to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 13.07.2016

Κοινωνία

Ξεκινά το προνοιακό πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Το προνοιακό πρόγραμμα συνδυάζει εισοδηματική ενίσχυση και συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά


Από αύριο 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αρχής γενομένης -πιλοτικά- από τριάντα δήμους με οξυμένα προβλήματα ανεργίας και φτώχειας. Το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπουν παράλληλα σε διαδικασία επανένταξης στην αγορά εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μέσω των σχετικών προγραμμάτων του αρμόδιου υπουργείου. Ειδική μέριμνα για άστεγους και φτωχές μονογονεϊκές οικογένειες. 

Το ΚΕΑ, στην πρώτη του φάση, εφαρμόζεται σε 30 δήμους, από τη 14η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016, και αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την 30ή Νοεμβρίου

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει:

1. Εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης.

2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.

- Παροχή σχολικών γευμάτων.

- Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.

- Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

- Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους ;aπορους.

- Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. - Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.

- Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των δικαιούχων, εφόσoν δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

- Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

- Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

- Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

- Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.


 

Το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης παρουσίασε στο Βόλο η Θεανώ Φωτίου

Το προνοιακό πρόγραμμα για τα άτομα και τα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παρουσίασε στον Βόλο,η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης", η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά τον τρέχοντα μήνα,σε 30 Δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας,είναι ένα πολύπλευρο σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. (αναλυτικά)


 

Το ΦΕΚ για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Οι δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση του προγράμματος είναι: της Ορεστιάδας και της Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος  στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)