to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινωνική ανάγκη να αναμετρηθούν προγράμματα στις εκλογές και όχι μόνο πρόσωπα

 Κοινωνία και εγχώρια παραγωγική βάση της χώρας με πολλούς τρόπους πλεον εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση


Και αυτό δεν μπορούν να το προσπεράσουν και οι «έρευνες» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το ερώτημα όμως που επανέρχεται αμείλικτα ,ιδιαίτερα  μετα το τέλος των συνεδρίων των κομμάτων , σχετίζεται με τη συμβολή τους στο είδος της διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες την επόμενη των εκλογών :

Πρωτοβουλίες διακυβέρνησης για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου ή «διορθωτικές» παρεμβάσεις με εναλλαγές προσώπων για την συνέχεια των ασκουμένων πολιτικών ?

Και αυτό γεννά την ανάγκη να καθιστούν  διακριτό τα κόμματα στην εκλογική  βάση , το προγραμματικό πλαίσιο . Δηλαδή τις αλλαγές  ,τα μέσα ,τους πόρους ,καθως και τα κοινωνικά και παραγωγικά στρώματα που έχουν λόγους να ωφεληθούν απο μια νέα πλειοψηφία προοδευτικής διακυβέρνησης

2 Ο κόσμος άλλαξε και αυτό διαμορφώνει νέες αντιθέσεις

Δεν μπορεί πλέον να περάσει απαρατήρητο πως οι προκλήσεις για τη πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση των κατακτήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης επιφέρουν μεγάλες αλλαγές που αφορούν την παραγωγική βάση και την κοινωνική οργάνωση .

Πολύ περισσότερο πως ο νεοφιλελευθερισμός χρησιμοποιεί τις νέες κατακτήσεις και εκχωρεί μονομερώς την πρόσβαση  σε κερδοσκοπικά ολιγοπώλια !

   Οι επιπτώσεις είναι ήδη διακριτές και στη συρρίκνωση  της παραγωγικής  βάσης της χώρας ,γεγονός που διευρύνει και οξύνει πολύπλευρες ανισότητες.

Σ αυτο το νέα περιβάλλον όσοι  αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο δεν μπορεί να επαμφοτεριζουν !

Μπροστά στις επικείμενες εκλογές καλούνται με αξιόπιστο τρόπο να παράξουν θέση !

  Να αντιπαραθέσουν  το εναλλακτικό παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο που προτείνουν !

Μέσα από τον διάλογο , την άμιλλα και την αντιπαράθεση να αναδείξουν την προγραμματική και πολιτική ενότητα(alternative) προοδευτικής διακυβέρνησης  ,αν όντως επιθυμούν η κοινωνική αμφισβήτηση να μετασχηματιστεί σε αίτημα  πολιτικής αλλαγής


2 Η προεκλογική περίοδος άτυπα άνοιξε

Στις ερχόμενες εκλογές είναι ευθύνη και υποχρέωση των κομμάτων να μη διολισθήσουν σε μια αντιπαράθεση μικροκομματικών χαρακωμάτων  προσωπικού χαρακτήρα  .

Δώρο  στα συστημικά κέντρα που θα ήθελαν οι αντιπαραθέσεις να περιορισθούν μόνο στα πρόσωπα και οχι στις πολιτικές που αφορούν την κοινωνία  .

Γιατί απλούστατα οι συστημικές δυνάμεις δεν θέλουν να αλλάξουν οι πολιτικές ,αλλά να εκτονώσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια .

    Γι αυτο πρέπει να καταστεί διακριτό ότι είναι κοινωνικά και παραγωγικά συμφέρον να δυναμώσει  ο διάλογος για το ποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης πρέπει να εφαρμοσθεί .

  Μόνο έτσι μπορεί να φανεί αν και γιατί  χρειάζεται μια αξιόπιστη  στρατηγική διακυβέρνησης που «σπάει» τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές  που τροφοδοτούν την αναπαραγωγή της κρίσης και τις κοινωνικές ανισότητες .


   Η Προοδευτικη απάντηση στα προβλήματα που γεννά η νεοφιλελεύθερη πολιτική  της ΝΔ, και οχι μόνο του κ Μητσοτακη ,πρέπει να καθιστά σαφές μεταξύ των άλλων πως ο προσανατολισμός στη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης, των μεσαίων στρωμάτων ,του πρωτογενούς τομέα  , των δυνάμεων της εργασίας του precariato , της επιστήμης ,της τεχνολογίας ,του πολιτισμού και της νεολαίας ,που χαρακτηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία ,ειναι κορμός της εναλλακτικής πρότασης  μιας Προοδευτικης διακυβέρνησης  


3 Το διακύβευμα έχει εξόχως Κοινωνική, πολιτική και προγραμματική αναφορά.

Προσδιορίζει τον πήχη τον οποίο καλούνται το σύνολο δυνάμεων  της πληθυντικής αριστεράς, αλλά και των κοινωνικών χώρων να μετρηθούν!

Ασφαλώς αξιοποιώντας και τις παρακαταθήκες, τις εμπειρίες των διαδρομών τους.

Δεν υπηρετεί ομως κανένα στόχο η περιχαράκωση σε ξεπερασμένες αντιθέσεις που αφορούσαν το χθες !


  Η κοινωνία έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και αυτό προϋποθέτει ,  «κόκκινη γραμμή» σε σενάρια για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», ή δήθεν «οικουμενικές» που εκ των πραγμάτων στοχεύουν στην συνέχιση των πολιτικών που η ΝΔ εφαρμόζει

Η πολιτική μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)