to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινωνική συμμαχία για μια προοδευτική διακυβέρνηση

Είναι τώρα λοιπόν η ώρα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής να ταυτισθεί με ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης


Η πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με την προεδρία του Α. Τσίπρα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όχι μόνο γιατί με σύγχρονες επεξεργασίες ανέδειξε θέσεις διαλόγου για επίκαιρα κοινωνικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά θέματα, αλλά και επειδή άνοιξε τον δρόμο για ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης εναλλακτικό στην πολύπλευρη κρίση που παράγει ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη:

* Οι νέες αντιθέσεις που κυριαρχούν στον σύγχρονο κόσμο και τροφοδοτούνται επιπλέον από τη σύγκρουση του χρηματοπιστωτικού με το παραγωγικό κεφάλαιο δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Πολύ περισσότερο δεν μπορούν, ούτε πρέπει, να περιορίσουν τις δυνάμεις της κοινωνικής πλειοψηφίας μόνο στην υπεράσπιση των κοινωνικών και παραγωγικών κατακτήσεων, σε ρόλους μόνο κοινωνικής αλληλεγγύης.

* Η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι τεχνολογίες, η ρομποτική, η βιοηθική και η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τα οικονομικά μοντέλα που θα υπηρετήσουν, την πρόσβαση στα μέσα και τη διαχείριση των αγαθών που παράγουν.

Η Αριστερά σε συμπόρευση με την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία είναι τώρα η ώρα να αναδείξει ένα κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο που δίνει διέξοδο ανασυγκρότησης και συνοχής στις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας και τους συντελεστές της. Και αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο διογκούμενος ευρωσκεπτικισμός σε συνδυασμό με την οριζόντια κοινωνική κινητικότητα ως συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών συνηγορούν.

Ανάπτυξη με ποιους και για ποιους και με ποια μέσα

Απέναντι στα αδιέξοδα και τον κοινωνικό διχασμό που παράγει η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πολύπλευρης κρίσης, επείγει να αναδειχθεί το παραγωγικό μοντέλο που θα δίνει διέξοδο δίκαιης ανάπτυξης. Με τις αρχές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του σοσιαλισμού και της οικολογίας, είναι τώρα η ώρα, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, να γίνονται διακριτά προγράμματα με τα οποία αίρονται αποκλεισμοί συμμετοχής στην πράσινη ανάπτυξη, τις τεχνολογικές κατακτήσεις και την 4η βιομηχανική επανάσταση της μεγάλης κοινωνικής και παραγωγικής πλειοψηφίας. Η ένταση της κρίσης θέτει πλέον ως αδιαπραγμάτευτο στόχο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης την ισότιμη πρόσβαση όλων, τόσο στα μέσα παραγωγής και στα κοινωνικά αγαθά όσο και στη δημοκρατία.

Οι πολιτικές της Ν.Δ. απορυθμίζουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό και περιθωριοποιούν τον ρόλο των μεσαίων στρωμάτων της χώρας.

Η πολύπλευρη κρίση στις μέρες μας έγινε άλλοθι συνειδητών επιλογών, προκειμένου να εκχωρηθούν μερίδια αγοράς σε λίγους και ισχυρούς. Είναι διακριτή πλέον η νεοφιλελεύθερη στόχευση και στην Ελλάδα, που συμπιέζει ένα πολύ μεγάλο τμήμα από τα 700.000 περίπου μεσοστρώματα αδιαφορώντας για τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις. Αποτέλεσμα είναι να συνθλίβεται ένας τεράστιος αριθμός μεσοστρωμάτων και δυνάμεων της επισφαλούς εργασίας. Και ταυτόχρονα να περιορίζεται η πρόσβαση πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών στα κοινωνικά αγαθά, όπως αυτά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλισης.

Αυτές οι πολιτικές βγάζουν κερδισμένες κυρίως τις δυνάμεις του μη παραγωγικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις που οδηγούν σε ολιγοπώλια, με αποτέλεσμα οι ανισότητες και η ανασφάλεια να είναι κυρίαρχο κοινωνικό χαρακτηριστικό. Το χειρότερο δε είναι πως και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το ταμείο ανασυγκρότησης με «κατάλληλες» ρυθμίσεις γίνονται προσβάσιμα μόνο σε μεγάλα ολιγοπωλιακά συγκροτήματα, που νοθεύουν την αγορά, αντί να στηρίξουν τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» έγιναν συνώνυμο της απορρύθμισης και της γεωγραφικής και κοινωνικής ανισότητας.

Το αίτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης

Είναι τώρα λοιπόν η ώρα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής να ταυτισθεί με ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης.

Με ευδιάκριτη την κοινωνική συμμαχία που έχει λόγους να το διεκδικήσει, να το στηρίξει και να το υπερασπιστεί: Τις δυνάμεις της παραγωγής, τα μεσαία στρώματα,την αγροτική οικονομία, την επισφαλή εργασία, τη νεολαία και την περιφέρεια, κοινωνικές ομάδες που στην καλύτερη εκδοχή επιδοτούνται τώρα για την... αναστολή δραστηριοτήτων.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα άλλο μοντέλο, που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, με ενίσχυση της προσφοράς και της ζήτησης, όπου η αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα επιτυγχάνεται με μείωση του κόστους εργασίας, αλλά με κίνητρα που θα ενισχύουν την ποιότητα, τις υψηλές προδιαγραφές, τις εξαγωγές, τις συνέργειες, την καινοτομία, τη  διαφοροποίηση, την ονομασία προέλευσης κ.λπ.

Κράτος - εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους

Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο το αίτημα για μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν αφορά την κατάληψη του κράτους από ημέτερους, όπως κάνει η Ν.Δ. Αφορά τη μετεξέλιξή του σε «εργαλείο» που θα σέβεται τους νόμους. Για να διαμορφώνει αξιόπιστα όρους πρόσβασης όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων, ιδίως της νέας γενιάς, στη χρηματοδότηση μέσω των αναπτυξιακών νόμων, της αναπτυξιακής τράπεζας, των αποκεντρωμένων θεσμών, των προγραμμάτων κ.λπ.

Κοινωνική ανάγκη οι πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλ. Τσίπρα για μια πλειοψηφία με προγραμματική ενότητα

Προϋπόθεση για την αναγκαία πολιτική αλλαγή είναι ο συντονισμός δράσεων στην κοινωνία -και με την κοινωνία- ώστε να μετασχηματιστεί η υπάρχουσα κοινωνική πλειοψηφία σε προοδευτική πολιτική πλειοψηφία διακυβέρνησης.

Στο πεδίο αυτό είναι ανάγκη να πολλαπλασιαστούν εκδηλώσεις διαλόγου και δράσεων με εκπροσωπήσεις και συμμετοχές όλων των δυνάμεων και των στελεχών. Για να εξελίσσεται σε κοινωνική διεκδίκηση το αίτημα πολιτικής αλλαγής που έχουν ανάγκη η χώρα, η πραγματική οικονομία και οι πολίτες. Και σ’ αυτόν τον αγώνα αξίζει η συμβολή όλων.

* Ο Αντώνης Κοτσακάς είναι μελος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

** Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)