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το θέμα έχει και συνταγματικές πλευρές, ωστόσο τόνισε ότι γενικότερα θα πρέπει να εξεταστεί η διασφάλιση της κατοχής ουσιαστικών στρατηγικών εργαλείων ανάπτυξης και παραγωγικού σχεδιασμού  από τη χώρα μας, όπως στην περίπτωση των δικτύων Κοινής Ωφέλειας.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οποίες, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, άντεξαν στα χρόνια της κρίσης και αποδείχτηκαν πολύτιμα εργαλεία. Θωρακισμένες πλέον, πρόσθεσε, έχουν τη δυνατότητα επεκταθούν και σε άλλα αντικείμενα.

Προηγουμένως είχε θυμίσει δύο διαφορετικά παραδείγματα, ένα θετικό και ένα αρνητικό, τα οποία εφαρμόστηκαν στην χώρα μας, υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ζητούμενα, έτσι όπως αυτά διαμορφώθηκαν από το 2015 και έπειτα.

Το θετικό παράδειγμα, αφορά στον ΑΔΜΗΕ, τον διαχειριστή του δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του οποίου η πώληση κατά 100% αποφεύχθηκε όταν διαμορφώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, έξι μηνών, ένα αποδεκτό και αποτελεσματικό σχέδιο διαχωρισμού από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιταγή, αλλά διατήρησης του 51% στο Δημόσιο σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Το αρνητικό  παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών,  αφορά στον ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου, του οποίου η πώληση ήταν αναπόφευκτη λόγων των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, στη βάση μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης άποψης που εκφράστηκε με τον διαγωνισμό πώλησης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μια επιλογή που αποδέχτηκε η τότε ελληνική κυβέρνηση, παρότι ο υποψήφιος αγοραστής αποσύρθηκε στη συνέχεια, όταν άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική η οποία του εξασφάλιζε σε ελάχιστο χρόνο μεγαλύτερα κέρδη από το συνολικό τίμημα! Η νέα διαδικασία προβλέπει μεγαλύτερο τίμημα, ανέφερε ο υπουργός, ενώ ήδη έχουν προστατευθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την απειλή μιας αλματώδους αύξησης των τιμών φυσικού αερίου.

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις φορέων, πολιτών και αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)