to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 04.09.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Κοινωνικά φροντιστήρια σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά και Νεάπολη

Μία νέα μορφή υπηρεσιών προς μαθητές- συνήθως ασθενών κοινωνικών ομάδων ή οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα- διαμορφώνεται σε αστικά κέντρα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, από εθελοντές καθηγητές και δασκάλους, προκειμένου να καλυφθούν, δωρεάν, οι ανάγκες στην ενισχυτική διδασκαλία, ακόμη και η προετοιμασία για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις.


Πρόκειται για τα «κοινωνικά φροντιστήρια», που διοργανώνουν σε κάποιες περιπτώσεις φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε άλλες ομάδες πολιτών και κοινωνικά δίκτυα. Στα κοινωνικά φροντιστήρια παρέχονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από έμπειρους καθηγητές, σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κυρίως στα βασικά μαθήματα, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, έκθεση, άλλα και σε εξειδικευμένα μαθήματα ή σε ξένες γλώσσες, ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μαθητών.
Τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει το κοινωνικό φροντιστήριο στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης για μαθητές Β' και Γ' Λυκείου που θα προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Οι μαθητές, που θα επιλεγούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα, θα διδάσκονται έκθεση, αρχαία ελληνικά (άγνωστο κείμενο), αρχές οικονομικής θεωρίας και οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων. Τα τμήματα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και οι παρακολουθήσεις θα είναι δύωρες για κάθε μάθημα.


Αντίστοιχες υπηρεσίες εξετάζει να δημιουργήσει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που ήδη αναζητά τρόπους για την διδασκαλία από εθελοντές δασκάλους.
Στην Καλαμαριά, το Κίνημα Πολιτών, που ήδη έχει δημιουργήσει και λειτουργεί το δικό του Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, ανέπτυξε την πρωτοβουλία δωρεάν φροντιστηρίου, με τμήματα για μαθητές όλων των βαθμίδων και διάφορες θεματικές ενότητες. Έτσι, πρόκειται να λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, εκμάθησης ξένων γλωσσών (Αγγλικά- Γαλλικά), εξωσχολικών δραστηριοτήτων μαθητών Δημοτικού (μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, θέατρο, φωτογραφία κ.λπ.)
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Δικτύου Ανταλλαγής ΚοιΝο Ελένη Παπαθεοδοσίου, θα λειτουργήσουν και τμήματα σχεδίου και οικονομίας για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. «Στα μαθήματα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε μαθητής, με την προϋπόθεση ότι κάποιο μέλος της οικογένειας θα γίνει μέλος του Δικτύου και θα προσφέρει εθελοντική εργασία. Το Δίκτυο προωθεί την ισότιμη ανταλλαγή υπηρεσιών» δήλωσε στο ΑΜΠΕ. Τα μαθήματα θα γίνονται στα γραφεία του Κινήματος (Σάντας 7).
Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε στην Καβάλα ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, με στόχο να στηρίξει τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ο Σύλλογος, με τη συνδρομή εθελοντών καθηγητών, προσφέρει για δεύτερη συνεχή χρονιά δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.


Τα μαθήματα που θα διδάσκονται, σύμφωνα με το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό, είναι μαθηματικά, φυσική, χημεία, αρχαία και αγγλικά. Τα μαθήματα θα παραδίδονται κατά τις απογευματινές ώρες στον πολυχώρο Σήματα Καπνού- Βότση 10.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)